Ankara'da 'diva'lar savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada divalar savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya operasının diva’sı Maria Callas’ın hayatını konu alan Ustalar Sınıfı adlı oyun yüzünden Türk tiyatrosunun iki ‘diva’sı Yıldız Kenter (altta) ve Ayten Gökçer

arasında inanılmaz bir rekabet yaşanıyor.

Ankara'nın sanat kulisi şu günlerde oldukça haraketlendi. Çünkü dünya operasının Diva'sı olarak kabul edilen Maria Callas'ın hayatını konu alan Master Class(Ustalar Sınıfı) adlı oyun, Türk tiyatrosunun iki 'diva'sını, Yıldız Kenter ve Ayten Gökçer'i karşı karşıya getirdi.

Oyunun İstanbul haklarını alan Kenter Tiyatrosu turne programına Ankara'yı da dahil edince, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından bu sezon sahnelenecek olan ve Ayten Gökçer'in rol aldığı oyunla çakıştı.

Yıdız Kenter'in oyunu için önce Şinasi Sahnesi'ni tahsis eden Devlet Tiyatrosu daha sonra oyunun afişlerini toplatıp bilet satışını durdurmuş. Yıldız Kenter'in Kültür Bakanı İstemihan Talay'la konuşup olayı çözmesiyle şimdi Ankara seyircisi iki ayrı ustadan oyunun iki performansını seyretme olanağı bulmuş oldu.

Böylesine bir rekabete neden olan oyun için Ayten Gökçer bunun kendisinin değil, Devlet Tiyatrosu'nun problemi olduğunu belirtiyor. Devlet Tiyatrosu yetkilileri ise böyle bir çakışma için oyunun copyright'ını elinde bulunduran Onk Ajansı suçluyorlar. Devlet Tiyatroları adına açıklama yapan Tansu Konuralp, ajansın copyright konusunda ikili oynadığını, İstanbul için verilen hakla oyunun Ankara dışındaki şehirlere turne yapabileceğini, ama ajansın anlaşmaya bu maddeyi koymadığı için böyle bir durumun meydana geldiğini belirtiyor ve Devlet Tiylatroları'nın Onk Ajans hakkında dava açacağını bildiriyor.

Yıldız Kenter ise oyunun haklarını 1996 yılında aldıklarını, her yıl turne programlarına Ankara'yı da dahil ettikleri için bu programlarını bozmadıklarını belirtiyor. Kenter ayrıca Ankara'ya davet edildiklerini, sonradan afişlerin toplatılıp gişenin durdurulmasının saygısızlık olduğu düşüncesinde. Ünlü oyuncu kendinden oldukça emin. Onlar da İstanbul'a gelsinler ve orada oyunu sahnelesinler diyor.

Böyle bir durum nedeniyle suçlanan Onk Ajans'ın sahibi Osman Karaca ise oyunun telif haklarının verilmesinde yasalara aykırı hiç bir durumun olmadığını, dünyanın her yerinde oyun haklarının şehirlere göre verildiğini belirtiyor.

Hayatı fırtınalarla geçen Maria Callas, oyunuyla da Türk tiyatrosunda bir fırtına koparmış oldu.

Kültürazzi Fıkrası

BU haftaki Kültürazzi fıkramız pop müzik dünyasından. Türk popunun ustaları MFÖ'den Mazhar ve Özkan bir gün Akmerkez'de dolaşırlarken Çelik'le karşılaşmışlar. Atatürk'e duyduğu saygıyı ve sevgiyi her fırsatta belirten, şarkılar yapan Çelik, bu iki ağabeyini görünce oldukça sevinmiş. Hal hatır sormak için yanlarına gelmiş. Özkan, ne var ne yok muhabbetini bitirdikten sonra Çelik, Mazhar Alanson'a dönüp nasıl olduğunu sormuş. Fazla konuşmayı sevmeyen biri olarak tanınan Mazhar'ın Çelik'e hatır soruşu hayli ilginç ve kısa olmuş:

‘‘N'aber Çelik, Atatürk nasıl?’’

Memecan D&R'da

HER hafta dinleyici ve okurları, sanatçı ve yazarlarla buluşturan D&R mağazaları bu hafta ünlü karikatürist Salih Memecan'ı konuk ediyor. Bugün Etiler D&R, pazar günü de Erenköy D&R mağazasında saat 14:00 ile 16:00 arasında okurlarıyla buluşacak olan Memecan, karikatür dizisi Sizinkiler'in 6'ncı kitabını imzalayacak.

Şöhretler tabağı İstanbul'da

CANNES Film Festivali'nin 50. Yıldönümü nedeniyle Fransız porselen firması Philippe Deshoulieres tarafından hazırlanan Yıldızlar Tabağı, 14-21 Ekim tarihleri arasında Akmerkez Beymen Home katında sergilenecek. Toplam ağırlığı 32 kilogramı bulan Yıldızlar Tabağı'nın ön yüzünde Cannes Film Festivali'ne katılan ve Altın Palmiye Ödülü alan 50 sanatçının imzası var. Tabağın arka yüzünde ise ünlü Fransız aktris Isabelle Adjani'nin gözleri yer alıyor. Yıl sonunda müzayede salonu Christies tarafından tüm gelirleri sakat çocuklara bırakılmak üzere açık arttırmayla satılacak olan eser, dünyanın en büyük tabağı olarak nitelendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!