İlahiyat fakültelerine fazla bölüm fırsatı

Güncelleme Tarihi:

İlahiyat fakültelerine fazla bölüm fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 16:32

Haberin Devamı

Özel eğitimde sınır 23 yaş

Genel ve mesleki ortaöğretim eğitim programlarından yararlanamayacak durumda ve 23 yaşından gün almamış olanların temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını, iş ve mesleğe yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak amacıyla “özel eğitim iş uygulama merkezleri” ile “özel eğitim mesleki eğitim merkezleri” açılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik değişikliğine göre, işitme ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler, ilköğretim ve ortaöğretimde, istekleri doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulacak.
Zorunlu öğrenim çağındaki bireylerden ilköğretim kurumları programlarını veya ortaöğretim kurumları programlarını takip edebilecek durumda olanlar için açılan özel eğitim sınıflarında, görme ve işitme yetersizliği olan öğrenciler için birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılacak. Bu öğrencilerin 5. sınıftan itibaren akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görmeleri sağlanacak.
Görme ve işitme yetersizliği olan öğrenciler 1-4'üncü sınıflarda dersler sınıf öğretmenleri tarafından okutulacak ancak yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esas olacak. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de bulunacak.
Zihinsel yetersizliği veya otizmi olan öğrenciler için açılan 1-4'üncü ve 5-8'inci sınıflarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılacak. Bu sınıflarda dersler sınıf öğretmenlerince okutulacak ancak özel yetenek gerektiren derslerle din kültürü ve ahlak bilgisi ve yabancı dil derslerine alan öğretmenleri girecek. Bu derslere sınıf öğretmeni de katılacak. Zorunlu öğrenim çağındaki bireylerden ilköğretim veya ortaöğretim kurumları programlarını takip edemeyecek durumda olanlar için açılan özel eğitim sınıflarında, dersler 1-4, 5-8 ve 9-12'nci sınıflarda sınıf öğretmenlerince okutulacak. Ancak, özel yetenek gerektiren dersler ve meslek dersleriyle din kültürü ve ahlak bilgisi dersini alan öğretmenleri verecek. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de girecek.
 
Okul öncesi eğitim zorunlu
 
Özel eğitime ihtiyacı olan 37-66 ay arasındaki çocuklar için okul öncesi eğitimi zorunlu olacak. Ancak, bu bireyler için okul öncesi eğitim Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile velisinin yazılı onayı doğrultusunda eylül ayı sonu esas alınarak 78 aya kadar uzatılabilecek. e-Okul sistemi üzerinden kaydı yapılan ve okul öncesi eğitim süresi uzatılan çocuklar velisinin resmi başvurusu ve il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararıyla uygun kuruma yerleştirilecek.
Bu çocukların okul öncesi eğitimlerini, öncelikle okul öncesi eğitim kurumlarında kaynaştırma uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla aynı sınıfta veya özel eğitim sınıflarında sürdürmeleri esas olacak. Ancak 37-66 ay arasındaki çocuklar için özel eğitim anaokulu, 48-66 ay arasındaki çocuklar için okul ve kurumlar bünyesinde özel eğitim anasınıfları açılabilecek. Özel eğitime ihtiyacı olanlar, ilkokul ve ortaokul kademesindeki eğitimlerine kaynaştırma uygulamasıyla ya da kendileri için açılan ilkokul ve ortaokullarda devam edebilecek.
 İlkokul ve ortaokul kademesindeki genel eğitim programlarının amaçlarını gerçekleştiremeyecek durumdakiler ise eğitimlerini, gelişim alanlarındaki performans düzeylerine göre hazırlanmış eğitim programlarının uygulandığı özel eğitim okul ve kurumlarında sürdürebilecek.
Ortaokulu tamamlayan öğrenciler genel, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına, özel eğitim programı uygulayan özel eğitim okul/kurumunu tamamlayan öğrenciler özelliklerine uygun okul ve kurumlara yönlendirilecek.
Çeşitli nedenlerle ilköğretim kurumlarını tamamlayamayan ve mecburi ilköğretim çağı dışına çıkanlar, MEB Açık Öğretim Ortaokulu'nda eğitimlerine devam edebilecek. Özel eğitime ihtiyacı olduğunu Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu'ndan belgelendirenlerde yaş kaydı aranmayacak.
 
 -Evde eğitim hizmeti-
 
 Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel eğitime ihtiyacı olanlardan eğitim ve öğretim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumdakilere evde eğitim hizmeti verilmesi esas alınacak.
 Özel eğitim merkezleri (okul) bünyesinde, 0-36 ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara, eğitim hizmeti sunmak üzere özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda milli eğitim müdürlüklerince özel eğitim erken çocukluk eğitim birimleri açılacak.
 İşitme, görme ve ortopedik yetersizliği olanlar, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte her tür ve kademede kaynaştırma yoluyla eğitim alabilecekleri gibi bu bireyler için her tür ve kademede, resmi ve özel gündüzlü ve/veya yatılı özel eğitim okul ve kurumu açılabilecek.
 Orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olanlarla otistikler için açılan özel eğitim uygulama merkezlerinde birinci 4 yıl I. kademe; ikinci 4 yıl II. kademe olarak isimlendirilecek. Bu merkezlerde, öğrencilerin, öz bakım ve günlük yaşam becerileriyle işlevsel akademik becerilerini geliştirmek ve topluma uyumlarını sağlamak amacıyla Bakanlıkça hazırlanmış özel eğitim programı uygulanacak.
 Resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yatarak tedavi gören veya süreğen hastalığı olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel eğitime ihtiyacı olanlar için Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları veya üniversiteler arasında imzalanan protokole göre hastaneler bünyesinde hastane sınıfları açılacak.
 
 -İş eğitimi programları-
 
 Genel ve mesleki ortaöğretim eğitim programlarından yararlanamayacak durumda ve 23 yaşından gün almamış olanların temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını, iş ve mesleğe yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak amacıyla resmi ve özel, “özel eğitim iş uygulama merkezleri” ile “özel eğitim mesleki eğitim merkezleri” açılacak.
 Bu merkezlerde, akademik bilgi ve becerilerin yanında iş eğitimi uygulamalarının da yer aldığı eğitim programı uygulanacak. Merkezlere yerleştirilen öğrencilerin eğitim hizmetlerini planlamak, öğrencilerin gelişimlerini izlemek ve değerlendirmek amacıyla bu kurumlarda izleme ve yöneltme kurulu oluşturulacak.
 Merkezlere devam eden öğrencilere, okul yönetiminin en az iki defa yazılı uyarısına rağmen mazeret göstermeksizin toplam 60 iş günü devamsızlık yapmaları durumunda, sınıf tekrarı yaptırılacak.
 
İlahiyat üçten fazla bölüm açabilecek

Haberin Devamı

"İlahiyat, ilahiyat bilimleri, İslami ilimler, uluslararası İslam ve din bilimleri fakültelerinde üç bölümden fazla bölüm oluşturulabilecek.
Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda öngörülen üniversite birimlerinin akademik yönden teşkilatlanması, işleyiş, görev, yetki ve sorumluluklarıyla, ilgili alt birimlerin üst birimlerle olan ilişkilerini düzenliyor.
Yönetmelikte, üniversitelerin bölümleri, fakülte ve yüksekokulların amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün oluşturan ve lisans düzeyini de içeren en az bir eğitim-öğretim, bilim ve sanat dalında araştırma ve uygulama yapan birimler olarak tanımlanıyor.
Ancak, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve ilahiyat gibi geleneksel olarak lisans düzeyinde bir eğitim-öğretim programı uygulayarak tek tür diploma veren yükseköğretim kurumlarında en çok üç; veteriner fakültelerinde en çok beş, hukuk fakültelerinde özel hukuk ve kamu hukuku olmak üzere iki bölüm kurulabiliyor.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, buna ek olarak lisans düzeyinde birden fazla diploma veren ilahiyat, ilahiyat bilimleri, İslami ilimler, uluslararası İslam ve din bilimleri fakültelerinde üç bölümden fazla bölüm oluşturulabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!