Anlamazdın’ın sahibi kim

Issız Adam’ın başarısında büyük pay sahibi olan ve Ayla Dikmen’in seslendirdiği “Anlamazdın”ın telif haklarına ilişkin bir sorun var.

Eser, bir Arjantin bestesi. Orijinal adı, “Una Calle Nos Separa” ve hak sahipleri Francis Smith ile Leo Dan. İlk kez 1973 senesinde, Amerikan Meslek Birliği BMI’a kaydedilmiş.
“Anlamazdın”, buradaki meslek örgütü kayıtlarında, “Söz ve düzenleme Esin Engin” olarak geçiyor. Most Production’ın danışmanlığını yapan Taxim Edisyon, “Eserin sahibini bulamadık, kullanabilirsiniz” demiş ve Most Production da hem filmde hem de soundtrack albümde kullanmış şarkıyı. Şarkıyı burada temsil eden editör şirket Müzikotek. Ancak sanıyorum başlangıçta kendi şarkıları olduğunu fark edemiyorlar “Anlamazdın”ın. Ve Most Productions’ı, eseri izinsiz kullanmakla itham ediyorlar. Müzikotek adına Dağhan Baydur, şarkı üzerindeki manevi haklarının ihlal edildiğini söylüyor. Ve teliften doğan yüzde 8’lik geliri yeterli bulmuyor, temsil ettiği eser sahiplerinin daha fazlasını hak ettiğini ileri sürüyor. Most Productions ise meslek örgütünün yönlendirmesi doğrultusunda hareket ettiğini ve sorumluluğu olmadığını iddia ediyor. Bakalım taraflar aralarında anlaşabilecekler mi?

One Love artık kabına sığmıyor

Geçtiğimiz hafta sonu Tricky, Starsailor, Röyksopp gibi uzun zamandır beklediğimiz önemli grupları izlemek üzere Santralİstanbul’daydık. Bu yıl 8’incisi gerçekleşen Efes Pilsen One Love Festivali özellikle Parkorman’dan Santralİstanbul’a taşındığı son iki yıldır festival olma iddiasının altını kalın çizgilerle çiziyor. Geçen yıl Balkan konseptli pazar günü çok eleştiri almıştı ama bu yıl açıkladıkları güçlü isimlerle ilk günden itibaren merak uyandırdılar. Bilet fiyatları uygundu, birçok festival çeşitli sebeplerden havlu atmıştı, isimler doğruydu ve One Love dolup taştı. İki günde benim gözlemlediğim 15 bini aşkın insan gelmiştir alana.
Tek sorun, bu çapta bir kalabalığa yetmiyor artık o alan. Önümüzdeki yıl otopark tarafını içine alacak şekilde büyütmek şart görünüyor. Çünkü kıpırdayacak yer yoktu ve birçok insan hiçbir şey seyredemedi. Festival olma iddiasında bir organizasyonun, balık istifi sıralanarak o ruhun yaşanamayacağını da hesaba katması gerekiyor. Bir de konaklamalı olmayan bir şehir içi festivalinde gündüz aktivitelerinin insanlarda oraya erkenden gelme motivasyonu yaratacak yaratıcılıkta olması gerekiyor. Emeği geçenlerin eline sağlık.

RAFLARDAN

Müzik: Selmi Andak

İki albümlük, 34 şarkılık bir derleme. Ünlü bestecinin çeşitli sanatçılarca söylenmiş şarkıları. 1960’lar, 70’ler ve 80’lerden sevdiğiniz şarkılar; o yılların meraklılarına.

The Sound of Taxim Beyoğlu

Aynı adlı serinin son ürünü. İstiklal Caddesi’nde yürürken farkında olmadan ezberlediğiniz şarkılar. “Somewhere Over The Rainbow”, “La Foule”, “J’attendrai”, “La Vie En Rose” ve diğerleri.

Nerelerdeydin/Aysun Kocatepe

Aysun Kocatepe’nin geri dönüş albümü. Özellikle şarkı yazarı olarak Ali Kocatepe’ye dikkat. “Bir Küçük Ayrılık”, favorim.

MANGA FERMAN’DAN MİNİ BELGESEL

Son albümleri Şehr-i Hüzün ile uzun bir aradan sonra iyi bir çıkış yakalayan MaNga’nın solisti Ferman Akgül, şu sıralar mini bir belgesel çekiyor. Çekimlerini henüz tamamladığı belgeselin adı “Batı Yakası’nın Hikayesi”. Geçen yıl Rock’n Dark’ın birincisi olan ve geçtiğimiz günlerde ilk albümünü çıkaran Batı Yakası’nın albüm yayınlama öyküsünü belgelemeyi hedefleyen çalışma, internet ortamında paylaşılacak ve genç gruplara iyi bir rehber olacak. Sinema yüksek lisansı yapan Ferman’dan başka belgeseller de izlemeyi umut ediyoruz. Mesela bir Türk Rock belgeseli; ne dersin Ferman?
Yazarın Tüm Yazıları