Ankara ve Washington arasında YPG çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Ankara ve Washington arasında YPG çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 00:50

Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e karşı yürüttükleri mücadelede PKK’nın Suriye kolu YPG önemli bir çatlak haline geldi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin itirazına rağmen Washington YPG’yi terör örgütü görmediği yinelerken ABD yönetiminin bazı birimlerinin İncirlik anlaşmasının istenen ölçüde fark yaratmadığını düşündüğü iddia ediliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,  YPG konusuna bakışta örgütü terörist kabul eden Türkiye ve YPG’ye desteğini artıran ABD arasında temel bir yaklaşım farkı varken iki ülkenin IŞİD’e karşı işbirliğini nasıl yönettiği sorusuna şu yanıtı verdi. “Biz YPG’yi terörist örgüt kabul etmiyoruz. Ve YPG, Suriye içinde IŞİD’e karşı başarısını kanıtladı. Biz bu gruba karşı başarılı olabilen ve olan IŞİD karşıtı savaşçılarla çalışmaya devam edeceğiz. Hepsi Kürt değiller. Türk hükümetinin YPG konusunda endişeleri olmasını anlıyoruz. Görüşmeye, temas halinde olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin koalisyona ve IŞİD’e karşı doğrudan kinetik faaliyetlere yaptığı desteğe minnettar olmayı sürdüreceğiz. Koalisyonun amacı bu. Ortak bir amaç için bir araya gelirsin. Her konuda anlaşmak zorunda değilsindir. Ve nasıl, nerede, ne zaman yapabiliyorsan mücadeleye destek sağlarsın.”

Haberin Devamı

İNCİRLİK TARTIŞMASI


Geçen pazartesi, ABD Savunma Bakanı Ash Carter tarafından diğer yedi uzmanla birlikte Türkiye’yi konuşmak için Pentagon’da kapalı bir yemeğe davet edilen ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise önceki gün Washington’daki Demokrasileri Koruma Vakfı’nda (FDD) yaptığı konuşmada Türkiye ve ABD arasında varılan İncirlik mutabakatı sonrası oluşan farklılıklara değinip şunları söyledi: “Yönetimin içinde bu anlaşmanın yaşananların akışını değişitirecek nitelikte olduğunu düşünenler var. Ama yönetimin bazı birimleri ise bu anlaşmanın çok fark yaratmadığını düşünüyorlar. ” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!