Amele Pazarı yerine İşçi Lokali’nde toplanacaklar

Güncelleme Tarihi:

Amele Pazarı yerine İşçi Lokali’nde toplanacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 01:36

Gündelik işlerde yevmiyeli çalışan ve halk arasında ‘amele’ diye bilinen kişilerin ‘işçi’ diye anılması amacıyla Dışkapı’daki köprü altına, İşçi Lokali kuruldu. Lokali kuran Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Amele ifadesini yanlış görüyoruz, yaptıkları iş dolayısıyla işçi denmesi daha doğru” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’daki inşaat işlerinde çalışmak üzere, halk arasında ‘amele pazarı’ denilen yerlerde sabahın erken saatlerinde iş arayan ameleler için Dışkapı Köprüsü altında ‘İşçi Lokali’ kuruldu. Lokalin açılışını amelelerle yapan Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, hedeflerinin Türkiye’deki ‘amele’ kavramını ortadan kaldırmak ve beden gücüyle para kazanan insanlar için ‘işçi’ denilmesi olduğunu söyledi.
İnşaat işlerinde çalışan kişilerin emektar olduğunu ve ‘amele’ kavramının yakışık almadığını ifade eden İlkbahar, “Bu sebeple işçi lokali ismini verdik, umuyorum bu Türkiye’ye örnek olacaktır” dedi. İlkbahar proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Ankara’nın değişik yerlerinde inşaatlarda çalışan işçiler var, halk arasında ‘amele’ deniyor. Bu vatandaşlarımız büyük bir iş yapıyorlar, emek harcıyorlar. Yazın sıcağında, kışın soğuğunda çalışıyorlar. Ben vasıflarına ‘amele’ denmesine karşıyım, bu kavram yaptıkları işin önemini de yansıtmıyor. Bu düşünceyle yola çıkarak ‘amele’ kavramının kaldırılması ve ‘işçi’ olarak adlandırılması için kolları sıvadık.

Haberin Devamı

MÜTEAHHİTLERLE BULUŞMA NOKTASI

Bu arkadaşlarımız, sabahın erken saatlerinde iş aramak için özellikle Ulus’ta belirli bölgelerde toplanıyor ve buralara Amele Pazarı deniyor. Biz bu kavramın değişmesini düşünerek, işçilerimizin temiz ve sağlıklı ortamda müteahhitler ile taşeronlarla buluşması için ‘İşçi Lokali’ kurduk. İlk adımı attık ve Türkiye’ye örnek olup diğer bölgelerde de gerçekleşmesi temennimiz.

ADRESLERİ BELLİ OLACAK

Çalışan arkadaşlarımızın kışın karda, soğukta, yazın sıcakta, güneşin altında beklememeleri için kapalı bir alan tahsis ettik. İşçilerimizin adresleri belli olacak, isimleri belli olacak. Lokalin yazlık bahçesi de var ve işçilerimiz kafeterya konforunda müteahhitleri bekleyecekler. Çay, poğaça, simit gibi Halk Ekmek mamülleri de en taze haliyle burada cüzi bir ücretle işçilerimize sunulacak.

SABAH 05.30’DA AÇILACAK

Diğer yandan işçilerimizin inşaat malzemelerini ve eşyalarını akşamları bırakabilecekleri emanet bölümü de yaptık. Emanet bölümü ücretsiz olarak hizmet verecek. Ankara’da yaklaşık 500 işçi var bu tür günlük inşaat işlerinde çalışan. Burayı duyan işçiler gelmeye başladı. Müteahhit ve taşeronlar da buraya gelerek işçilerle buluşuyor. Lokalimiz sabah 05.30’da açılıp öğleden sonra 15.00 gibi kapanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!