Ankara önemlidir benim için

Babamın pek de başarılı olmayan ticaret macerası ve mühendislik mesleği nedeniyle Ankara’ya taşındığımızı anlatmıştık dün.

Daha önce de söylediğim gibi, 1970’lerin sonuydu ve biz Selanik Caddesi’ndeki ilk büromuz ve Bahçelievler’deki evimizle Ankara maceramıza başlıyorduk. Neyse ki babam bu pek de hazırlıklı olmadığı taşınmada bile bizim kalabalık ailemize uygun şömineli bir ev bulmuştu. (Gerçi o zamanlar Ankara’daki evlerin pek çoğu şömineliydi.) Şimdi düşündüğümde Ankara evlerinin yan ve arka taraflarında bulunan ince uzun balkonların ne kadar işe yaradığını daha iyi anlıyorum.

Kıl tulumlara doldurularak dizi dizi sıralanan peynirler, et kavurmaları, turşu bidonları, yağ külekleri, kuru yufka paketleri, patates ve kurufasulye çuvalları bu balkonların demirbaşıydı. Bu balkonları pek sevmemize rağmen şöyle arkadaşlarımızla oturup ağız tadıyla bir balkon sefası yapamazdık. Çünkü yukarıda saydığım demirbaşların bıraktığı boş alanlara ancak oturabiliyorduk ama annem bu boşlukları da tarihi otuz yıl öncesine dayanan bir sürü eski eşya yığardı. Ankara yıllarımı hatırladığımda ilk aklıma gelenler bunlardı. Bunlar dışında Ankara benim için; muhteşem dostluklarla, sinema, tiyatro ve kitaplarla tanışma anlamına da geliyor. Ayrıca ODTÜ’deki yıllarımı, evliliğimi ve Mehmet’in doğumunu da Ankara’ya borçlu olduğumu söylemeden edemeyeceğim.

Zeytinyağlı klasik enginar

Malzeme listesi

á 6-8 adet temizlenmiş taze enginar

á 2 adet orta boy patates

á 4 su bardağı su

á 1 adet büyük boy ince uzun havuç

á 8-10 adet arpacık soğanı

(1 adet orta boy kuru soğan da kullanabilirsiniz.)

Sosu için;

á 1/2 su bardağı zeytinyağı

á 1 adet limonun suyu

(Varsa 1 çay kaşığı dövülmüş limon tuzu.)

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1/2 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz

Ayrıca;

á 2 demet dereotu

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Saplarını kesmeden ayıkladığınız ya da ayıklattığınız enginarları pişirmeden önce bekletecekseniz, mutlaka bol limonlu suyun içinde bekletin ki kararmasınlar. Patatesleri soyup yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Havucu soyduktan sonra tavla zarı formunda dilimleyin. (Patates ve havuçlardan varsa parizyen kaşığı yardımıyla yusyuvarlak parçalar çıkarabilirsiniz.) Arpacık soğan yoksa kuru soğanı soyup bütün halde bırakın. Zeytinyağı ve limon suyunu derin bir kaba aktarın. Varsa nohut büyüklüğünde 1-2 adet limon tuzu ekleyin. Limon tuzu annelerimizin çok kullandığı bir malzemedir. Yemeğe hem limon tadı verir, hem de yemeği beyazlatma özelliğine sahiptir.

Toz şeker, un ve tuzu da ilave edip sosu tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Limonlu suyunu süzdüğünüz enginarları geniş bir çelik tencereye, çukur kısımları aşağı, sapları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Üzerine 4 su bardağı suyu aktardıktan sonra hazırladığınız sosu gezdirin. Hazırladığınız havuç ve patatesi enginarların üzerine serpiştirin. Soyulmuş arpacık soğanları ya da bütün haldeki soğanı tencerenin ortasına oturtun.

Yemeği, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, kısık ateşte, 55-60 dakika, enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alın ve sıcakken suyuyla birlikte cam bir kaba aktarıp üzerini streç film ya da kapakla kapatın. Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin. Bu yaptığımız işlem enginarların beyaz kalabilmesini sağlayacaktır. Enginarları servis tabağına, sapları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Havuç ve patatesleri de enginarların etrafına serpiştirin. Soğanı tencereden alıp atın. Üzerlerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyip soğuk ya da ılık halde servise sunun. Eğer taze iç bakla kullanacaksanız, iç baklayı en az 30 dakika haşlayıp kabuklarını soymanız gerekir.

Otlu mercimekli bulgur pilavı

Malzeme listesi

á 2 su bardağı pilavlık bulgur

á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 1/2 demet maydanoz

á 1/2 demet dereotu

á 10 dal taze soğan

á 4 su bardağı sıcak su

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 tatlı kaşığı tuz



Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


6 kişilik

Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ayıklayıp incecik doğradıktan sonra bir kaba aktarın. Bulguru yıkayıp süzün. Zeytinyağını bir tencerede kızdırıp bulguru tencereye koyun. Karıştırarak birkaç dakika kavurduktan sonra haşlanmış mercimeği ve tuzu ilave edip tekrar karıştırın. Üzerine 4 su bardağı sıcak suyu aktarıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte, bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Doğradığınız yeşillikleri pilava ilave edip karıştırın ve pilavı 15 dakika dinlendirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları