Ankara’da sosyal hayat değişiyor (2)

MAKAM, mevki ve iş beklentisi içinde olanlar alkollü yerlerden kaçıyorlar. İşte size Ankara sosyal hayatında yaşanan değişimi belki de en belirgin şekilde özetleyebilecek tespit. Bu tespiti yapan kişi, adı politikacı, işadamı ve bürokratlarla özdeşleşmiş çok ünlü bir restoranın müdürü. Yaklaşık 30 yıldır da bu sektörde çalışıyor.

Bir başka örneği bu kez bir müdür değil restoran sahibi veriyor: "Gelen bazı işadamı müşterilerimiz arabalarını restoranın kapısından 300-500 metre uzağa park edip, yürüyerek geliyorlar. Alkollü bir restorana geldiklerinin bilinmesinden korkar oldular."

Geçtiğimiz hafta, AKP’nin iktidarda olduğu son beş yıl içinde Ankara’da restoran kültüründe yaşanan değişimden bahsetmiştim. Bu hafta da Başkent gece eğlencelerinde, gazinolarda, barlarda, kafelerde yaşanan farklılaşmadan örnekler vereceğim.

GECELER SESSİZLEŞİYOR

Başkent gecelerinde eğlencenin temposu, her geçen sene bir öncekine göre daha da düşüyor. Çankaya ve Gaziosmanpaşa gibi, geçmiş yıllarda eğlence hayatının önde gelen mekanlarını barındıran semtler, artık geceleri tam anlamıyla sessizliğe bürünüyor. Bir zamanlar çok sayıda bar ve kulüple Ankara gece hayatının en ünlü caddesi olan, eski adıyla Köroğlu, yeni adıyla Uğur Mumcu Caddesi, şimdi mobilya ve dekorasyon mağazalarıyla dolmuş durumda.

Daha çok öğrencilerin ve gençlerin tercih ettiği Sakarya Caddesi civarındaki barlar sayılmazsa, canlı müzik yapan mekan sayısı yok denecek kadar az. Özellikle de hafta içinde saat 23.00’ten sonra gidip birkaç kadeh içki içip, müzik dinlenebilecek yer yok gibi. Tabii eğer tercihiniz pavyonlar değilse.

GAZİNOLARIN YERİNE PAVYON VE TELEBARLAR

Bir zamanlar Türkiye’nin en ünlü sanatçılarının sahne aldığı gazinolar ise tarih oldu. Altınnal, Başkent, Bebek, Ankara Maksim gibi, yıldızlar geçidine sahne olan mekanların yerinde yeller esiyor. Eğlence mekanları ve barların sayısında ciddi anlamda bir azalma yaşanıp, restoranlar da konsept değişikliğine uğrayıp alkolsüz kebapçılara dönüşürken, pavyon ve telebarların, yani tele kızların müşteri avlamak için gittikleri yerlerin sayısı çoğalıyor. Bir başka deyişle, aileyle ya da eşli olarak gidilebilecek eğlence mekanlarının sayısı azalıyor, erkek erkeğe gidilip eğlenilebilecek mekanların sayısı artıyor. Özellikle Maltepe, Küçükesat, Akay Caddesi, Ulus ve Cebeci gibi semtlerde yoğunluk gösteren bu tarz mekanlar, neredeyse haftanın her günü kalabalık. Buraların müşterileri daha çok Başkent Ankara’ya politik ve bürokratik işleri nedeniyle taşradan kısa süreli ziyaretler için gelenlerden oluşuyor.

NARGİLE SALONLARI

Başkent Ankara’nın sosyal hayatında ön plana çıkan en önemli özelliklerden birisi de, ciddi anlamda yerleşmiş bir kafe kültürünün olması. Başta Arjantin Caddesi olmak üzere, Çankaya, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler ve son dönemlerde de Çayyolu’nda birbirinden şık ve güzel kafeler hizmete girdi. Bu mekanlar, alkolsüz olmanın da avantajıyla AKP’lilerin de ilgisini çekiyor. Ancak, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu AKP’liler, bu sosyete kafelerine eşleriyle değil de, daha çok erkek erkeğe gitmeyi tercih ediyorlar. AKP iktidarı sigara yasağını mümkün olduğu kadar yaymakta oldukça iddialı görünüyor. Buna rağmen AKP’lilerin en çok tercih ettikleri yerler arasında nargile salonları bir numarayı alıyor. Özellikle de aylardan Ramazansa, çok sayıda milletvekilini bu salonlarda görmek mümkün. Kimisi okey, tavla oynuyor, kimisi de gecenin geç saatlerine kadar, demli çaylar eşliğinde, koyu sohbetlere dalıyor.

YASAKÇI BELEDİYELER

Tabii bu arada AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin ve yine aynı partinin ilçe belediyelerinin, Ankara sosyal yaşamındaki etkisinden bahsetmemek de olmaz. Malum, Ankara’nın en güzel yerleri, parkları, bahçeleri ve onların içindeki tesisler belediyelerin kontrolünde. Bu tesislerde çok sayıda restoran hizmet veriyor. Ancak, bu mekanlarda işletmecilik yapabilmenin ilk şartı alkollü içki satmamak.

Alkollü içki yasağı sadece işletmelerde değil, belediyeye ait açık alanlarda da tam gaz devam ediyor. Mesire yerlerinde alkollü içki tüketmeye cüret edenler hemen Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşu olan ANFA’ya bağlı güvenlik elemanları tarafından dışarı çıkarılıyorlar.

DİPLOMATİK DAVETLER

Ankara
’nın sosyal hayatında son beş yıl içinde yaşanan değişim, eğlencenin ve aktivitenin başka alanlara kaymasına neden oldu. Bunların içinde en çok dikkat çeken ise diplomatik davetler. Beş yıldızlı otellerin salonlarında ve büyükelçilik rezidanslarında sık sık yabancı büyükelçiliklerin düzenlediği kültürel ve sanatsal aktiviteler yapılıyor. Bu organizasyonların büyük çoğunluğu da, çağdaş Türk kadınlarının kurduğu Uluslararası Kadınlar Derneği, Türk Amerikan Kadınları Yardımlaşma Derneği, Kadın ve Gençlik Platformu Derneği gibi kuruluşlarla birlikte gerçekleştiriliyor.

Yabancı büyükelçiliklerin milli gün resepsiyonları, geç saatlere kadar dans edilen görkemli partilere dönüşüyor. Ankaralı hanımlar modayı, bu elçilik rezidanslarında yapılan defilelerle takip ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları