Ankara Golfkent'te Yemyeşil Spor Etkinlikleri düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Golfkentte Yemyeşil Spor Etkinlikleri düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 17:23

Ankara Golfkent'te Yemyeşil Spor Etkinlikleri düzenlendi

Haberin Devamı

ERCAN ATA / ANKARA,(DHA) - DÜNYADA golf sahası olmayan tek Başkent olarak bilinen Ankara, Turyap Ankara Golfkent ile Golf tesislerine kavuştu. İlk etap

çalışmaları sona eren tesisler, 2017 yılında faal hale gelecek.

Golkent'te düzenlenen Yemyeşil Spor Etkinlikleri seminerine Ankara Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Tansen Altıntaş ve Kuyubaşı Orta Okulu Müdür Yardımcısı Nermin Ata katıldı.

Seminerde konuşan Ankara Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Altıntaş, golf sporunun insan yaşamına yaptığı pozitif katkılara dikkat çekti. Kuyubaşı Orta Okulu Müdür Yardımcısı Ata ise "Yapılan araştırmalarda, golf oyununun çocuklar ve gençler üzerinde dikkat düzeylerini arttırdığı yönündedir'' dedi.

GOLF ZİHİNSEL BİR STRATEJİ OYUNUDUR

Golfün psikoloji ile çok büyük bir bağlantısı olduğunu dile Tansen Altıntaş, "Golf sahasında doğru düşünmek, çok önemlidir. Golfün en iyilerinden biri sayılan Jack Nicklaus, iyi bir golf vuruşunun %10 vuruş salınımı, %40 vuruş için vücudun konumu ve %50 zihinsel (mental) olduğunu savunmuştur. Yapılan araştırmalara bakıldığında da en başarılı ve profesyonel golfçülerin, zihinsel olarak daha becerikli, daha iyi planlama yapan, daha yüksek kaliteli hedefler belirleyen kişiler oldukları saptanmıştır. Golf, doğayla çok güzel zaman geçireceğiniz, zihinsel ve fiziksel olarak bütün özelliklerinizi kullanabileceğiniz, önemli ve faydalı bir spordur. Burada zihin devreye girer. Aslında golf zihinsel bir strateji oyunudur. Golf oynarken dikkat en önemli faktördür. Dikkat, belirleme, sıraya koyma, planlama ve düzenleme işlevlerinin tümünü içerir. İnsanın doğası gereği, yaşadığı ortamlara uyum sağlamaya çalışır. Uyaranları algılar, uyaranlar arasından seçim yapar, seçimlerini yorumlar ve tepki verir. Golf oynarken, çevreden gelen tüm uyaranlar göz önünde bulundurularak, o uyaranlar arasından gerekli olanı seçmek ve diğer uyaranlara kapalı hale gelmek, yoğunlaşmak için gereklidir'' dedi.



Golfçüler, "odaklan ve rahatla" anlayışına sahiplerdir diyen Altıntaş, sözlerini şöyle tamamladı: ''Golf oyuncuları, vuruş öncesi ve sonrası, son derece iyi konsantre olurlar ve sonra vuruşlar arasında önemli bilgileri alma yeteneğini kaybetmeden gevşeyebilirler. Konum, mesafe ve yörünge eğrisini uygularlar. Bu yönerge, topun konumu, hedefe olan mesafesi ve topun hedefe ulaşması için gerekli olan eğriyi tespitle açıklanır. Oyuncular bu basit diziye odaklandıklarında, daha bilinçli ve doğru zihinsel kararlar verirler ve kaygılarını kontrol etmeyi öğrenirler. Golf oynayan kişi olaya dikkatini verdiği ve yüksek bir konsantrasyon içinde olduğu için, mevcut zamana odaklanır ve geçmişten getirdiği kaygı, endişe ve üzüntülerine bir süreliğine ara vermiş olur. Golf sporu hedefe kilitlenmeyi, odaklanmayı, plan yapmayı ve uygulamayı içerdiği için kişinin kendi özel hayatında dikkat ve sabır göstererek düşünmesini ve olaylara daha yapıcı çözümler bulmasını da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. "

GOLFÜN AHLAKİ YÖNÜ VARDIR

Kuyubaşı Orta Okulu Müdür Yardımcısı Nermin Ata ise "Biz dikkatini toparlayamayan öğrenciler üzerine kafa yoruyoruz diyerek, şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalarda dikkat çekici bir konu, golf oyununun çocuklar ve gençler üzerinde dikkat düzeylerini arttırdığı yönündedir. 13-15 yaş arası gençler duygusal karmaşa ve dikkat dağınıklığını yoğun olarak yaşamaktadırlar. Golf sporu yapan ve yapmayan gençler karşılaştırıldığında, golf sporu yapan gençlerin dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğu ve duygusal karmaşalarının azaldığı yönündedir. Aslında golf sporu ile kişi kendini terbiye etmeyi öğrenir" dedi.

Golfün ağırlıklı olarak yürüyüş temelli bir spor olduğuna değinin Nermin Ata, "Burada kişiyi yormayan ve en etkili spor olan yürüyüşü de hayatına katmış olur. Golf bir meditasyondur aynı zamanda. Çünkü golf sporu doğada yapıldığı için, temiz havada, yeşil bir alanda ve kuş sesleri içinde gürültüden uzak 3-4 saat geçirmek, yürümek, arkadaşlarla oynamak ve sohbet etmek bulunmaz bir ortamdır bireyler için'' diye konuştu.

Saha içinde yakınlaşmalar ve birçok işin sonuca bağlanması golf sporunun kişiye getirdiği başka artılar olduğunu belirten Ata, Golfün bir de ahlaki yönü vardır diyerek sözlerini şöyle tamamladı: ''Karşımızdakine saygı duymayı öğrenmek golf sporunu içinde önemli bir ayrıntıdır. Rakip oynarken onu rahatsız etmemek, gürültü yapmamak, putting green'de oyuncu pata atarken yürünmemesi, onun çizgisinde durulmaması ve çizgisine basılmaması, rakip topa vurmaya hazırlanırken vururken arkasında ya da önünde durulmaması, önemli bir ayrıntıdır. Böylece kişi başkasının haklarına ve yaşantısına saygılı olmayı da öğrenir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!