Ankara’da bir efsane Hürriyet ile yeniden

YAŞAM anlıktır çoğu zaman, hatta yaşamak ’an’ın ta kendisidir belki. Efsane, yaşam içinde o ’an’ın ötesine geçmeyi başarabilen öykülere verilen isimdir. Yaşar Sökmensüer’in talimatı ile Ateş Yalazan’la Liselerarası Genç Nota Müzik Yarışması’nı hazırlarken, çok özel olacağını biliyorduk, ancak bu kadar kısa sürede efsane olacağı, çok da sık aklımıza gelen bir ihtimal değildi.

3 Mayıs’ta gerçekleşen yarışmanın üzerinden geçen bunca zaman içinde, Ankara liselerinde okuyan genç müzisyenler çeşitli etkinliklerde, festivallerde sahne aldılar, tanındılar.

İşin güzel yanı, bu ilgi sıradan bir protokol ilgisi, nezaket sevgisi değildi. Bunun en son ve en güzel örneği 20, 21 ve 22 Haziran tarihlerinde Ahlatlıbel’de önemli rock müziği sanatçıların sahne alacağı Ankirockfest organizasyonuna, yarışmaya katılan 7 grubun da davet edilmesi oldu.

O gruplar, Hayko Cepkin, Pentegram, Manga gibi marka isimlerin sahnesinde bu sefer yarışmacı olarak değil, ’sanatçı’ olarak yer alacaklar.

Bence kültür ve sanatın bir kentin yaşamına kattığı güzelliklere inanan herkes, o etkinliğe gidip o grupları izlemeli.

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın hem Genç Nota’ya, hem Ankirockfest’e verdiği sonsuz destekten de, birçok yerel yöneticinin çıkaracağı önemli dersler olmalı.

Aya bakıp şiir yazmak

Genç Nota Müzik Yarışması’nın genç müzisyenlerinden bir grup arkadaşımla birlikte, geçtiğimiz hafta sonu saatler gece yarısına yaklaştığında, TRT Ankara Radyosu’nun buram buram ’kent ve kültür’ kokan binasındaydık.

Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nden Gizem Dinç, Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi’nden Savina Anuschka Çıkar, Barış Demir, Emre Elibol ve 75. Yıl Lisesi’nden Anja Zelin Çıkar’la birlikte ’Gecenin İçinden’ programına canlı yayın konuğu olduk. Önemli bir ’TRT klasiği’ olan programda, yapımcı Mücahit Türköne, sunucu Acar Acartürk ve dinamik bir yayın ekibinin ev sahipliğinde inanılmaz keyifli dakikalar yaşadık.

Program, genç müzisyen arkadaşlarımın söylediği ’Baba bir Masal Anlat Bana’ isimli şarkı ile başladı. Stüdyoyu bir anda ’genç müzik’ kapladı. Birbirinden keyifli şarkılar ve sohbetlerle geçti program.

Acar Acartürk, programın bir yerinde bana sataşıp, "Niye uğraşıyorsunuz bunlarla, küçük küçük erkekler kızlar bunlar. Gidip futbolcu transfer etseydiniz, milyon dolarlar kazansaydınız" dedi.

Sevgili Acar’ın her insana nasip olmayacak kıvrak zekásı ile önüme attığı pasa, ben de elimden geldiğince karşılık vermeye çalıştım ve şunları söyledim:

"Yüzyıllar boyunca insanlar aya bakarak şiir yazmasalardı, aya gidemezlerdi. Fiziği, kimyayı, kısacası pozitif bilimi kullanarak insanları aya gitmeye zorlayan, edebiyatçıların ay üzerine yazdıkları öyküler, şiirlerdir."

O an stüdyoda beynimde dolaştığı halde canlı yayın heyecanı içinde söyleyemediğim şu cümleleri ise buradan aktarmak istiyorum:

"Tıpkı, ay üzerine yazılan onca hasret satırının getirdiği başarı gibi. Bu genç müzisyenlerin notalarıyla, kalemleriyle, yürekleriyle yazdıkları şiirlerin varlığı sayesinde bu ülke hep var olacak. Ve o sayede bu ülke, herkesin refah içinde yaşadığı bir ülke olacak."

Herşey aynı anda zirvede

Genç Nota hakkında sizlerin daha önce Ankara Hürriyet ve Sen de Yolla’nın sayfalarından hatırlayacağınız detayları, ’Gecenin İçinden’ programının mikrofonlarında bir kez daha tekrarladım.

Çankaya Belediyesi Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nin 3 bin 200 kişilik salonu, 10 saatlik bir müzik maratonuna ev sahipliği yaptı. Gün boyu 6 bin kişinin üzerinde ’genç’ ziyaretçi salona geldi. Ankara liselerinde okuyan pırıl pırıl bu gençlerin hizmetine sunulan salonda, can sıkıcı tek bir olay meydana gelmedi.

Müzik ile birlikte dostluk, centilmenlik, etik.. Hepsi aynı anda zirve yaptı.

Yarışma finalinin gerçekleştiği günden beri herkes, bana ve diğer arkadaşlarıma aynı soruyu yöneltiyor: "İkincisi olacak değil mi?"

Aslında Ankara’nın bu yıl sahnede devleşen gençlerinin başarısı, sormaya bile gerek kalmadan cevabı veriyor:

"Ankara Hürriyet Liselerarası Genç Nota Müzik Yarışması ’09 için başvurular, okulların açıldığı gün başlıyor"

GENÇ NOTA ŞÖLENİ DUYURUSU:

17 Haziran Salı günü Anadolu Gösteri Merkezi’nde gerçekleşmesi planlanan Kent Habercileri Şenliği ve Genç Nota Müzik Şöleni etkinliği, meteoroloji kaynaklarından alınan yağışlı hava bilgisi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir. Gelişmeler, etkinlikte sahne almaya hazırlanan okul gruplarına daha sonra bildirilecektir.
Yazarın Tüm Yazıları