Ankara'daki gar saldırısı: "Talimat druruşması" İstanbul'da görüldü

Güncelleme Tarihi:

Ankaradaki gar saldırısı: Talimat druruşması İstanbulda görüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 15:59

Ankara'daki gar saldırısı: "Talimat druruşması" İstanbul'da görüldü

Haberin Devamı

 Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA) ANKARA'daki  'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'nde meydana gelen patlamaya ilişkin dava öncesi İstanbul'da "talimat duruşması" görüldü.

"PATLAMA OLDU, ALLAHU EKBER SESLERİNDEN SONRA 2. PATLAMA OLDU"
7 Kasım'da Ankara'daki ağır ceza mahkemesinde başlanacak dava öncesi, Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki talimat duruşmasına 20 mağdur ve avukatları katıldı. Duruşmada kimlik tespiti yapılan şikayetçilerden 2'si ifade verdi.
30 yaşındaki Muhammed Bahadır Kılıç sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, "10 Ekim sabahı Ankara'ya gittim. Arkadaşlarımla sohbet ederken 1. patlama oldu. 'Allahu ekber' seslerinden sonra çok yakında 2. patlama oldu. İkinci patlamadan çok kısa bir süre sonra polis müdahale etti. Beraber gittiğim arkadaşım Gökmen Dalmaç'ı bu ikinci patlamada kaybettim. Ben de sol kulağımı kaybettim. Akciğer, ince ve kalın bağırsağımdan yaralandım. Vücudumda kırıklar bulunmaktadır. Karın zarım alındı. 3 kez ameliyat oldum. Şubat ayında bir ameliyatım daha var. Yaralanmalarım canlı bombadan kaynaklı. Olaydan sorumlu tüm kamu kurum kuruluşlarından ve saldırıyı gerçekleştiren şahıslardan şikayetçiyim" dedi.

"ARAMA, KİMLİK KONTROLÜ YAPILMADI"
Kılıç'ın ifadesinin ardından avukatı Osman Zeki Erdoğan, mitinge giderken aramaların yapılıp yapılmadığını sordu. Bunun üzerine Kılıç, "Miting alanına girerken hiçbir polis araması yapılmadı. Alanda hiçbir sivil polis ve telsiz sesi yoktu. Yolda herhangi bir kimlik kontrolü ve arama da yapılmadı" diye konuştu.

TALİMAT EVRAKI MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ
Eşini kaybeden Rukiyete Katurlu ise, "Televizyondan orada patlama olduğunu öğrendik. Patlamayı yapanlardan ve gerekli önlemi almayanlardan şikayetçiyim" dedi. Olayda yaralanan veya yakınlarını kaybeden diğer 18 müşteki ise ifadelerini davanın asıl mahkemesi olan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde vermek istediklerini ifade etti. Mahkeme heyeti ise talimat evrakının esas mahkemesine iade edilmesine karar verdi.

İDDİANAMEDEN
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sivil toplum kuruluşlarınca 10 Ekim 2015 tarihinde 12.00-16.00 saatlerinde Ankara Garı'nda toplanılarak, Sıhhıye Meydanı'na kadar yürünmesi ve burada miting düzenlenmesi için valilikten izin alındığı belirtildi. İddianamede, gar önünde toplanan grup kortej hazırlığına devam ederken saat 10.04'te, 3 saniye arayla iki kez patlama meydana geldiği, olayda 2'si çocuk 100 kişinin öldüğü ve 20'si çocuk 391 kişinin yaralandığı ifade edildi.
Saldırıda yaralanan 391, zarar gören ve müracaatta bulunan 3, hayatını kaybedenlerin 99 yakını olmak üzere 493 kişinin "müşteki" olarak bulunduğu iddianamede, 36 kişi ise şüpheli olarak yer aldı. Bazı şüphelilerin "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, şüphelilerin "silah ve patlayıcı madde bulundurmak", "silahlı terör örgütü üyesi olmak" gibi suçlardan da cezalandırılmaları isteniyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!