Bal ormanları kurarak dünya lideri olacağız

Güncelleme Tarihi:

Bal ormanları kurarak dünya lideri olacağız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 00:00

Dünyada bal üretiminde üçüncü sıraya yükselen Türkiye gözünü ABD’nin birinciliğine dikti. Çevre ve Orman Bakanlığı dünyada örneği bulunmayan bal ormanlarının sayısını artırarak, hem bal üretimini hem de bal kalitesini artıracak.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Avrupa kıtasında 12 bin bitki türü yetiştiğini, bu türlerin 10 binin Türkiye’de de bulunduğunu belirterek , “Bitkilerin 3 bin tanesi sadece ülkemizde yetişiyor” dedi. Kahveci şöyle devam etti: “Bir ülkenin bitki zenginliğini muhafaza etmek, tarımsal üretimde kalite ve verim artışı sağlamak için yeterli bal arısı mevcuduna sahip olması gerekir. Çünkü bitkilerdeki tozlaşmanın yüzde 85’i bal arılarınca sağlanıyor.

Üretim artacak

Bugün dünyada yaklaşık 50 milyonun üzerinde arı kolonisi bulunuyor ve bunlardan bir milyon tonun üzerinde bal elde ediliyor. Bal ormanlarıyla amacımız ormanlık alanlarda arıcılık faaliyetine uygun olarak yalancı akasya, söğüt, akçaağaç, badem, sofora türleri ile ağaçlandırma yaparak, ayrıca korunga, deve dikeni, karaçalı, gibi bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkilere yer verilerek arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına hizmet etmek, bal kalitesini ve üretimini artırmak. Türkiye’de yaklaşık 150 bin hane arıcılıkla ilgileniyor.

İllere yayılacak

Bal üretimine yönelik ormanların kuruluşu için start verdim. İlk uygulama Afyon’nda başladı. Bunun yanında Antalya, Bursa, Giresun, Trabzon, Adana, Mersin gibi diğer Orman Bölge Müdürlülüklerinde de çalışmalara başladık ve diğer illerde de yaygınlaştırıyoruz.

Türkiye üçüncü

Türkiye’de yaklaşık beş milyon adet arı kovanı var ve yılda 80 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bunun ortalama 20 bin tonu ormanlarımızda üretiliyor. Dünyada bal üretiminde ABD birinci, Çin ve Arjantin (üretimleri zaman zaman değişiyor) ikinci, Türkiye ise üçüncü sırada yer alıyor.

Kovan başına 20 kg

Dünyada bal açığı var. Özellikle ABD ve AB ülkelerinden gelen önemli bir talep var. Türkiye’de kovan başına alınan bal verimi 20 kg. Bu düşük bir rakam. Ayrıca Türkiye 250 bin ton civarındaki dünya bal dış satım pazarında 2 bin 500 ton bal ihracatı ile on sekizinci sırada yer alıyor. Bir diğer ifade ile Türkiye dünyadaki arı varlığının yüzde 5’ini, üretilen balın yüzde 3-4’ünü ve ihracatın ise yüzde 1’ini oluşturuyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!