Ankara keçisi kıymete bindi

Güncelleme Tarihi:

Ankara keçisi kıymete bindi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 13:36

Son yıllarda nesli azalan milli ırk Ankara keçisi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Tiftik Raporu’ ile yeniden kıymete bindi. Raporda, dünyadaki tiftik üretim payı yüzde 6’ya düşen Türkiye’de, Ankara keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretiminin artırılması için önerilerde bulunuldu.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, elmas iplik ya da asil yün diye bilinen ve ‘mohair’ olarak da adlandırılan Ankara keçisi yünü tiftik ile ilgili 2016 yılını kapsayan sektörel bir rapor hazırladı. Rapora göre menşei Başkent olan Ankara keçisi tiftiğinin dünya üretiminin yüzde 53’ü Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından yapılıyor. Türkiye’nin, dünya üretim payı ise yüzde 6. Ankara keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimindeki düşüşe dikkat çekilen rapora göre 2016 yılında Tükiye’de 340 ton tiftik üretimi yapıldı. Üretimin büyük kısmı ise Ankara’da sağlanıyor. Türkiye’deki 207 bin baş Ankara keçisinden 137 bin 835’i Başkent’te bulunuyor. Türkiye’deki Ankara keçisi varlığının yüzde 66’sını elinde bulunduran Başkent’i, sırasıyla Siirt, Eskişehir, Bolu, Şırnak, Kastamonu, Mardin, Çorum, Çankırı ve Niğde izliyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLMELİ

Perdelik, battaniye, kordon gibi ev tekstili ürünler ile giyim tekstilinde kullanılan tiftiğin üretimi ve Ankara keçisi yetiştiriciliğinin artırılmasına yönelik teşvik projelerine de yer verilen raporda sektörel sorunların çözümüne ilişkin yol haritası çizildi. Raporda, ‘Yetiştiricilik’ ve ‘Piyasa ve Ekonomik’ olarak iki başlıkta ele alınan sorunların çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yerel yönetimlerin, üniversitelerin veterinerlik fakültelerinin, tarım ve hayvancılık araştırma enstitülerinin çalışmalarına ağır vermesi önerildi. Çözüm önerileri şöyle:

YÜKSEK ORMANLAR OTLATILMAYA AÇILMALI

* Beslenme ve barınak yetersizliği konusunda; meraların otlatma kalitesinin artırılması; yeterli ve sağlıklı barınak projelerinin uygulanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yerel yönetimler imkanlarını kullanmalı.
*Islah ve saf yetiştirme ile seleksiyon çalışmaları konusunda; kamuoyu oluşturulmalı ve yetiştiriciler teşvik edilmeli.
* Hayvan sağlığı konusunda; yerel yönetimler ve veterinerlik fakülteleri ortak çalışmalı.
* Keçi-orman ilişkisi ve mera konusunda; hayvanların iyi beslenmesi ve üretim maliyetinin düşürülmesi amacıyla tiftik keçilerinin zarar vermeyeceği yüksek ormanların otlatılmaya açılması, ormanda keçi otlatan yetiştiricilerin devletle karşı karşıya kalmaması için Orman Yasası’nda düzenlemeye gidilmeli.
* Tiftik keçisi yetiştiriciliğinde desteklemeler konusunda; mevcut prim ödemelerinde süreklilik sağlanmalı.
* Üretim girdileri konusunda; hayvan alımı, işsizliği önleme, istihdam artırma gibi yerel yönetimlerce uygulanan projelere destek verilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!