Ankara’nın polisi sinemada

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın polisi sinemada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 23:56

Emrah Serbes’in kendi romanı Son Hafriyat’tan sinemaya uyarladığı Behzat Ç., nevi şahsına münhasır bir polis memurunu merkezine alan bir polisiye. Erdal Beşikçioglu, Behzat Ç. rolüyle Antalya Altın Portakal’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştı.

Haberin Devamı

BEHZAT Ç. SENİ KALBİME GÖMDÜM
Yön: Serdar Akar
Oyn: Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal
Tür: Dram-Aksiyon


Behzat Ç., bir Ankara polisi.
Bir anti kahraman, iyilik timsali değil, herkese iyi davranmak gibi bir derdi yok.
Bol küfürlü konuşuyor.
İşinde kurallara uyan bir polis olduğu söylenemez ama kendi doğruları var ve attığı her adımda vicdanı rahat.

ALTIN PORTAKAL BOŞA DEĞİL

Ankara’nın polisi sinemada

Diğer yanda özel hayatında sorunları var, psikolojisi pek de sağlam değil.
İnişleri ve çıkışları olan nevi şahsına munhasır bir karakter etrafında dönen bir film zaten baştan ilgi çekmeyi başarıyor.
Buna bir de o karakteri canlandıran başrolün müthiş oyunculuğu eklenince hedef tamamdır.
Erdal Beşikçioğlu, Behzat Ç. rolünde tek kelimeyle döktürmüş.
Antalya’da aldığı Altın Portakal’ı sonuna kadar hak ettiğini izleyince siz de göreceksiniz.

Haberin Devamı

YERİ GELMİŞKEN 5199 DEĞİŞSİN

Bir ihbar üzerine Gençlik Parkı’na giden cinayet büro ekipleri, gömülü bir tabut buluyorlar.
Tabuttaki yaşlı kadın emekli bir polisin annesi.
Sonrasında bir polis köpeğinin cesedi de bulunuyor.
Cinayet masasını arayıp “bir köpek gömdüm” diyen sesi polisin “kardeşim bizimle dalga mı geçiyorsun” diye cevaplaması akla hemen hayvana verilen değeri ve değişmesini dört gözle beklediğimiz 5199 no’lu yasayı getiriyor.
Yeri gelmişken yazayım, hayvana karşı işlenen suçlar da kabahat değil, ceza kapsamına alınmalı. Yaşlı kadın, köpek derken cinayetler ve gömme olayları devam ediyor.

RED KİT VE AVAREL

İlk defa böyle bir vakayla karşılaşan Behzat Ç., emekli polisi araştırmaya başlayınca birtakım engellemelerle karşılaşıyor.
Emekli polis, teşkilât içinde Avarel Memdu olarak bilinmekte, suçu üstlenen kişi ise kendisine Red Kit diyor.
Behzat Ç., teşkilattaki polislerin ailelerine yönelik cinayetlerin perde arkasını araştıran konusunu tempolu bir şekilde işliyor.
Filmin en belirgin sorunu aksiyon konusunda biraz zayıf kalmış olması.
Diğer yanda Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, izleyenlere pek çok duyguyu aynı anda yaşatmayı başarıyor.
Komedi (diri diri mezara gömüp, sorgulama sahnesindeki diyaloglarda kopacaksınız), hüzün, macera, gizem ve sürprizler.
İzlemesi keyifli, seyir zevki yüksek bir polisiye.

Haberin Devamı

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Hep birlikte uçuyoruz

ANADOLU KARTALLARI
Yön: Ömer Vargı
Oyn: Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Hande Subaşı, Özge Özpirinççi
Tür: Dram-Aksiyon

Ömer Vargı imzalı Anadolu Kartalları, iyi birer jet pilotu olma hayalleriyle yanıp tutuşan beş gencin kesişen hikâyesi üzerinden 100. yılını kutlayan Türk Hava Kuvvetleri’ne saygı duruşunda bulunuyor. Tamamında gerçek jet görüntülerinin kullanıldığı filmin başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Özge Özpirinççi, Alpay Kemal Atalan, Alper Saldıran, Hande Subaşı gibi isimler rol alıyor. Görüntü yönetmenliği için Uğur İçbak’ı tebrik etmek gerek, şahane bir iş çıkartmış. Anadolu Kartalları, pilot olma hayaliyle yaşayan beş gencin hayatı üzerinden Türk Hava Kuvvetleri’nin kapılarını izleyiciler için aralıyor. Pilot olma yolunda yaşananlar, gençlerin bu yolda yaptıkları fedakarlıklar, komutan öğrenci ilişkileri derken kendimizi jet pilotlarının hayatının içinde buluyoruz. Bu arada gençler arasındaki aşk ilişkileri de, pek başarılı olmasa da, filme renk katmaya çalışıyor. Filmin aksayan ayağı dramatik bir çatışma ve heyecan barındırmayan senaryosu. Özellikle uçuş sahnelerine başarıyla eşlik eden müziklerinde Ozan Doğulu imzası var. Filmin en önemli ve heyecanlı sahnelerinden birine damga vuran şarkı ise Kenan Doğulu’nun seslendirdiği Güle Güle. Senaryo sorunlarını dengeleyen unsurlardan bir başkası da gayretleri alkışlanası oyuncular. Engin Altan Düzyatan ve Çağatay Ulusoy’un oynadığı karakterler arasındaki komutan öğrenci ilişkisi filmin sağlam ayaklarından. Özge Ozpirinççi’nin oyununun filme kattıkları da tartışılmaz. İzleyiciyi filme mıknatıs gibi çektiği bir gerçek. Solo Türk pilotumuz Murat Keleş başta olmak üzere pek çok pilot da perdede üniformalarıyla karşımıza çıkıyor. Özetle, Anadolu Kartalları, hava kuvvetlerinin 100. yılına yakışan, izleyenleri pilot olmaya özendiren ve bu anlamda misyonunu yerine getiren bir film.

Haberin Devamı

Casusun peşinde

THE DOUBLE
İKİLİ OYUN
Yön: Michael Brandt
Oyn: Richard Gere, Odette Annable, Stephen Moyer, Topher Grace
Tür: Dram

Richard Gere’in başrolünde olduğu İkili Oyun, Amerika’nın Sovyet korkusunu uyandırmaya çalışan bir gerilim. Film, adından da anlaşılacağı üzere içinde sürprizler barındırıyor. Bir parlamento üyesi, Cassius adlı Sovyet casusun izlerini taşıyan cinayete kurban gidiyor. CIA, genç ajan Ben ile hayatını Sovyet casusu yakalamaya adamış dedektif Paul’den bir ekip oluşturuyor. Master tezini Paul’un Sovyet katili takibi üzerine hazırlayan genç Ben, Cassius’un tekrar ortaya çıktığından emin. İkili suçları incelerken, Cassius’un hep olduğunu sandıkları kişi olmayabileceği fark ediyorlar.

Haberin Devamı

Kayıp casus bulundu

JOHNNY ENGLISH REBORN
JOHNNY ENGLISH’İN DÖNÜŞÜ
Yön: Oliver Parker
Oyn: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Dominic West
Tür: Komedi
Süre: 101 dk.

İlk filmden sekiz yıl sonra çekilen bu devam filminde Johnny English’i yine tüm dünyada Mr. Bean olarak tanınan ünlü İngiliz komedyen Rowan Atkinson canlandırıyor. The X Files’ın Ajan Scully’si Gillian Anderson ve Atkinson’ın Aşk Dersi’nde (An Education) filminde izleyip de rol teklif ettiği Rosamun Pike kadronun iddalı isimlerinden. Konuya gelince; Çin başkanına düzenlenmesi planlanan bir suikast girişimi haber alındığında Johnny English Asya’nın uzak bölgelerinde eşsiz yeteneklerini geliştirmeye çalışmakta. Johnny English işinin başına geçiyor. Devlet Başkanları Konferansı boyunca herkesi koruyabilmesi için hiçbir ihtimali gözden kaçırmaması gerekiyor. Onun için başarısızlık seçenekler arasında değil.

Haberin Devamı

Satın alınan gençlik

IN TIME
ZAMANA KARŞI
Yön: Andrew Niccol
Oyn: Justin Timberlake, Olivia Wilde, Shyloh Oostwald, Johnny Galecki
Tür: Dram

Zamana Karşı, adından da tahmin edilebileceği üzere, insanların yaşlanma ve güzel olma ile ilgili takıntılarını sorgulayan bir film. Bilimkurgu tarzındaki filmi sanal gerçeklik ve gelecekle ilgili takıntıları, senaryosunu yazdığı Turman Show ve Hollywood yıldız sistemini eleştiren Simone da dahil, önceki çalışmalarından malumumuz olan Andrew Niccol yönetiyor. Niccol yönettiği ilk filmi Gattaca’da genetik bilimin ilerleyişine ve faşizan topluma dönüşmeye dair kaygılarını ortaya koymuştu. Zamana Karşı, Gattaca’ya daha yakın bir film olarak duruyor ve genetik bilimin ileride hayatımıza nasıl müdahale edebileceğini sorguluyor. Zengin insanların parayla zamanı satın alabilecekleri bir dünyada geçiyor film. Zenginler gençliği satın alabiliyor, parası olmayanlar ise hayatta kalabilmek için dilenmek ya da çalmak zorunda kalıyorlar. Will Salas, bir yanlışlık sonucu cinayetle suçlanıyor. Kurtulmak için tek şansı, zamanın gerçek anlamıyla para değerinde olduğu bu sistemi çökertmek. Will rolünde Justin Timberlake’in olduğu filmde, yanına aldığı rehinesi Sylvia’yı Amanda Seyfried oynuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!