Ankara Kalesi eski önemini kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Kalesi eski önemini kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 00:00

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Ankara Kale Festivali’nde, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda müzik ve dans grubu gösteri yapacak. Ankara Kale Derneği Başkan Yardımcısı, kalenin tarihsel öneminin yanı sıra Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yer olması nedeniyle manevi açıdan önemli olduğunu söyledi. Uçman, kalenin sorunlarını ve festivali Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Haberin Devamı

Tarİhİ Hititlere kadar dayanan Ankara Kalesi, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Kültürel miras açısından Ankara’nın en önemli noktalarından biri olan kale, yıllar içinde önemini kaybetmeye ve gözardı edilmeye başlamıştı. Başta Çengelhan’ın restore edilip Rahmi Koç Müzesi olması ve kale içindeki birçok tarihi Ankara evinin aslına uygun olarak yenilenmesi, kaleye olan ilginin tekrar artmasını sağladı. Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni de içinde barındıran Ankara Kalesi, her gün yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. 21 yıl önce
Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı’nı kuran ekibin içinde olan ve kalenin tanıtımı için gece gündüz çalışan Ankara Kale Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Uçman, kalenin eski önemini yeniden kazanmaya başladığını belirtirken, hala birçok eksiğin olduğunu ve kalenin sıkıntılarını anlattı.
Turizm ve ekonomik açıdan katkı
Ankara Kalesi’nin Hititlerden beri birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Uçman, kalenin, dünyada içinde insanların yaşadığı ender sur içlerinden biri olduğunu ifade etti. Uçman, manevi açıdan Ankara için oldukça önemli olan bölgenin kalkınmasının hem turizm, hem de ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin temelleri atıldı

Ankara’da doğup büyüyen ancak Ankara Kalesi’ni henüz ziyaret etmeyen birçok insanın olduğunu söyleyen Ömer Uçman, kaleyi genelde yabancı turistlerin ziyaret ettiğini belirtti. Bunun da en büyük nedeninin yanlış tanıtım ve tanıtım yetersizliği olduğunu vurgulayan Uçman, sözlerini şöyle sürdürdü; “Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda kalede Ankara esnafı ve Vehbi Koç gibi zenginler oturuyordu. 1950’li yıllardan sonra Kızılay ve Yenişehir’in gelişmesiyle burada yaşayanlar, o bölgelere yerleşti. Buradaki evlerin de büyük kısmı boş kalıyor ve gelir seviyesi düşük insanlar kiralamaya başlıyor. Bu yüzden Ankara Kalesi yıllar içinde çok geriledi.

Sorunların başında trafik geliyor

Türkİye’deki yanlış turizm uygulamaları yüzünden Ankara Kalesi’nin önemi anlaşılamıyor. Kültür turizminin gelişmesiyle birlikte kale de tekrar önem kazanmaya başladı. Buradaki sorunların başında kale içi trafiği geliyor. Defalarca müracaat etmemize rağmen, hala kale içine araç girebiliyor. İkinci bir sorun ise otopark. Bu konuda belediye elinden gelen gayreti gösteriyor ama kale esnafının da destek olması gerekiyor. Ayrıca Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne turist getiren rehberler, turistlere kaleyi gezdirmeden geri götürüyorlar. Hala restore edilmeyi bekleyen de çok sayıda tarihi yapı var.” Ömer Uçman, Altındağ Belediyesi ile birlikte yapılan ve 5 Haziran’da başlayacak festival kapsamında çok sayıda sergi, konser, dans gösterisi gibi faaliyetlerin olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Maddİ açıdan güçlü değİller

Ankara Kale Derneği olarak birçok amaçları olduğunu, ancak diğer sivil toplum örgütlerinin yaşadığı genel sorunları kendilerinin de yaşadığını anlatan Başkan Yardımcısı Ömer Uçman, “Dernek olarak ekonomik gücümüz kadar faaliyette bulunabiliyoruz. Kalede yaşayan birçok insan dernekle ilgilenmiyor. Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin yaşadığı en büyük sorun, maddi açıdan güçlü olmaması. İnsanlar genelde kişisel menfaatleri için derneklere üye oluyor. Ancak, beklediğini elde edemeyince de dernekle ilişkisini kesiyor. Ankara Kale Derneği olarak, diğer toplum örgütlerinden, belediyelerden, Kültür Bakanlığı ve valilikten destek bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!