Anketlerde başabaş gidiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Anketlerde başabaş gidiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 23:19

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinin son faslına girildi. Anketlerde Cumhuriyetçi Donald Trump’ın Demokrat Partili Hillary Clinton’a karşı yükselişi sürüyor.

Haberin Devamı

AMERİKAN seçmeninin ülkenin başkanını belirlerken oy verme oranı, son üç seçimdir yüzde 55-65 bandında çıkıyor. Daha öncesi daha da düşük. Oy verenlerin aday belirlerken en fazla dikkate aldıkları ölçü ise araştırmaların hiçbirinde değişmiyor: Münazaralar. Seçimden 1.5 ay önce Cumhuriyetçilerin ve Demokratların adayları, tüm televizyon kanallarının canlı verdiği üç turlu münazaraların ilkine çıktığında, 60-80 milyon Amerikalı ekran başına geçiyor. İzliyor. Ve kime oy vereceğini belirliyor. İşte bu senenin münazaraları da, adayların durumları dikkate alındığında, üç sebepten her zamankinden daha çok önem taşıyor.Çünkü birincisi, anketlere göre Amerikan siyasetinde tarihte ilk kez “sevilmeme” (unfavorable) oranı yüzde 50’nin üzerinde olan iki aday birden yarışıyor. Anket ortalamalarına göre Clinton’ın sevilmeme oranı yüzde 55 çıkıyorken, Trump’ınki yüzde 59’a fırlıyor. İkincisi, ilk defa bu kadar seçmen sandıkta kime oy atacağı konusunda kararsızlık sergiliyor. Tüm anketlerde kayıtlı seçmenlerin dörtte birinin halen kararsız olduğu çıkıyor. Ve üçüncüsü, yine tüm anketlere göre Trump ve Clinton artık neredeyse başa baş gidiyor. Zira ülke genelinde Clinton anket ortalamalarında birkaç puan önde gözükse de, Florida, North Carolina, Ohio ve Nevada gibi seçimin sonucunu belirleyecek eyaletlerde Trump az farkla önde olduğundan, yarış çok kritik ilerliyor. Mesela dünkü Washington Post/ABC News anketi, Clinton’ın geçen ayki avantajının eridiğini ortaya koydu. Buna göre kayıtlı seçmende iki aday da yüzde 41 destek buluyor. Liberal aday Gary Johnson yedi, Yeşillerin adayı Jill Stein ise iki puan alıyor. Trump ve Hillary’nin esas alındığı anketlerde ise ikisi de yüzde 46 oy alıyor.

Haberin Devamı

İKİ MÜNAZARA DAHA VAR

Seçim planına göre üç münazara yapılıyor. Bunlardan ilkinin TSİ bu sabaha karşı yapılması planlandı. Trump ve Hillary Clinton, ilk yüz yüze münazara için günlerce hazırlandılar. Sonra önümüzdeki hafta başkan yardımları tartışacak. 4 Ekim’deki o münazarada sahneye Cumhuriyetçi Mike Pence ve Demokrat Partili Tim Kaine çıktıktan sonra Trump ve Hillary, 9 Ekim’de yeniden kozlarını paylaşacak. Seçimden tam 20 gün önce, 19 Ekim’de iki aday son kez bir araya geldiğinde ise artık Amerikan seçmeni kararını büyük oranda belirlemiş olacak. Ve her dört yılda bir olduğu gibi, kasım ayının ikinci salı günü, Amerikalılar Obama’dan sonraki başkanını belirlemiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!