‘Kentsel dönüşüm’e ağır eleştiri

Güncelleme Tarihi:

‘Kentsel dönüşüm’e ağır eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2015 01:19

Bakanlar Kurulu’nun Çankaya, Mamak, Etimesgut ve Gölbaşı’ndaki kentsel dönüşüm kararını eleştiren MHP İl Başkanı Fatih Çetinkaya, “29 milyon 560 bin metrekarede boş ve yerleşim bulunmayan ücra bölgelerde kentsel dönüşüm yapılmasının şehrimiz adına kıymeti yoktur” dedi. Çetinkaya uygulamanın kentsel dönüşümle ilgisinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu’nun Başkent’in 4 ilçesindeki 8 mahallenin büyük çoğunluğu boş alanları oluşturan bölgelerinde ‘kentsel dönüşüm alanı’ ilan etmesi kararına bir tepki de MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya’dan geldi. “Sağlıklı bir kentsel dönüşüme asla karşı değiliz” diyen Çetinkaya, “Kentsel dönüşümün boş ve yerleşim bulunmayan ücra bölgelerde yapılmasının şehrimiz adına hiçbir kıymeti yoktur. Bu durum az maliyetli yüksek rantlı kentsel dönüşümü akıllara getirmektedir. Kentsel dönüşüm, rantsal bölüşüm oldu” açıklamasında bulundu. Uygulamanın kentsel dönüşümle ilgisinin olmadığını söyleyen, Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

İYİ NİYETLİ YORUMLAMAYIZ

“Dönüşümün başlatılacağı Çayyolu, Yakubabdal, Mühye, Karataş, İmrahor, Hallaçlı, Çayırlı, Velihimmetli ve Fevziye mahallelerinde kentsel dönüşüm yapılacak toplam alan 29 milyon 560 bin metrekare. An itibariyle kentsel diye nitelenebilecek bina alanı 374 bin 700 metrekare. Son tahlilde toplam alandan yapılaşma olan alanı çıkardığımızda, üzerinde hiçbir yapılaşma emaresi olmayan boş alan miktarı 29 milyon 185 bin 300 metrekare olarak karşımıza çıkıyor. Kentsel dönüşümün halihazırda uygulandığı şekli ile boş ve yerleşim bulunmayan ücra bölgelerde yapılmasının şehrimiz adına hiçbir kıymeti yoktur. Yüzbinlerce nüfusun yaşadığı, her gün tüm Ankaralıların sıkıntılarını hissettiği bu alanların önceliği dururken, bomboş araziler üzerinde alınan kentsel dönüşüm kararlarını iyi niyetli yorumlamamızı kimse bizden beklemesin.

Haberin Devamı

RİSKLİ ALANLAR ES GEÇİLİYOR

Bu kararın altına imza atanlar, eğer gerçekten iyi bir niyetle kentsel dönüşüm yapmak isteselerdi, şehrimizde acil müdahale bekleyen, afet riski taşıyan, kent estetiğine yakışmayan, trafiği olumsuz manada etkileyen, hayatı zorlaştıran, Başkent’e yakışmayan birçok eskimiş yapının bulunduğu ilçelerimizi ve mahallelerimizi öncelikle bu kapsama sokarlardı.
Sağlıklı bir kentsel dönüşüme asla karşı değiliz. Kentimizin, artan nüfusu ve değişen sosyal veriler ışığında, günümüz koşullarına uygun bir plan ile uygulanacak kentsel dönüşüm ile adeta yeniden inşa edilmesi gereklidir. Çankaya, Yenimahalle, Keçiören, Mamak gibi metropol ilçelerimizde eskimiş yapılar, mevcut durumları ile tehlike arz etmektedir. Yetkililerin de ifade ettiği gibi bu hali ile şehrimiz, afet riski ile karşı karşıyadır.

Haberin Devamı

İmar karşılığı bağış iddiası

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, kentsel dönüşüm kapsamında Gölbaşı Hallaçlı, Velihimmetli ve Çayırlı mahalleleri ile Etimesgut Fevziye Mahallesi’nde arsa ve arazilerden imar planı karşılığında bağış toplandığının iddia edildiği söyledi. Gök, iddiaların araştırılması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının yeni hükümete bırakılması konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Gök önergesinde özetle şunları sordu: “Seçimlerden hemen önce alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş olması bu alanların parsel parsel satılması anlamını içermediğini söyleyebilir misiniz? Arsa ve arazi toplandığı, arsa ve arazi sahiplerinden yüzde 10 bağış alındığı doğru mudur? İmar plan uygulamalarında değişiklik yapmakta yetkili olduklarını ifade ederek arsa ve arazi bağışı aldıkları iddia edilen kişilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir bağlantıları var mıdır? Bu işlemler belediye adına mı yapılmaktadır? Çankaya, Mamak, Gölbaşı ve Etimesgut’ta 8 mahalleyi kapsayan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanlarıyla ilgili uygulamaların durdurularak kurulacak yeni Bakanlar Kurulu’nun iradesine bırakılmasını sağlayacak mısınız?”

BAKMADAN GEÇME!