Koşullanmak yerine strateji geliştirin

Güncelleme Tarihi:

Koşullanmak yerine strateji geliştirin
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 01:33

Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) bir hafta kala öğrencilere uyarılarda bulunan ve bilgilerin pekiştirilmeye devam edilmesinin önemine vurgu yapan uzmanlar, sınav ile ilgili koşullanmalar üretmek yerine strateji oluşturulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sınavlar yaklaştıkça tedirginlik, huzursuzluk, ders çalışırken dikkati toplayamama, zamanın hızlı geçtiği inancı ile panikleme, heyecanlanma ve kaygılanma durumlarının doğal olduğunu belirten Uğur Dershaneleri Ankara Şube Müdürü Harun Demir, “Önemli olan bu değişikliklerin farkında olmak ve bu hafta özellikle fiziksel ve zihinsel olarak çalışmaya devam edebilmektir” dedi.
Sınavın hayatın bir basamağı olduğunu ve ‘ben de sınavda elimden geleni yapmaya çalışacağım’ gibi düşünmenin sınavı algılayış biçimini değiştireceğini vurgulayan Demir, şunları söyledi: “Sınava şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine neden olabilir. ‘Sınava girerken şu bölümden bu kadar net yapmalıyım, a testinden bu kadar net yapmalıyım, asla hata yapmamalıyım, zamanı yetirmeliyim’ gibi koşullar oluşturulmamalı. Çünkü oluşturulan her koşul birer tehdit haline gelebilir.

Haberin Devamı

ÖLÜM KALIM SAVAŞI DEĞİL

Koşul yerine ancak strateji oluşturulabilir. Zamanı verimli kullanma, kodlama, dikkati toplama stratejisi gibi. Sınav öncesi rahatsız olunacak ortamlardan uzak kalmak, sınavdan önceki birkaç gün içinde sınava girilecek sınav salonunu görmek sınav kaygısını azaltır. Sınav bir ölüm kalım savaşı değildir. Sınava verilen anlam ve bakış açısına göre kaygı ve motivasyon artar veya azalır. Soruları, kolay veya zor soru gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek önyargılı yaklaşılmasına engel olur. Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur. Sınava yönelik çalışmaların ne zaman bitirileceği kişisel bir durumdur. Sen eğer psikolojik olarak rahatlayacağını hissedeceksen, son zamana kadar ders çalışabilirsin. Ama tavsiye ettiğimiz ise, sınava 1-2 gün kala yoğun çalışmanın bırakılması ve daha çok rahatlamaya yönelik faaliyetlerde bulunulmasıdır. Komik film ve diziler izleyin, yıllık yazı ve fotoğrafları gözden geçirin, eski başarılarınızı hatırlayın.”

Haberin Devamı

PEKİŞTİRMEYE DEVAM EDİN

Bligilerin pekiştirilmeye devam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları Ankara Temsilcisi Ali Arslan ise, ”Sınava kadar kalan sürede, konuları pekiştirmek için bol bol soru çözmek, tekrar yapmak ve deneme sınavı uygulamakta fayda var. Bunun için kendinizi yetersiz gördüğünüz konuları tespit ederek, tekrar çalışmalısınız. Önceki yılların ÖSS ve YGS sorularını çözmeli ve deneme sınavları yapmalısınız. Tekrar yaparken bütün konuları baştan sona tekrar çalışmak yerine unuttuğunuz, eksiklerinizin olduğu konuları tercih etmelisiniz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!