Ankara Hali’ne Fransa modeli

Güncelleme Tarihi:

Ankara Hali’ne Fransa modeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2017 15:56

Ankara gibi bazı illerdeki toptancı hallerinin Fransa’daki gibi büyük haller haline getirileceğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, buralarda sebze ve meyvenin yanı sıra et, süt, balık, kesme çiçek gibi pek çok şeyin toptan satışının yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Halciler Federasyonu’nun 6. Olağan Genel Kurul toplantısı, dün Ankara Ticaret Odası(ATO) Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı.
Türkiye’de hal statüsünde 175 yer bulunduğunu, bunların bir kısmının toplama merkezi haline dönüştürüleceğini kaydeden Bakan Tüfenkci, Ankara, İstanbul gibi illerdeki bazı yerlerin de Fransa’daki gibi büyük haller haline getirileceğini, buralarda sebze ve meyvenin yanı sıra et, süt, balık, kesme çiçek gibi pek çok şeyin toptan satışının da yapılacağını kaydetti. Tüfenkci, hallerin, sadece belediyelerin işletmesinde değil, belki kamu-özel, belki de sadece halcilerin oluşturduğu şirketlerin işletmesinde oluşturulmasının tartışılacağını ve en uygun hal sistemine geçileceğini, buna göre de Hal Yasası’nı revize edeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

HALLERİ ÖLDÜRMEYECEĞİZ

Sebze meyvenin soğuk zincirde taşınması ve ambalaj zorunluluğu getirdiklerini, soğuk hava depolarının yapılmasını teşvik kapsamına aldıklarını hatırlatan Tüfenkci, halleri öldürmeyeceklerini, hatta büyüteceklerini ifade etti.
Tüfenkci, şöyle devam etti: “Sebze ve meyve fiyatlarının artışında hal komisyoncusunun bir suçu yok. İnceledik. Orada fiyat belirleniyor, siz artı bir fiyat koymuyorsunuz. Fiyat neyse arz ve talebe göre oradan fiyat belirleniyor. Siz, sadece komisyonunuzu alıyorsunuz, verginizi veriyorsunuz. Mümkün olduğu kadar kayıt içinde kalmaya çalışıyorsunuz. Sektörde en fazla kayıt içinde kalan da komisyoncu arkadaşlarımız.”

TOPTANCI CAN ÇEKİŞİYOR

Sektörün zor durumda olduğunu ve toptancının can çekiştiğini söyleyen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan önlem alınmasını istedi. ATO Başkanı Gürsel Baran da hal esnafının işinin zor olduğunu, gece gündüz, yaz kış demeden çalıştıklarını belirterek, “Halcilerin yaşadıkları zorlukları biliyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!