Ankara ‘en yaşanabilir il’ çıktı, Ağrı yine dipte kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ankara ‘en yaşanabilir il’ çıktı, Ağrı yine dipte kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00

CNBC-e Business Dergisi, 81 ili 34 kritere göre değerlendirip, “En Yaşanabilir İller” listesi yayınladı. Listenin ilk sırasında yer alan Ankara, “en yaşanabilir il” çıktı. Sonuncu sıraya geçen yılki gibi Ağrı yerleşti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin “en yaşanabilir illeri”nin başında Ankara geliyor. Listenin sonunda ise Ağrı yer alıyor. CNBC-e Busines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan “Türkiye’nin Yaşanabilir İlleri” araştırmasının sonuçları açıklandı. Buna göre, yılki araştırmada listenin başında yer alan Ankara ile sonundaki Ağrı, bu yıl da yerini korudu.
İstanbul, İzmir tırmanıyor
Ortaya çıkan tabloş, dergide şöyle değerlendirildi: “Metropollerin  yükselişi bütün açıklığıyla görülüyor. İstanbul, Antalya ve İzmir’in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve  Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir bulunuyor. Geçen yılın en kötü durumdaki 10 ili, yine listenin son 10’unu paylaştı ancak kendi aralarında yer değiştirmeler var.”
Sıralama nasıl oluştu
Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden “yaşanabilir iller” sıralaması şöyle: “Ankara, Eskişehir, İstanbul, Antalya, Trabzon, Edirne, Isparta, İzmir, Artvin, Kırklareli, Kırıkkale, Bolu, Kocaeli, Karabük, Karaman, Sinop, Elazığ, Mersin, Kayseri, Zonguldak, Muğla, Bursa, Çanakkale, Samsun, Kastamonu, Adana, Uşak, Balıkesir, Denizli, Gümüşhane, Rize, Burdur, Yalova, Nevşehir, Erzurum, Kütahya, Aydın, Giresun, Tekirdağ,  Bartın, Malatya, Manisa, Niğde, Kırşehir, Sivas, Çankırı, Ordu, Erzincan, Çorum, Tunceli, Amasya, Adıyaman, Kahramanmaraş,  Bilecik, Kilis, Tokat, Konya, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Hatay, Gaziantep,  Düzce, Aksaray, Afyonkarahisar, Bingöl, Yozgat, Van, Iğdır, Siirt, Bitlis,  Mardin, Ardahan, Kars, Muş, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin 10 ideal kenti

ANKARA: Başkent ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısı en gelişmiş il. Sanatla ilgili aktivitelerde ikinci sırada. Ekonomik olarak güçlü, araç yoğunluğu İstanbul’dan daha yüksek. Kişi başına düşen kamu yatırımında İstanbul ile başabaş, mevduatta İstanbul’un önünde. Hava kalitesi orta düzeyde, trafiği İstanbul’dan kötü durumda. Suç oranı çok yüksek değil.
ESKİŞEHİR: Okur-yazar oranı en yüksek üçüncü il olan Eskişehir’de en dikkat çekici olan sanata ilgi. Şehir, sinema izleyici sıralamasında beşinci sırada ve kentte yeni sinema ve tiyatro sahnelerine ihtiyaç var. Zengin bir kent, suç ve trafik dışında tüm verileri iyi görünüyor. Belediyecilikte son beş yılda önemli adımlar atan kent, iki basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.
İSTANBUL: Türkiye’nin en pahalı kenti ve ülkedeki toplam banka mevduatının yüzde 45.6’sına sahip. Suç oranı sanıldığı gibi yüksek değil. Hava kalitesi açısından ilk 10 şehir arasında ve üç yetişkinden biri araç sahibi. İşsizlik, Ankara ve İzmir’e göre daha az.
ANTALYA: Türkiye’de nüfusa oranla en çok araç Antalya’da. İki yetişkinden birine otomobil düşüyor, buna rağmen trafiği kötü değil. Turizmin gözdesi, ekonomik parametrelere göre gayet iyi sırada ancak kişi başına vergide ilk 10’da yok. Hava kalitesi en yüksek ikinci il. Opera ve baleye olan ilgide ise üçüncü il konumunda.
TRABZON: Trabzon’da eğitim verileri orta düzeyde. Acilen anaokulu öğretmenine ihtiyacı var. Anaokulu öğretmeni açığının en yüksek olduğu ikinci il. Kent kilometre kare başına en uzun asfalt yola sahip. Buna rağmen trafiği kötü. Sinemaya ilgi sıralamasında Türkiye’nin dördüncü ili. Kent  hayatındaki ve ekonomik verilerindeki gelişimle ön plana çıkıyor.
EDİRNE: Can sıkıcı tek şey suç oranı. 2007’de cezaevine giren kişi sayısı 1414’tü. Bu sayı nüfusa oranlandığında Edirne’yi suç oranı en yüksek ikinci il yapıyor. Eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5 kentten biri olması en büyük avantajı. Hava kalitesi kötü, orman alanı az. En çok vergi veren iller  arasında 19’uncu sırada.
ISPARTA: Kent özellikle eğitim ve sağlık altyapısının iyiliğiyle öne çıkıyor. Trafiği rahat, eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üstünde. Sinemaya ilgi iyi ama tiyatroya ilgi konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hava kalitesini iyileştirirse listede daha da yükseleceği kesin. En çok vergi veren iller sıralamasında 19’uncu sırayı paylaşıyor.
İZMİR: İzmir kişi başına mevduatta üçüncü sırada, ancak mevduat tutarı İstanbul’un yarısı kadar değil. Kişi başına kamu yatırımında da İstanbul’un yarısını ancak alıyor. Yine de ekonomik parametreleri iyi. En çok hane elektriğini İzmirliler tüketiyor. 10 yetişkinden biri üniversite mezunu, suç ciddi sorun.
ARTVİN: Kişi başına kamu harcamasında Türkiye’nin lideri. Devlet geçen yıl her Artvinliye 1710 lira yatırım yaptı. Ekonomik verileri Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olan Artvin’de işsizlik oranı çok düşük. Kentin tek problemi pahalı olması gibi görünüyor.
KIRKLARELİ: Türkiye’nin en iyi eğitim altyapısına sahip ikinci ili olan Kırklareli, aynı zamanda anaokulu öğretmeninin en yoğun olduğu yer. Okur-yazar oranında ikinci sıradaki kent, sanat etkinliklerine çok duyarlı. Türkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent konumunda. Ulaşım imkanlarının kara yoluyla sınırlı olması dışında kentin önemli bir problemi yok.

Haberin Devamı

 ‘İdeal’ sayılamayan 10 kent

AĞRI: Eğitim altyapısı en kötü şehir. Ekonomi parametresinden bakıldığında sondan bir önceki sırada. Üniversite mezunu oranının da en düşük olduğu il. Her 47 yetişkinden ancak biri üniversite bitirebilmiş. Okur-yazar oranı en düşük il de Ağrı. En iyi iki özelliği, işsizlik oranının düşüklüğü ve ucuzluk.
DİYARBAKIR: Diyarbakırlı tüm olumsuz şartlara rağmen sanata yoğun ilgi gösteriyor. Tiyatroya ilgi açısından 15’inci, sinemada 19’uncu sırada. Sorunların başında eğitim ve sağlık altyapısı geliyor. Kent, eğitimde 73’üncü, sağlıkta ise 76’ncı sırada yer alıyor. Kaza oranı da yüksek ve trafiğe bir çözüm bulunması gerekiyor.
HAKKARİ: Hava kalitesinin en kötü olduğu il olan Hakkari’nin ekonomik verileri hiç parlak değil. Kişi başına en düşük kamu yatırımı Hakkari’ye yapılıyor. Öğretmen açığı var, orta öğretim öğretmen sayısının en yetersiz
olduğu il. Bir yandan da okur yazar oranı en düşük olan üçüncü il.
ŞANLIURFA: Türkiye’nin en ucuz illerinden biri. Fiyatlar ortalamanın yüzde 4.4 gerisinde. Kişi başına mevduat sadece 477 lira. Konut sahipliğinde yoksulluğun izleri açıkça görülüyor. 10 kişiden biri konut sahibi. İşsizlik yüksek, okur-yazar oranı düşük. İlkokul öğretmeni sayısının en yetersiz, sporcu sayısının en az olduğu il.
ŞIRNAK: Kişi başına en az vergi ödeyen üçüncü il. İşsizliğin en yüksek olduğu dört kentten biri. Eğitim açısından da kötü durumda. Okur yazar oranı en düşük ikinci, ilkokul öğretmeninin en az olduğu üçüncü, orta öğrenim öğretmeni  sayısının en yetersiz olduğu ikinci il.
BATMAN: Türkiye petrollerinin kalbi Batman’da zenginlik ve yoksulluk birarada. Petrol kuyularından çıkan servete rağmen işsizliğin en yüksek olduğu dört ilden biri. Sekiz yetişkinden biri otomobil sahibi olabiliyor. Türkiye’nin en ucuz dört kentinden birisi ve suç oranı düşük.
MUŞ: Muş, sporcu sayısı en seyrek olan üçüncü il. Evlerde en az  elektrik tüketilen ikinci il. Kişi başına en az vergi ödeyen il. Üniversite mezunu oranı en düşük ikinci il. Tek avuntusu suç oranının düşüklüğü.
KARS: Türkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent. Toplam mevduatın ancak binde 1’ bu kentte. En çok kamu yatırımı yapılan kentler arasında 44’üncü sırada.
ARDAHAN: İşsizliğin en düşük olduğu dört ilden biri ama çok yoksul. Türkiye’de kişi başına banka mevduatının en düşük olduğu üçüncü kent. Suç oranı epey düşük. Kentin ucuzluk ve istihdam oranı dışında olumlu bir verisi yok gibi.
MARDİN: Turizm potansiyeline rağmen yoksulluğu kıramadı. Konutlarda en az elektrik tüketimi bu kentte. İşsizliğin en yoğun olduğu dört kentten biri. En olumlu tarafı, suç oranının en düşük olduğu il olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!