İhmal patlattı

Güncelleme Tarihi:

İhmal patlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 01:25

İvedik OSB’deki LPG montaj servisinde meydana gelen ve 5 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ilk ayrıntıları ortaya çıktı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın ön incelemesine göre kullanılmayan LPG tankları boş bir yerde depolanması gerekirken, dükkanın arkasında istiflendi. Yapılan bu ihmal, patlamaya neden oldu.

Haberin Devamı

Ankara’da İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer alan bir LPG montaj servisinde önceki akşam meydana gelen ve 5 kişinin yaralandığı patlama, akıllara “kaza mı ihmal mi” sorusunu getirdi. Ankara Hürriyet, 1354. Cadde üzerinde bulunan iş yerindeki patlamayı mercek altına aldı. Beş işçinin yaralandığı, iş yerinin enkaz haline geldiği ve çevredeki binalarda hasara neden olan olayla ilgili yetkililerle görüşen Ankara Hürriyet muhabirleri, patlamanın nedenini araştırdı. Konuyla ilgili en çarpıcı açıklama, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar’dan geldi. Çakar, olay yerinde yaptıkları ön incelemede, ömrünü tamamlayan LPG tanklarının yanlış depolandığını tespit ettiklerini belirtti. Çakar, ön inceleme raporuyla ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

BOŞ TANKLAR YANLIŞ YERDE

“LPG dönüşüm ve montajı yapan işletmelerin, standartlara uygun olduklarına dair TSE Yeterlilik Hizmet Belgesi almaları gerekiyor. Bu firmanın TSE Yeterlilik Hizmet Belgesi var. Fakat TSE Yeterlilik Hizmet Belgesi, eski tankların dönüşüm yapılan yerde depolanmaması gerektiğini belirtiyor. Eski tanklar için kesinlikle ayrı bir depo oluşturulmalı ve içlerindeki gaz tamamen boşaltılmalı. Olayın yaşandığı işyerinde, eski tanklar dükkanın arka bölümüne istiflenmiş. Bu tankların içinde bir miktar gaz kalıyor, gaz havadan ağır olduğu için tankın tabanına iniyor. Ön incelememize göre, tankların içindeki gaz, rüzgarın etkisiyle dükkanın ön bölümüne geliyor. Burada da ısıtıcılarla temas ediyor ve patlama meydana geliyor.”

ESNAF DA DİKKATLİ OLMALI

Patlamanın bir ihmal sonucu meydana gelip, gelmediğinin belli olmadığını kaydeden İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, “İvedik’te 8 bin 800 işyeri var. Bunların çoğunda LGP işi yapılıyor ya da LPG ile iş yapılıyor, bu işin risklerinden biri patlamadır. Biz düzenli olarak denetimleri yapıyoruz fakat işyeri sahipleri, esnaf da dikkatli ve titiz olmalı” dedi.

TEDBİR ALINMALI DENETİM YAPILMALI

Yanıcı ve patlayıcı maddelerle çalışan iş yerleri için sıkı denetimler yapılması gerektiğinin altını çizen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da, “Bu gibi sektörler ihmale gelmez. İş kazaları olabiliyor ama gerekli tedbir alınarak ve sıkı denetimlerle kazaların önüne geçilebilir. Belediyemiz sınırları içerisinde olan bu bölgede meydana gelen kaza da ihmal sonucu meydana gelmiş görünüyor. Biz de konunun takipçisi olacak ve belediyeye düşen görevleri yerine getireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

GAZ KOKUSUNU FARK ETTİK

Patlamanın gerçekleştiği işyerinin bitişiğinde restoran işleten Ali Tekin, “Müşterilerimle ilgilenirken, gaz kokusunu fark ettik. Zaten sensörümüz de alarm verdi. Sorunun kendimizde olmadığını anlayınca, komşu dükkana haber vermek için adım atar atmaz patlama oldu. Şans eseri yara almadım. Dönüşüm servislerindeki eski tanklardan gaz boşaltma işine dikkat etmek gerekiyor. İlkel yöntemlerle boşaltılmamalı. Bu tarz kazalardan ders çıkartmalıyız” dedi.

10-15 KERE PATLADI

Aynı sokakta yer alan bir işyerinde çalışan Semih Gelişken de, “Büyük bir patlama oldu. Hemen dışarıya çıktık. Bir kişiyi, demirlerin arasından dışarıya çıkarken gördük; elleri ve başı yanmıştı. Hemen onun arkasından bir kadın çıktı; onu da ambulansa alıp götürdüler. Çok şiddetli bir patlamaydı, araçların camları kırıldı. Sadece biz içerideki yaralıları çıkarken gördük. Kimse onlara müdahale edemedi. Büyük patlamanın ardından 10-15 defa daha patlama oldu” diye konuştu. Olay yerine yakın bir diğer dükkan sahibi ise “Büyük bir patlama meydana geldi ve ortalık cam yığını oldu. İçeride elleri yanmış 2 yaralı gördüm. O esnada bizim dükkanımızda da 12 işçi vardı. Ne olduğunu anlayamadan kendimizi dışarıda bulduk. Dükkanımızın büyük bölümü kullanılamaz hale geldi. Can kaybı olmaması tek tesellimiz” dedi.

Haberin Devamı

ZARAR YAKLAŞIK 80 BİN TL

Patlama meydana gelen işyerinde ağır hasar meydana geldi. İşyerinin camları, kapıları kırılırken, eşyalar kullanılamaz hale geldi, tavan çöktü. Dün enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, patlamanın yaklaşık 70-80 bin TL zarara yol açtığını belirtildi. Olay yerinde incelemelerde bulunan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Benim üyem değil ama biz sanayiciyiz ziyaret etmek için geldim. Arkadaşlar da yanıklar varmış, işyeri sahiplerinde de yanıklar varmış. Gerisi yerine getirilebilir. Önemli olan sağlık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!