Sahnede emekli oluyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sahnede emekli oluyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2012 00:00

Fiziksel olarak 45 yaşından sonra bale yapmak mümkün olmadığı için sahneden ayılmak istemeyen balerin ve baletler dans ederek, oyunculuk yaparak, şarkı söyleyerek emekli olana kadar sanatlarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

45 yaş üstü sanatçıların aşkla yaptıkları mesleklerini sürdürebilmeleri için Devlet Opera ve Balesi Genel Genel Müdürlüğü bünyesinde Birim Dans Tiyatrosu (BDT) faaliyet gösteriyor.
Tiyatro ile Devlet Opera ve Balesi’nde senelerden beri dile getirilen bir “reformun” varlığına dikkati çeken BDT Sanat Yönetmeni İhsan Kadir Bengier, “BDT’de daha çok, temel bale hareketleri dışındaki bedensel hareketleri ve oyunculuk yeteneğini kullanarak eserleri ortaya çıkarıyoruz. Şarkı, söz, beden hareketleri ve bale hareketleri haricindeki her şeyi kullanabiliyoruz” dedi.

Yıpranıyor ve yok oluyor

Klasik baleyi 45 yaşından sonra yapmanın bedensel olarak problemlere yol açacağını ifade eden Bengier, şunları söyledi:
“Çünkü 40 yaşına kadar bir insanın bedeni maden işçisi kadar çok çalışarak yıpranıyor ve yok oluyor. Siz hiç 22 yaşında jimnastikçi duydunuz mu? Olmaz, 18 yaşını geçti mi biter. Bale de 8-9 yaşında başlıyor ve 40 yaşında bitiyor. Bu bale aralığı ama çağdaş dans, kendini anlatabilirlik, dans tiyatrosu veya dansın başka alanları hala açık. Bizim BDT gibi. 40-45 yaş üstü dansçılar buralarda dans edebilir. Böyle açılımlar gerekiyor.

Haberin Devamı

Gelecek kuşaklara aktarmak

Bunlar da elimizde var. Bizde iki kişi 64 yaşında, bir kişi 65 yaşında. Bu sene emekli olacak dansçımız da var. Geçen sene bir dansçı sahnede emekli oldu. Oyunculuklarından faydalanıp bilgiyi gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. Projeyle sahnede emekli olan sanatçı sayısı her geçen gün artıyor. Sahnede emekli oldular ama bale yaparak değil, dans tiyatrosunda oynayarak. Dans ettiler, oyunculuk yaptılar, şarkı söylediler. Önemli olan insanların önünü açabilmek. O da bu tarz verimlileşmelerle, biraz kafa yorarak oluyor.”


İki yeni oyun

Geçen sezon sahnelenen ve sanatseverlerin beğenisini toplayan Töre’nin ardından iki eseri daha sahneye hazırladıklarını belirten Bengier, fikrin 2004’te ortaya çıktığını ve ilk temsilin 2005’te Guguk Kuşu ile yapıldığını anımsattı. Ardından Töre ve Çakırcalı Efe’yi sahneye koyduklarını belirten Bengier, Töre’nin ardından iki yeni eseri daha sahneye koymaya hazırlandıklarını dile getirdi. Bengier, “İstanbul Efendisi tamamlanmak üzere. Kadıncıklar da sezon sonuna doğru hazır olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!