GeriSeyahat Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan

Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan

Gürültü kirliliğinden kurtulmak, korna sesleri, kalabalıktan kaçmak, kuş sesleri, doğa ile baş başa kalmak, gökyüzünde kuşların kanat çırpmasını, dağ eteğinde süzülmesini ya da gölde suya dalıp çıkmasını izlemek çok iyi gelir diyorsanız kuş cennetine doğru yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Hafta sonu kendinize bir güzellik yapın ve kuş seslerini dinlemeye gidin.

Bozkır alanlara hayat veren Kızılırmak ve Sakarya nehirleri, denizden 1500 metre yükseklikte akarken, tarih boyunca bu önemli su kaynaklarının çevreleri yerleşim alanı olmuş. Türkiye’de 70 kuş cennetinden biri olan ve 200’ü aşkın kuş türünün varlığı tespit edilen ‘Nallıhan Kuş Cenneti’, 1994 yılında Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış.

Şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, alacabalıkçıl, kaşıkçı, yeşilbaş, karabatak, kılkuyruk,
turna, keklik, çulluk, bıldırcın, kaz, sutavuğu görebileceğiniz kuşlardan bazıları.

Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan


Göl çevresinin bazı bölümleri sazlık. Balıkçıl kuşlar ve leylekler burada en çok göze çarpan türler. Evlerinde olmanın huzuruyla tepeli balıkçıllar, angutlar, yaban ördekleri, hatta keklikler oradan oraya uçuyor.

Sabah gündoğumuyla beraber göle gelen kuşlar, bir orkestrayı andırırcasına insana müzik ziyafeti çekiyor gün boyu. Dikenli çiçekler, yeşilden arınmış dağlar, tepeler, renk renk katmanlar ve garip yüzey oluşumları; insanın kendini başka bir gezegende hissetmesine neden oluyor.

Ankara’da yaşıyorsanız sabah erken de yola çıkın, yüksek rakımlı temiz havası, domates, kiraz, dutlarıyla meşhur Ayaş’ta nefes alın, tarihi evleriyle bilinen turistik Beypazarı’na da şöyle bir uğrayın...

Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan


Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan

 

Yol üzerinde köy kahvaltısı yapın, Beypazarı’nda kendinize ve sevdiklerinize el işi hediyelik eşyalardan alın.

Nallıhan Kuş Cenneti’ne gelirken belgesellerde gördüğünüz, ancak burda görünce “Nasıl ya, böyle bir manzara ve böyle bir doğa harikası var mı” dedirtecek dağ katmanı karşılıyor, Amerika’daki kanyonları andıran sağlı-sollu rengârenk uzanan dağ katmanını hayranlıkla izleyeceksiniz. Aracınızı kenara çekip selfie yapma zamanı, çorak ama rengârenk dağ katmanında yürüme vakti...

Hemen dibinde bir göl, yeşil ağaçlar ve ağaçların üzerinde bir orkestrayı andıran sesleri ile çeşit çeşit kuş türleri sizleri karşılayacak. Beraberinizde götürmeniz gereken ise fotoğraf makinesi, dürbün ve güneşten korunmak için güneş koruyucu, sonrası ise size kalmış, ister fotoğraf çekin, ister kulübede oturup dürbün ile kuşların dansını izleyin.

Bir saatlik tekne turu ile gölün etrafını gezin.

Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan

Sarıyar Barajı’nın bulunduğu Sakarya Nehri yatağı da önemli bir kuş alanı. Burada kuşların balıklarla beslenmesini izleyebilirsiniz. Kuşları da kayaların tepesinde fırsat kollayan kartallar, atmacalar bekliyor.

Ankara’nın kuş cenneti Nallıhan

False