Ankara’dan Alanya’ya sanat köprüsü

GEÇEN hafta sonu "Alanya Özel Güzel Sanatlar Akademisi Belediye Konservatuarının" tanıtım toplantısındaydım.

Ankara ile Alanya arasında "sanat eğitimi" köprüsü kuruluşuna tanıklık yapmış oldum. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarından tam sekiz öğretim elemanı Alanya Belediye Konservatuarında da ders verecek.

Oyunculuk Dalı Bölüm Başkanlığı’nı Hacettepe öğretim üyelerinden Prof Dr. Bozkurt Kuruç, Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanlığı’nı ise Hacettepe’nin de Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı olan Doç Dr. Füsun Balkaya üstlendi.

Konservatuarın üç mimarı

Rekor bir sürede kurulan konservatuarın üç mimarı var. Konservatuar için bütün imkanlarını seferber eden Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "Konservatuar açalım" önerisi ile giden ve kendisi de Hacettepe mezunu bir tiyatro sanatçısı olan Işın Fırat ve her aşamada gönüllü çalışan daha sonra da konservatuar müdürlüğünü üstlenen Alanya Belediye Başkan Vekili Murat Koçak.

Üç dönemdir üstüste belediye bakanı olan Sipahioğlu Alanya’yı, turizmin yanısıra "sanat"la markalaştırmak istiyor. Sipahioğlu bakın ne diyor:

"Artık yol, cadde, parklarla belediyecilikte rekabet olmuyor. Şehrin kalitesi insani kalitesiyle de ölçülüyor. Alanya’nın bir kültür kenti olmasını hedefliyoruz. Türkiye’de bir ilk olan konservatuarın sanatın en güzelini gençlerimize sunacağına inanıyoruz"

"Süper Hoca" kadrosu

Konservatuarın öyküsü de "Süper Hoca" kadrosu kadar ilginç ve bakın şöyle:

11 yıl yurtdışında yaşayan Işın Fırat, Ankara’da yaşarken, bir yıl önce annesinin rahatsızlığı nedeniyle Alanya’ya yerleşti. Başkan Sipahioğlu’nu ve Alanyayı’yı hiç tanımamasına rağmen "konservatuar kuralım" önerisiyle kapısını çaldı. Başkan’ın da onayı ile kuruluş çalışmaları başladı. Alanya Belediye Meclisi, "karşı oysuz" konservatuar kararı aldı. Meclis kararıyla kuruluş yönetmeliği, öğretim kadrosu, teşkilat şeması, üniversitelerle protokol imzalamak üzere belediye başkanına yetki verildi. Işın Fırat, bu süreçte, Prof Dr Bozkurt Kuruç başta olmak üzere hocalarını aradı ve tümünü Alanya Konservatuarı çatısında ders vermeye ikna etti. Fırat’ın çabasıyla Hacettepe ekibinin yanısıra ünlü sanatçılar Arsen Gürzap, Münir Caner ve Cihan Ünal da öğretim üyeleri arasına girmeyi kabul etti.

Yol haritası da belirlendi

Alanya Konservatuarında geçen Cumartesi günü Başkan Sipahioğlu ve öğretim üyesi sanatçıların Cihan Ünal dışında tam kadro katıldığı törenle idari kadro tanışma ve atama seramonisi de yapıldı. Cihan Ünal, ameliyat olduğu için törene gelemedi. Öğretim üyeleri kendi aralarında ilk toplantılarını da konservatuar binasını gezdikten sonra aynı gün yaptılar. Hem görüşlerini bildirdiler hem de sınav için "yol haritasını" belirlediler.

Sınav 1-5 Ekim’de

Alanya Belediye Konservatuarının 25-30 Eylül arasında açılması planlanıyor. Türkiye’de ilk kez bir ilçede YÖK’e bağlı açılacak olan ilk konservatuar tam 50 yetenekli öğrenci alacak. Başvurular, Eylül ayı içinde belediyeye yapılabilecek. Sınavla ilgili ön koşullar Alanya Belediyesinin web sayfasından ilgililere duyurulacak. Sınav ise 1-5 Ekim’de iki aşamalı olacak. Bu sınav bu yılki, son konservatuar sınavı olma özelliği de taşıyacak. Bir vakıf üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek konservatuarın ilk yılında Tiyatro Bölümü eğitim verecek. Önümüzdeki yıllarda ise heykel, resim, müzik ve halk dansları bölümleri de açılarak, konservatuarın Güzel Sanatlar Akademisi’ne çevrilmesi hedefleniyor. Alanya Belediye Başkan Vekili ve Konservatuar Müdürü Murat Koçak, konservatuar için süreci şöyle anlattı:

"Bizim farkımız Türkiye’de ilk kez bir ilçede YÖK’e bağlı konservatuar açılacak olması. YÖK’e bağlı olduğumuz için lise üstü lisans kursu verilebilecek. Bu da Alanya’ya üçüncü üniversiteyi gündeme getirecek. Yeni eğitim ve öğretim sezonuna resim ve heykel bölümlerini açabilirsek, buraya Güzel Sanatlar Akademisi ismini verebileceğiz. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda hiç bir sıkıntı yok. YÖK’ün onayını almak için mutlaka bir vakıf üniversitesi çatısı altında faaliyet göstereceğiz. Böylece diploma da verebileceğiz."

Keşke bütün belediyeler, "sanata" da aynı heyacanla yatırım yapsa...

İşte konservatuar eğitim kadrosu

Prof Dr Bozkurt Kuruç /images/100/0x0/55ea221df018fbb8f86d4418

(Oyunculuk Dalı Başkanı)

Doç Dr Füsun Balkaya

(Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı)

Işın Fırat (Sahne sanatları

bölüm başkanı)

Arsen Gürzap

Cihan Ünal

Münir Caner

Vesile Çalıkoğlu

Ali Tayla

Murat Atak

Evren Bingöl

Yasin Kınay

Seçil Öztan

Didem Dinçerden
Yazarın Tüm Yazıları