Höyükler tarla altında

Güncelleme Tarihi:

Höyükler tarla altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 02:12

Gordion Antik Kenti’nde kazı çalışması yürüten arkeolog Ayşe Gürsan Salzmann, “Tümülüsler ve höyükler tarlalarla çevrili. Bu durumda tarihi kaybetmiş oluyoruz. Her gün yüzlerce ve binlerce yıl kaybolmuş oluyor” dedi.

Haberin Devamı

POLATLI’ya bağlı Yassıhöyük köyündeki Gordion Antik Kenti’nde kazı çalışması yürüten Pennsylvanya Müzesi’nin uzmanlarından arkeolog Ayşe Gürsan Salzmann, Gordion’da bulunan tümülüsler ve höyüklerin tarlalarla tamamen çevrildiğini ve tarlaların bunların üstüne çıktığını belirterek, “Bu durumda tarihi kaybetmiş oluyoruz. Her gün yüzlerce ve binlerce yıl kaybolmuş oluyor” dedi.

Tarihi kaybediyoruz

Gordion Antik Kenti’nde kazı çalışması yürüten Pennsylvanya Müzesi uzmanları, Polatlı Belediyesi Meclis Salonu’nda sunum gerçekleştirdi. Salzmann, sunumunda, Yassıhöyük köyünde bulunan Frig medeniyetinin başkenti Gordion ören yerinde yürütülen arkeolojik, botanik ve koruma çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdiklerini söyledi. Salzmann, “Kaygımız şu, Gordion’da bulunan tümülüsler ve höyükler maalesef tarlalarla tamamen çevrilmiş ve tarlalar bunların üstüne çıkmış durumda. Bu durumda tarihi kaybetmiş oluyoruz. Her gün yüzlerce ve binlerce yıl kaybolmuş oluyor. Onun için de belediye ile el ele çalışmak ve bunu durdurmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yavaş ilerliyor

Gordion’daki kazının klasik dönem kazısı olmadığını, bu nedenle yavaş ilerlediğini belirten Salzmann, “Kazılar sonunda büyük binalar, hamamlar, stadyumlar ortaya çıkmayacak. Yapılan, o dönemde bulunan ekosistem ve binaların tespitidir. Yassıhöyük’te bundan sonra da kazılar yapılacak, yapılmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Tarlalar sürülmemeli

Dr. Naomi Miller ise sunumunda, tümülüslerin üstünde veya yakınındaki tarlaların sürülmemesi gerektiğini belirterek, bu tümülüsleri koruyarak çevre ekonomisini zenginleştirmeyi ve turizmi artırmayı istediklerini söyledi. Miller, “Şimdi çok kritik bir süre içindeyiz. Tarihsel manzarayı korumak için, bütün tümülüsleri korumalıyız. Tümülüsleri sürmek ve sulamak, onların illegal kazılmasından daha zararlıdır. Banliyölerin ve tarım alanlarının plansız gelişmesi çevre ekolojisini dramatik bir şekilde değiştirdi. Dileğimiz, bölge ekonomisinin bu zengin tarihi peyzaj ile birlikte kalmasıdır. Şimdi geç de olsa küçük tümülüsleri koruma vakti geldi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!