Ankara filme doyacak

Güncelleme Tarihi:

Ankara filme doyacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

Gezici Festival, bir kez daha dünyanın önemli festivallerinde gösterilen ve ilgi çeken filmlerden oluşan dünya sineması seçkisini izleyiciye sunmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Ankara Sinema Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 18’inci Gezici Festival, 30 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Festival her yıl olduğu gibi Başkent’ten başlayacak, 30 Kasım-6 Aralık’taki gösterimlerin ardından 7-10 Aralık tarihleri arasında Sinop’a konuk olacak. Ankara’daki gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Festival, Berlin, Cannes ve Rotterdam gibi önemli uluslararası festivallerden ödüllerle dönen ve Şili’den Güney Kore’ye, Avusturya’dan Sırbistan’a dünyanın farklı ülkelerinden filmlerden oluşan dünya sineması seçkisini izleyicilerine sunmaya hazırlanıyor.
Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül’ü kazanan ABD-İspanya ortak yapımı Orada Burada, Sırbistan yapımı Srdan Dragojevic’in yönetmenliğini yaptığı Onur Yürüyüşü, Cannes’da gösterilen Güney Kore animasyonu Domuzların Kralı, Şilili yönetmen Dominga Sotomayor’ın filmi Perşembeden Pazara, Sebastia’n Lelio’nun Locarno’da Jüri Ödülü alan Kaplanın Yılı, Perulu yönetmen Adrian Saba’nın ilk uzun metrajlı filmi Temizlikçi, Pablo Larrain’in yönettiği, Şili’nin 2013 Yabancı Film Oscar adayı Hayır sinemaseverlerle buluşacak dünya sineması seçkisi arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRK SİNEMASI SEÇKİSİ

Türkiye’de bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen Türkiye Sineması 2012 bölümünde yer alan filmlerin yönetmenleri festivalde yapılacak galalarda izleyicilerle bir araya gelecek. Türk sineması bölümde Ali Aydın’ın yönettiği Küf ve Derviş Zaim’in, kamerasını Anadolu’ya ve doğanın döngüsüne çevirdiği, son filmi Devir, İnan Temelkuran’ın Kristen Stevens’la birlikte yönettiği, Siirtli milli güreşçi Evin Demirhan’ın öyküsünü anlatan belgesel Siirt’in Sırrı, Belmin Söylemez’in ilk uzun metrajlı filmi Şimdiki Zaman ve Orhan Eskiköy ile Zeynel Doğan’ın son filmleri Babamın Sesi, Erdem Tepegöz’ün yönettiği Zerre, Zeki Demirkubuz’un Yeraltı, Yeşim Ustaoğlu’ndan Araf ve Reis Çelik’in son filmi Lal Gece gösterilecek.

Haberin Devamı

SAVAŞIN KALINTILARI VE DİRENİŞ

Festival izleyicileri, Savaşla Büyümek bölümünde dünyanın iki farklı yerinde devam eden savaşların etkilerini çocukların gözünden izleyek. Kim Nguyen, bol ödüllü filmi Savaş Cadısı’nda Afrika’daki çocuk askerlere 14 yaşında bir kız çocuğunun gözlerinden bakıyor. Iraklı iki kardeş Atia ve Mohamed Jabarah Al Daradji’nin yönettikleri belgesel Annemin Kollarında ise, Bağdat’ta savaştan zarar görmüş yetim çocukları yeniden hayata döndürmeye çalışan Huşam’ın çabalarını anlatıyor.

DÜZENİ KIZDIRAN EYLEMLER

İki uzun metraj ve iki kısa belgeselden oluşan Üretim Hatası bölümü, kurumsal iş hayatını, üretim sistemlerini, polisi, otoriteyi, genelde de Batı uygarlığının 21. yüzyılda geldiği noktayı sorgulayacak. Yönetmen Carmen Losmann ilk uzun metrajlı belgeseli Öğün, Çalış, Güven’de Almanya’nın büyük şirketlerindeki değişim ve insan yönetimi stratejilerini, Rus yönetmen Andrey Gryazev, Yarın isimli belgeselinde bir tür politik performans sergileyen ve ünleri dünyaya yayılan sanat grubu Voina’nın muzip ama düzeni kızdıran eylemlerini anlatıyor. 
 
ÜCRETSİZ GÖSTERİMLER

Haberin Devamı

Canlandırma ve deneysel sinemanın öncülerinden Amerikan sinemacı Larry Jordan’ın bir uzun metrajlı ve sekiz kısa filmi, Büyülenmenin Ötesi: Larry Jordan Toplu Gösterimi’nde festival izleyicisiyle buluşacak. Gerçeküstü kolaj canlandırma filmleri ve kendine özgü film tekniğiyle tanınan avangart sinemacı Jordan, 60 yıldan beri kendi özgün sinemasını yapmaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!