Ankara'da kim ne hesap ediyor

DSP'deki istifalarla hükümetin sallandığı Ankara'da, her partinin bir hesabı var.

Partilerin hesapları ve senaryoları şöyle özetlenebilir:

DSP: ECEVİT BİZİ KURTARIR

Birinci parti olarak katıldığı koalisyonun en küçüğü haline gelen DSP'de ‘‘Siyasi Rambo’’ olarak görülen Ecevit'in, ‘‘bir çıkış yolu bulup içine düştükleri badireden kendilerini kurtaracağı’’ görüşü hákim.

DSP'deki ağırlıklı beklenti ise şöyle:

‘‘Hükümet düşürülse de yerine yenisi kurulana kadar devam eder. Yeni bir hükümetin Meclis'ten çıkma ihtimali yok. Seçime kadar devam ederiz.’’

MHP: MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇİM

Lideri Devlet Bahçeli'nin dün vurguladığı gibi MHP'deki görüş de aynı: Mevcut hükümetle seçime gitmek.

ANAP'ın çıkıp, yerine DYP'nin alındığı koalisyon modeline de açıklar. MHP'ye, yeni bir hükümet modelinin içinde kendilerinin yer alamayacağı kaygısı hákim. Nitekim, Cumhurbaşkanı'nın görevi Bahçeli'ye vermesi halinde ANAP ve yeni oluşumcularla bir araya gelmelerinin olanağı yok.

DYP ile hükümet kurma yoluna gitmeleri halinde, güvenoyu için sayı yetmiyor (127+85: 212). Güvenoyu için gerekli 276'ya ulaşmak için 64 sandalyeye daha gereksinimleri bulunuyor.

Bunun için de AKP ve DSP'nin kalan milletvekillerinin desteğine ihtiyaçları var. Bunun olanaksızlığını görüyorlar.

MHP'nin planı mevcut hükümetin, 3 Kasım'da yapılmasını istedikleri seçime kadar devamı yönünde.

ANAP: DÜŞENE KADAR DEVAM

‘‘10 gün içinde kurulacak bir hükümet modeli çıkmadan’’
hükümetten istifaya kesinlikle kapalılar.

Ayrılmaları halinde koalisyonun DYP ile yola devam edeceğini düşünüyorlar. Bu nedenle, DSP'den istifa eden milletvekili sayısının 65'ten aşağı olmaması gerektiğinin altını çiziyorlar. Nedeni de olası bir MHP-DYP-DSP koalisyonunda güvenoyu için gerekli 276'ya ulaşılamayacağını görmek.

ANAP'ın tek hedefi, Ecevit istifa edene kadar hükümette kalmak.

DYP: TUR BANA GELSİN

DYP, hükümetin bozulması ve Cumhurbaşkanı'nın MHP'ye tur attırdıktan sonra, 2. parti olarak hükümet kurma görevinin kendilerine gelmesini bekliyor.

Çiller'in bu aşamada ANAP ve yeni oluşumculara, ‘‘Gelin başbakanlığımda hükümeti kuralım. AB yasalarını birlikte çakaralım’’ çağrısında bulunmasının hesabı yapılıyor.

Yeni oluşumcuların sandalye sayısının kendilerine geçmesi halinde İsmail Cem'in başkanlığındaki bir hükümete, ancak dışardan destek verebileceklerini belirtiyorlar. DYP'nin hedefi, içinde bulunacağı hükümet modelinde bir an önce seçim.

YENİ OLUŞUMCULAR

Partiyi bu hafta tamamlayıp, Meclis'te grup olma kararındalar.

İstifa edip kendilerine katılacak milletvekili sayısının 85-90 arasında olabileceğini kayda geçiriyorlar.

Hedefleri kendilerinin de içinde bulunduğu bir hükümetle mart sonunda yapılacak seçime kadar gitmek. Yakaladıkları rüzgárı oya tahvil etmek. Eğer olmuyorsa, Cumhurbaşkanı'nın kuracağı bir seçim hükümetiyle hemen seçime gidilmesinden yanalar.

AKP VE SP'NİN PLANI

SP, 22 Şubat 2003'te yasağı sona erecek olan Necmettin Erbakan'ın liderliğinde seçime gitmek istiyor. Bunun için seçimlerin nisan başına kadar ertelenmesi arayışındalar.

AKP ise Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bir seçime gitmek istiyor.

O nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kuruculuktan ayrılması için verdiği 21 Ekim öncesinde seçim istiyor. Olmazsa, oluşacak bir hükümete dışardan destek verip karşılığında Erdoğan'ın yasağının kaldırılmasını planlıyorlar.

Sonuç olarak şu söylenebilir ki, Ankara'da herkesin bir hesabı var.
Yazarın Tüm Yazıları