Ankara'nın mangal kömürü Beynam ormanlarından

Güncelleme Tarihi:

Ankaranın mangal kömürü Beynam ormanlarından
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2017 10:57

Ankara'nın mangal kömürü Beynam ormanlarından

Haberin Devamı

Birol KARAKILIÇ/BALA,(Ankara),(DHA)-ANKARA'nın Bala İlçesi'nde Beynam Ormanları'nda çadırda yaşayan Mardinli aile Ankara'nın mangal kömürünü üretiyor.
Mardin ve Şanlıurfa'dan, Bala’nın Beynam Ormanları eteklerine gelen aileler, yaz kış demeden aylarca çadırlarda yaşayarak, Ankara’nın mangal kömürünü üretiyorlar. Beynam ormanlarının hem bakımını hem de mangal kömürü üretimi yapan aileleri, her mevsimin zorlu şartlarına karşı mücadele ediyor. Beynam Ormanı'ndan kestikleri ağaç parçalarını düzgün bir şekilde yerleştirerek 'Ocak' tepelerini oluşturuyor, üzerleri toprakla kapatılan bu odun tepeleri ağır ateşte yakılarak, 24 günde mangal kömürüne dönüştürülüyor. 

"TEHLİKELİ BİR İŞİMİZ VAR"

Mangal kömürünü üreten Eyüp Taşın, zorlu üretimde en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyledi.  Odunun kömür olma sürecini anlatan Taşın, "Yığınların tepelerin alev almaması için nöbet tutuyoruz. Saman ve toprakla örttüğümüz meşe odunları alev almasın diye sürekli dumanı kontrol ederiz. Ateş alırsa emeklerimiz heba olur.  Tehlikeli bir işimiz var, yığınların göçme riski tabii ki var. Alev almaması için yığınların tepesine kadar çıkarak hava alan yerlerini tırmıkla düzeltip kapatıyoruz. 24 günde oluşan  kömürü pazarlama konusunda da sıkıntılar yaşıyoruz. Nerede meşe ağacı varsa bizim yaşantımız orada devam ediyor. Evimiz çadırdan, mutfağımız çadırdan, banyomuz çadırdan hatta tuvaletimiz dahi naylon çadırdan. Kısaca özetlersek ekmeğimiz meşeden, hayatımız çadırdan ve lokmamız isli kömür karasından" dedi. Taşın ayrıca, en küçük çocuğu Gizem'in downsendromu hastası olduğu için devletten destek istedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!