Ankara hızlı tren garı alışveriş merkezlerini geride bırakacak

Güncelleme Tarihi:

Ankara hızlı tren garı alışveriş merkezlerini geride bırakacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2008 00:00

Başkent, yıllar sonra yeni bir tren garıyla tanışmaya hazırlanıyor. TCDD, garları yolcu transfer merkezi olmaktan çıkarıp cazibe ve alışveriş merkezi haline getirme projesinin ilk adımını bu çerçevede Ankara’da atıyor.

TCDD, hızlı tren için inşa edeceği yeni gar binasını şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri haline getirmeyi planlıyor. Bunun için Ankamall örnek alınacak. Yeni gar, lokomotif müzesinin yerine yapılacak.

ANKARA, Hızlı Tren Projesi ile birlikte, yeni bir anlayışla düzenlenecek çağdaş çizgilere sahip bir tren garıyla tanışmaya hazırlanıyor. Devlet Demiryolları (TCDD), tren garlarını artık yolcu tranfer merkezleri olmaktan çıkarıp birer cazibe ve alışveriş merkezlerine dönüştürecek. Bunun ilk örneği ise Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında yapılacak olan yeni Ankara Hızlı Tren Garı olacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de yapımına talip olduğu yeni Ankara tren garı için, şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan ’Ankamall’ örnek olacak. TCDD, yeni Ankara garını ihale açarak yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yaptıracak.

LOKOMOTİF MÜZESİNİN YERİNE : Ankara’nın hızlı tren garının Celal Bayar Bulvarı ile mevcut garın arasındaki araziye inşa edilmesi hedefleniyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, bu nedenle Lomokotif Müzesi’nin yerinden taşınması gerekebileceğini ve şu an için müzenin yeni yeri için ’Mamak’ ilçesinin düşünüldüğünü kaydettiler. Yetkililer, tren garını hem yapacak hem de işletecek olan firmanın seçimi için ihaleye çıkılacağını belirterek, işletme sürelerinin de özel sektör şirketleri tarafından fiyatla birlikte teklif edileceğini kaydettiler.

BOWLING DE OLACAK : Ankara’ya yapılacak hızlı tren garının şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan ’Ankamall’den daha kapsamlı olması isteniyor. TCDD yetkilileri, yeni Ankara garında oteller, oyun merkezleri, internet cafeler ve bowling salonları olacağını belirterek, bunun dışında giyim magazalarının da bulunacağını ifade ettiler. TCDD yetkilileri, tarihi özelliği olan eski garların ise yıkılarak yerlerine büyük alışveriş merkezi tarzında yeni garların yapılmasının ise planlanmadığını ve bu garların restorasyonu yönünde çalışma yapılacağını belirttiler.

1937 yılında açılmıştı

BAŞKENT’in şu anda kullanılan gar binası 1937 yılında hizmete girdi. Atatürk devrinde hükümet merkezinin günden güne gelişen ve ileride artması kesin olan ulaştırma ihtiyacının karşılanması için 1934 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya tarafından yeni bir tren garı inşaatına karar verildi. Garın yapımı için kurulan komisyon, gar planlarının hazırlanması için mühendis mimar Şekip Akalın’ı görevlendirdi. Avrupa’daki istasyonlarda incelemeler yapan Akalın, yurda döndükten sonra yapımına başlanan gar inşaatı 2 Eylül 1937 yılında tamamlanarak Cumhuriyetin 14’üncü yıl dönümünün kutlandığı gün olan 29 Ekim 1937 yılında düzenlenen törenle hizmete girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!