Ankara’nın Türkiye’ye çağdaş hit dinleten radyosu: Capital

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın Türkiye’ye çağdaş hit dinleten radyosu: Capital
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

Her hafta Başkent’ten yayın yapan bir radyoyu tanıtacağımız köşenin ilk konuğu, Türkiye’nin "Çağdaş Hit Müzik Radyosu" Capital Radio oldu. "Dünyanın en iyi en yeni müziği" mottosuyla tüm Türkiye’ye seslenen, özel radyoların yayına başladığı 1995 yılında başkentte kurulan Capital Radio, deneyimli kadrosu, i-Tunes’dan yayın yapan yegane radyo olması ve son teknoloji yayın sistemiyle dikkat çekiyor. Capital Radio’yu, Morning Show’un haşarı çocuğu Özgür Aksuna’dan dinledik.

DÜNYANIN en iyi en yeni müziği" sözünü hafızalara kazıyan, 99.5 frekansından tüm Türkiye’yi ısıtan Capital Radio, tecrübeli DJ’leri ve uluslararası standarttaki radyoculuk anlayışıyla başkentten yayın yapan en köklü radyolardan.

Türkiye’de özel radyoculuğun başladığı 15 yıl önce kurulan birkaç radyodan biri olan Capital Radio, ilk günkü yayın anlayışından hiçbirşey kaybetmediğini bugün de dinleyicilerine kanıtlıyor. Türkiye’nin tek Çağdaş Hit Müzik Radyo İstasyonu (Contemporary Hit Music Radio:CHR) olarak 24 saat müzik yapmasının yanı sıra kısa bir süre önce i-TUnes’dan yayın yapan ilk ve tek Türk radyo istasyonu olma ayrıcalığına da kavuştu. Radyoculuğun duayeni sayılan ABD’deki CHR radyolarla paralel bir yayın içeriğine sahip olan Capital Radio’nun yayın akışı, Los Angeles program ofisi tarafından belirleniyor. Yayın akışı sırasında çeşitli yarışmalar düzenleyen, konuşma bölümlerini sınırlı tutmasıyla dikkat çeken Capital Radio, 365 gün internetten kesintisiz olarak dinlenebiliyor.

AMERİKA, AVRUPA VE TÜRKİYE

Kaan’ın "Türkiye Online"ı, Özgür’ün "Morning Show"u, Müjde’nin "Office Party"si, Ahmet’in "Top Ten Hit List"iyle kendine müdavimler edinen Capital Radio’nun hikayesini, "Günaydın Türkiye günaydın güzel ülke" sözüyle bizleri uyandıran, her daim pozitif ve enerjik Özgür’den dinledik:

Capital Radio, 24 saat müzik ağırlıklı yayın yapan bir radyo. Yayın akışı, Los Angeles program ofisi tarafından, Amerika ve Avrupa radyo ve dergilerinin listeleri, Ankara merkez ofisine telefon ve faks ile iletilen dinleyici istekleri ile Türkiye piyasasındaki satışlar dikkate alınarak belirleniyor. Yayın kapsamını oluşturan müzik çeşitleri arasında hit olacak şarkılar ve klasik hit şarkılar yer alır. Şarkılar belirli bir rotasyon içinde bilgisayar aracılığıyla yayına girer. DJ’ler tarafından sunulan canlı yayın, bilgisayar aracılığıyla saniyesi saniyesine planlanır, kontrol edilir ve aynı zamanda kayıt edilir. Radyoda her bir müzik türüne ayrı vakit ayrılmaz, sözel bölümler yayında sınırlı tutulur, gündüz saatlerindeki saat başlarında haber özetleri, kent haberleri, ekonomi haberleri ve hava durumu sunulur.

Hİ-TECH EKİPMAN

Capital Radio’nun Hi-Tech teknolojisi en önemli ayrıcalıklarından. Diğer radyoların yeni kullanmaya başladıkları sistemleri biz 10 yıl evvel kullanmaya başladık. Dünya radyo yayıncılığında kullanılan en son teknolojilerle yayın yapmaktayız. Kullandığımız sistemlerse tamamen dijital ve dokunmatik. Yayında DJ performansının en üst seviyeye çıkması için gerekli olan herşey stüdyomuzda var. Türkiye’nin dört bir köşesine günün 24 saati, 365 gün internetten kesintisiz canlı yayın yapılıyor. Radyoyu, internet üzerinden CD kalitesinde dijital yayınla dünyanın her yerinden dinlenebiliyorsunuz. Widget servisimizle web sitemizden indireceğiniz programla Capital Radio’yu masaüstüne de kurabilirsiniz. Buradan hem istek yapıp şarkı isteyebilir, hem canlı olarak dinleyebilir, hem de çalan şarkının adını takip edebilirsiniz.

TİKİ TÜRKÇESİ YOK

Capital Radio’da DJ’lerin düzgün bir Türkçeyle konuşmasına büyük önem verilir. "Tiki" olarak bilinen konuşma diline Capital Radio’da rastlayamazsınız. DJ’lik geniş bir müzik bilgisi, disiplin, tecrübe, showman’lik ve mesleğe gönülden bağlılık gerektirir. İyi bir DJ, entellektüel olmak, gündemi takip etmek, hazır cevap olmak zorundadır. Capital Radio DJ’leri sürekli olarak radyoculuk alanında uluslararası standartlarda eğitimler alır, "boş zamanlarını radyoculukla dolduran", başka işi olan insanlar değil, mesleği radyoculuk ve DJ’lik olan insanlardır. Radyoculuk dışarıdan çok basit görünüyor belki ama çok çalışmak, disiplinli olmak gerekiyor. Morning Show için ekip olarak sabah saat 5.30’da toplanıyoruz. Program öncesi tam bir beyin fırtınası yapıyoruz.

HİT ŞARKI YARATIRIZ

Capital Radio, hit şarkıları çalar ama bununla da kalmayıp hit parçalar yaratır. 15 yıllık yayın hayatımız boyunca bu hep böyle oldu ve böyle de olacak. Bunu devam ettirmek için çok çalışmak gerektiğinin farkındayız. Ses, diksiyon ve gelişen teknoloji konusunda kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Dünyanın ünlü DJ’lerini takip ediyoruz.

Canlı yayında evlenme teklifi

ÖZGÜR
, Capital Radio ailesine katıldığından bu yana başına çok ilginç olayların geldiğini, canlı yayının çok titizlik gerektiren bir iş olduğunu belirterek, şunları anlattı: "Capital Radio’nun dinleyici kitlesi 15-35 yaş arası gençler ve daha çok kadınlardan oluşuyor. Canlı yayında enteresan şeylerle de karşılaşabiliyoruz. Örneğin bir genç sevdiği kıza canlı yayında evlenme teklif etti, kız da dinliyormuş, radyoyay bağlandı, teklifi kabul etti. Sonra evlendiler ve nikah şahitleri oldum. Çocuklarına da benim adımı koydular. Bir keresinde de hamile bir kadın eşine ulaşamamış, beni aradı. ’Bana etse etse bunlar yardım eder’ demiş. Biz kendisini canlı yayında yatıştırdık, nefes alıp vermesini, rahatlamasını sağladık. Sonra da gerekli yerleri arayıp kendisini hastaneye yetiştirdik."

Herkes radyocu

CAPİTAL Radio’nun aynı zamanda reklam koordinatörü ve yayın editörü olan, Morning Show’un programcısı Özgür Aksuna, Türkiye’de radyoculuğun profesyonelce yapılmadığını, bazı radyolarda işlerin ahbap çavuş ilişkisiyle yürüdüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Profesyonelce çalışan radyoların sayısı çok değil. ABD’de ise radyoculuk çok gelişmiş bir sektör. Radyolara şov yapan internet sitelerinden radyo materyali üreten firmalara kadar çok kapsamlı bir endüstri. Türkiye’de ise böyle oturmuş bir endüstri, bir radyo sektörü yok. En basit bir receiver’ı veya kayıt cihazını bile yurtdışından getirtiyoruz."

ABD’nin rating canavarı sit-com’u "Frasier"ı hatırlatıp, "ABD’deki gibi belli bir yaşın üzerinde ve çeşitli prefesyonel geçmişlere sahip DJ’lere Türkiye’de neden rastlayamadığımızı?" sorduğumuzda ise Özgür, şu yanıtı verdi: "ABD’de genç radyocu yok denecek kadar azdır. Radyoları daha çok işi gücü olan, çalışan insanlar dinler. 19 yaşında bir genç böyle bir dinleyici kitlesine ne anlatabilir ki? Türkiye’deki radyolarda bu işi bilen, profesyonel radyocu çok az. Siyasi, bürokratik engeller de cabası. Tabi bunda özel radyoculuğun sadece 15 yaşında olmasının da etkisi var. Alacak daha çok yolumuz var."

İ-TUNES’DAN YAYIN

TÜRKİYE’de sadece Capital Radio’da olan bir uygulama da i-Tunes. Apple firması bünyesindeki i-Tunes’dan yayın yapan ilk ve tek Türk radyo istasyonu olan Capitol Radio’yu i-tunes üzerinden dünyada hergün binlerce kişi yine dijital ses kalitesi ile dinleyebiliyor. Çeşitli kriterlere uyan, dünyadan belli başlı radyoların seçildiği i-Tunes listesinde yer almak Türkiye’nin adını yurtdışında duyurmak açısından da önemli bir gelişme. Web sitemize ulaşan ziyaretçi sayısı ile de önde gelen haber portallarıyla yarışıyoruz. Müzik, eğlence haberleri, gündemin nabzını tutan hızlı ve doğru haber, anketler, yarışmalar, sinemalar, DJ’lerin yayın akışı, istek e mesaj bölümü büyük ilgi görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!