"Anlaşma, egemen iki ülke arasında"

Güncelleme Tarihi:

Anlaşma, egemen iki ülke arasında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 13:58

DIŞİŞLERİ Bakanı Çavuşoğlu, Katar’daki Türk üssüyle ilgili "Katar’da ortak Türk üssünün kurulmasıyla ilgili anlaşma onaylandı. Şimdi bunun uygulaması aşamasındayız. Bu anlaşma, iki egemen ülke arasında bir anlaşmadır. Üçüncü bir ülkenin de bu konuda Katar’a veya Türkiye’ye söz söyleme hakkı yoktur. Herkes buna saygı duyacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Katar Dışişleri Bakanı El Sani de Türk askerinin Katar’da konuşlanması anlaşmasına ilişkin "Madem ki yasalara uygun yapılmış olan bir anlaşmadır öyleyse herhangi bir devletin buna itiraz etmek veya bunu tartışmak hakkı değildir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye ziyarette bulunan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Bin Casim El Sani’yle Bakanlık Resmi Konutu’nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu ve Katarlı mevkidaşı El Sani, ortak basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye’nin Katar’la olan ilişkilerinin çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi daha da ileri noktalara götürebilmek için birlikte çalışıyoruz. Bugün kardeşim Muhammed’le bölgesel konuları değerlendirdik. Suriye’de gelinen noktayı ve bundan sonra atılabilecek adımları istişare ettik. Elbette Körfez bölgesinde yaşanan krizi de değerlendirdik. Böyle bir krizin meydana gelmesinden biz Türkiye olarak büyük üzüntü duyduk ve bu krizin en kısa sürede karşılıklı saygı ve eşitlik çerçevesinde çözülmesini arzu ediyoruz. Bu sorunun çözülmesi için bir taraftan Kuveyt’in arabuluculuğunu destekledik diğer taraftan Türkiye olarak biz de yoğun çaba sarf ettik. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bölge ülkelerinden ve dünyadan birçok liderle çok yoğun mesaisi oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: REX TİLLERSON’UN ÇABALARINA DESTEK VERİYORUZ

Katar krizine ilişkin de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Biz başında da söyledik. Katar halkını hatta bölge halkını etkileyen, acı veren yaptırımları doğru bulmuyoruz. Elbette Katar’ın ve kardeş Katar halkının ihtiyacı olan gıda başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamak için birlikte çalışıyoruz; ama böyle bir krizin yaptırımlarla değil; konuşarak, diplomasi yoluyla kardeşler arasında samimi müzakere edilerek, çözüleceğine inanıyoruz. En son ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un çabalarına da destek veriyoruz ve bu konuda Katar’ın başından beri sağduyulu yaklaşımını da takdir ediyoruz. Başından beri süreci tırmandırmayarak, diyaloğa açık olduğunu; fakat diyalog için de ambargoların ve alınan kararların kaldırılması gerektiğini net bir şekilde söylemiştir" dedi.

Haberin Devamı

"KATAR’DAKİ TÜRK ÜSSÜMÜZÜ DE İÇEREN TALEPLER BİZİM İÇİN KABUL EDİLEMEZ"

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Ortada suçlama varsa delillerin de net bir şekilde ortaya konulması gerekiyor. Taleplerin uluslararası hukuku ve özellikle ülkelerin egemenlik haklarını da ihlal etmemesi gerekiyor. Bizim Katar’daki Türk üssümüzü de içeren taleplerin bizim için de kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Katar’ın en başından beri terörle mücadeledeki kararlılığı ve terörle mücadelemize verdiği desteği gören ve şahit olan kişilerden biriyim. En son Katar ile ABD arasında imzalanan terörle mücadele anlaşması da esasen Katar’ın bu konudaki samimiyetini gösteriyor. İnşallah en kısa süre içinde istemediğimiz, arzu etmediğimiz kriz; diyalog yoluyla karşılıklı anlayış, saygı ve eşitlik yoluyla aşılır. Biz Türkiye olarak bundan büyük memnuniyet duyarız. Bunun içinde Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde çabalarımız devam edecek"

Haberin Devamı

EL SANİ: ÖNE SÜRÜLMÜŞ SUÇLAMALAR, GERÇEĞE DAYANMAMAKTADIR

Türkiye ziyaretinin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüyle Katar krizinin yaşandığı bir döneme gelmesine dikkat çeken Katar Dışişleri Bakanı El Sani, "Katar Türkiye Cumhuriyeti’nin Katar’a vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim ülkemiz kanuna uygun olmayan bir şekilde bir ablukaya maruz kalmaktadır. Ülkeme karşı alınmış olan kanunlara uygun olmayan zalim bir uygulamayla karşı karşıya bulunmaktayız. Bu ablukanın dayandığı sebeplerin bulunmamasının yanı sıra sadece üretilmiş olan bazı suçlamalara dayanarak, bu abluka uygulanmaktadır ülkeme karşı. Bu krizi izleyenler de şunu açıkça görmektedir. Bu öne sürülmüş suçlamalar, gerçeğe dayanmamaktadır. Sadece uydurulmakta olan belli bazı haberlere dayanmaktadır. Hiçbir şekilde aklıselime dayalı tartışmalara dayanmamaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

"HERHANGİ BİR DELİL VEYA KANIT SUNULMUŞ DEĞİL"

Krizin çözülmesinin yapıcı diyaloğa dayandığını belirten El Sani, "Görüşmede, krizle ilgili meydana gelen son gelişmeler ve özellikle de Kuveyt Şeyhi’nin harcadığı arabuluculuk çabalarının yanı sıra ABD ile iş birliği yapılarak bu krize bir çözüm bulunması çabaları alındı. Krizin çözülmesi yapıcı bir diyaloğa dayanmalı ve aynı zamanda karşılıklı saygı çerçevesi içerisinde ve devletlerin saygınlığına da saygı gösterilmeli. Eğer bu ablukayı uygulayan ülkelerin belli bazı şikayetleri söz konusuysa bunların, şu andaki uygulamalar çerçevesinde değil; sağlam temeller üzerinde tarafımıza iletilmesini diliyoruz. Şimdiye kadar öne sürülen suçlamaları ispatlayacak herhangi bir delil veya kanıt sunulmuş değildir" dedi.

Haberin Devamı

"KRİZİN BİR GÜNDE ÇÖZÜLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

İki bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Suudi Arabistan ve Katar temaslarının olumsuz sonuçlandığına ilişkin basında yer alan haberler sorulan Katarlı Bakan El Sani, "Ziyaretin başarısız olduğunu gösteren herhangi bir gösterge söz konusu değildir. Sayın Tillerson, aynı zamanda krizin çözülmesi için kardeş Kuveyt’in dışişleri bakanıyla yoğun çaba harcıyor. Böyle gergin geçen bir krizin 1 günde çözülmesi söz konusu olamaz. Sonuca varabilmek için de gerek ABD’yle gerek Kuveyt’le temaslarımız devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!