Kimlikli bir kent için Mimarlık Kurultayı

Güncelleme Tarihi:

Kimlikli bir kent için Mimarlık Kurultayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 00:00

Keçiören Güçsüzler Yurdu’nda "Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı" düzenlenirken, kurultayda konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, kurultayın düzenlenmesindeki amacın, büyük Türk coğrafyasında ayakta kalan mirasın korunmasına ve yaşatılmasına yönelik bilincin oluşturulması olduğunu söyledi.

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Keçiören Belediyesince, "Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı" düzenlendi. Kurultaya, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. kurultayın düzenlenmesindeki amacın, büyük Türk coğrafyasında ayakta kalan mirasın korunmasına ve yaşatılmasına yönelik bilincin oluşturulması olduğunu söyledi.

Özellikle, 70-80 yıllık döneme bakıldığında bu tarihi mirastan yeterince istifade edilemediğini vurgulayan Altınok, "Ruhsuz ve kimliği olmayan kentler oluştu. Aslında, bu kurultay yıllar önce düzenlenmeliydi" dedi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay da, Türk coğrafyasında bulunan ortak tarih ve kültür eserlerinin envanterinin çıkarıldığını belirterek, "Yetişebildiğimiz kadar bunları ihya etmeye, restore etmeye, ziyarete açarak yeni kuşaklara göstermeye, sergilemeye çalışıyoruz" dedi.

Kurultaya katılmak üzere Türk Cumhuriyetlerinden gelen misafirlere de "hoşgeldiniz" diyen Atalay, "Şüphe yok ki tarih, kültür ve din ile birlikte mimari de topluma kimlik kazandıran ve o topluma ait koordinatlar hakkında kanaat getirme açısından bizlere kılavuzluk eden temel ögeler arasında yer almaktadır" diye konuştu.

BELEDİYELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Belediyelere kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun korunması, bakım ve onarımını yapabilmelerine imkan sağlandığını ifade eden İçişleri Bakanı Aksu da, belediyelerin, ayrıca kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kısımları yeniden inşa ve restore edecek; tarihi ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabileceklerini söyledi.

Aksu, mahalli idarelerin tarihi mekanların korunmasına yönelik çeşitli hizmetler yapmasına imkan verildiğini anımsatarak, Büyükşehir belediyeleri, valilikler ve uygun görülecek diğer belediyelerin, kültür varlıklarıyla ilgili işlemleri yürütebileceklerini ifade etti.

Emlak vergisinden ayrılan katkı payı ile bir çok beldedeki tarihi eserlerin onarımının yapıldığını belirten Aksu, "Artık, tarihi ve kültürel değerlerin korunması konusundaki kararlar, mahallinde, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile alınmaktadır" dedi.

Ortak benlik  oluşturulmalı

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sadık Tural ise konuşmasına, "Başka bir kültürle karşı karşıya gelmeyenler, kendi kültürleri üzerinde düşünemezler" sözleriyle başladı. Tural, "Tarihsel birikimlerin sonucunda benimsenen ’benlik’ duygusunu ’bizlik’ duygusuna dönüştürerek ortak benliğin oluşturulması gerekiyor" dedi.

Yabancı genç diplomat  eğitim programı başladı

DIŞİŞLERİ Bakanlığının davetlisi olarak Türkiye’ye gelen 42 farklı ülkeden yabancı genç diplomatlara yönelik, "XII. Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı" başlatıldı. Programın açılışı, diplomatların Ankara’da kaldıkları Midas Otelde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan tarafından yapıldı.

Apakan, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin jeostratejik öneminin altını çizerek, genç diplomatlara Atatürk’ün "Yurtta barış, cihanda barış" sözünü hatırlattı. Müsteşar Apakan, Türkiye’nin bölgede istikrar ve barış için her türlü projenin arkasında olduğunu ve bunun için çaba gösterdiğini kaydetti.

Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Uzak Doğu, Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika’dan gelen diplomatların katılacağı program kapsamında, çeşitli üniversitelerde görevli öğretim üyeleri ve Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilileri tarafından diplomasi ve uluslararası ilişkiler konularında İngilizce konferanslar verilecek. 9 Nisan-18 Mayıs tarihlerindeki program çerçevesinde ayrıca, Türkiye’nin ekonomik, tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerinin tanıtılması amacıyla Ankara içinde ve dışında geziler düzenlenecek. 1992 yılında başlanan Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programlarında bugüne kadar toplam 463 yabancı diplomat eğitim gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!