Ankara Cumhuriyet’i kutladı

Güncelleme Tarihi:

Ankara Cumhuriyet’i kutladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 14:30

Cumhuriyet’in kuruluşunun 92’nci yılı, dün büyük bir coşkuyla kutlandı. Binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ve üzerilerinde Atatürk’lü kırmızı-beyaz tişörtlerle Anıtkabir’e koşup, Ata’yı selamladı. Hipodrom’daki törende ise bu kez tanklar yerine sivil halk yürüdü.

Haberin Devamı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet’i ilan etmesinin üzerinden 92 yıl geçti. Cumhuriyet Bayramı, dün Başkent’te coşkuyla kutlandı.

Anıtkabir, resmi törenin ardından ziyaretçi akınına uğradı. Anıtkabir’in, Anıttepe ve Tandoğan’daki kapılarından, ellerinde Türk bayrakları ve üzerilerinde Atatürk’lü kırmızı-beyaz tişörtlerle giren binlerce kişi, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları attı.

Öte yandan, Ankara Hipodromu’ndaki törende bu yıl ‘ilk’ler yaşandı. Geçmiş yıllarda tankların geçit yapmadığı tören alanında bu defa sivil halk vardı. STK’ların yanı sıra milli sporcular, gaziler, öğrenciler, askerler, seğmenler ve halk oyunları ekipleri, tören alanında geçiş yaptı. 

1 KİLOMETRELİK BAYRAK 

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi de Cumhuriyet Yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe çeşitli sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Saat 14.00’te Çitflik Kavşağı’ndan hareket eden vatandaşlar, bir kilometrelik Türk bayrağı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünden geçen Cumhurbaşkanlığı Bulvarı’nda yürüdü. Yürüyüş sırasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da saray balkonununa çıkıp, vatandaşları selamladı. Erdoğan’a Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de balkonda eşlik etti. 

Haberin Devamı

CUMHURIYET ÇOK YAŞA 

Kentin dört bir yanında dün Cumhuriyet coşkusu vardı. İlçe belediyeleri, okullar ve bazı topluluklar etkinlikler düzenleyip, “Cumhuriyet çok yaşa” dedi. Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı yerler şöyle: 

BU ÜLKE KOLAY KURULMADI 

Yenimahalle Belediyesi, Cumhuriyet’in 92’nci yaşını belediye ve Batıkent Meydan AVM önündeki Atatürk anıtlarına çelenk koyarak kutladı.

Törene Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka, Nihat Yeşil ve çakı sayıda vatandaş katıldı. Başkan Yaşar, “Ülkemiz sıkıntılı günlerden geçiyor. Hep birlikte el ele vererek inanıyorum ki bunun üstesinden geleceğiz. Bu ülke kolay kurulmadı. Ülkemizi aydınlığa çıkaran yol Atatürk’ün ilke ve inkılaplarıdır. Bugün sahip olduğumuz her şeyi Atatürk’e ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetimize borçluyuz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

GELECEĞİN ÜMİDİ SİZSİNİZ 

Mamak’ta da dün coşku vardı. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Mamak Kaymakamı Ali Mantı, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, siyasiler ve öğrenciler katıldı. Öğrenciler, Cumhuriyet’i anlatan şiirler okuyup, Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türküler seslendirildi. Tören, halk oyunları gösterisi ile sona erdi. Törende ayrıca, Mamak’taki okullarda düzenlenen “Resimlerle Atatürk Sevgisi” adlı resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi. Başkan Akgül, “Siz gençler taşıdığınız emanetin bilincine ve sorumluluğuna sahipsiniz. Geleceğin ümidi sizsiniz” dedi. 

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER MEHTER TAKIMI KURDU 

Pursaklar’daki kutlamalar ise Abdurrahim Karakoç Ortaokulu’nda gerçekleşti. Kaymakam İhsan Kara, Belediye Başkanı Selçuk Çetin, İlçe Milli Eğitimi Müdürü Adnan Gürbüz, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Alpaslan Yalçınkaya’nın katıldığı törende, okul mehteran takımının gösterisi ile öğrencilerin okuduğu şiirler törene katılanlara coşku dolu anlar yaşattı. 

KURTULUŞ SAVAŞI’NI CANLANDIRDILAR

 Elmadağ’da, 28 Ekim’de Hükümet Konağı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, dün Elmadağ İlçe Spor Müdürlüğü Tesisleri’ndeki coşkulu kutlamalar ile devam etti.

Geçit töreni ve öğrencilerin hazırladığı halk oyunu gösterisiyle son bulan törende konuşan Şahin, “92’nci yaşını büyük bir onur ve gurur ile kutladığımız Cumhuriyet Bayramımız Türk milletinin en büyük bayramlarındandır. Amacımız; bize bırakılan bu büyük mirasın gelecek nesillere en güzel şekilde anlatılarak bırakılması” dedi. Törende, öğrencilerin Kurtuluş Savaşı’nı canlandırdığı tiyatro oyunu da vatandaşlardan büyük alkış aldı. 

Haberin Devamı

LÖSEV’DE KIRMIZI-BEYAZ COŞKU 

Cumhuriyet Bayramı, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (LÖSEV) Angora Evleri’ndeki ilk ve ortaokulunda da coşkuyla kutlandı. Tedavisi tamamlanan ve devam eden çocukların hazırladığı gösterilerin yer aldığı kutlama etkinliklerine öğretmen ve ailelerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan öğrencilerin, okul bandosu eşliğinde Angora Sitesi’ndeki yürüyüşüne LÖSEV Başkanı Üstün Ezer ve öğretmenler katılırken, site sakinleri de alkışlarla destek verdi. Törende konuşan Ezer, “Çocuklarımızla gurur duyuyoruz. Atatürk’ü, Cumhuriyeti seven nesiller yetiştiriyoruz” dedi. 

GAZİ PAŞAM BİZ VARIZ 

Haberin Devamı

Ankara’nın birçok okulunda dün öğrenciler Cumhuriyet’in 92’nci yaşını kutladı. Maya Koleji öğrencileri “Cumhuriyet Balosu” teması kapsamında koro, oratoryo, halk oyunları, vals ve drama gösterileri sergiledi. Öğrenciler, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet rejiminin kabulüne yönelik Meclis oylamasını canlandırdılar. Sonsuza dek sahip çıkacakları Atatürk ilke ve inkılapları ile Türk toplumu üzerindeki etkilerini sahneleyen ilk-orta ve lise bölümü öğrencileri “Aldık Buyruğunu Gazi Paşam, Biz Varız” oratoryosuyla atalarına seslendiler, verdikleri sözü yinelediler. 

VOSVOSLAR RENK KATTI 

Halk arasında “vosvos” olarak bilinen klasik otomobilin tutkunları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir arayarak gelerek, araçlarıyla şehir turu attı. Ankara Volkswagen Fun Kulüp, Ankara Volkswagen Dayanışma Derneği ve Özgürlüğün Direksiyonu adlı üç kuruluşun üyeleri, Türk bayrakları ve balonlarla süsledikleri klasik otomobilleriyle İstanbul Yolu üzerindeki bir alışveriş merkezinde toplandı. Yaklaşık yüz klasik otomobilden oluşan konvoyla şehir turu gerçekleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!