Ankara 42 milyar dolarla dünyada ilk 100’ün içinde

Güncelleme Tarihi:

Ankara 42 milyar dolarla dünyada ilk 100’ün içinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 00:00

Ankara, dünya ekonomisine yön veren, en büyük ekonomiye sahip yüz şehir içinde 42 milyar dolarla 94’üncü sırada yer aldı. Uluslararası danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PWC) "Dünyada En Büyük Şehir Ekonomileri Hangileri ve Bu 2020 Yılında Nasıl Değişecek" başlıklı Mart 2007 tarihli raporuna göre 2020 yılında Ankara 87 milyar dolar satın alma gücüyle dünyada 87’nci büyük ekonomi olacak.

ULUSLARARASI danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PWC) "Dünyada En Büyük Şehir Ekonomileri Hangileri ve Bu 2020 Yılında Nasıl Değişecek" başlıklı Mart 2007 tarihli raporuna göre, Ankara dünya ekonomisine yön veren, en büyük ekonomiye sahip yüz şehir içinde 42 milyar dolarla 94’üncü sırada yer aldı. Ankara, Amsterdam (Hollanda), Auckland (Yeni Zelanda), Kopenhang (Danimarka), Recife (Brezilya), Rotterdam (Hollanda) ve Brüksel (Belçika) dünyaca tanınan önemli kentleri geride bıraktı.

ANKARAYÜZDE5 BÜYÜYECEK Raporda, 2020 yılına yönelik tahminler de yer alıyor. Buna göre, 2020 yılında da ilk üç sıra (Tokyo, New York ve Los Angeles) değişmeyecek. Londra, 6’ncılıktan 4’üncülüğe yükselirken, Chicago 4’den 5’e, Paris 5’den 6’ya inecek. 2020’den Tokyo’nun GSYH’si 2005 fiyatlarıyla 1 trilyon 602 milyar dolara, New York’unki 1 trilyon 561 milyar dolara çıkacak. PWC’nin tahminlerine göre, 2020’de İstanbul 27., Ankara 87. büyük ekonomili şehir olacaklar. Satın alma gücü paritesi ve 2005 fiyatlarıyla, 2020 yılında İstanbul’un GSYH’sı 287 milyar dolara, Ankara’nınki ise 87 milyar dolara yükselecek. 2005-2005 döneminde İstanbul yıllık ortalama yüzde 5,2, Ankara ise yüzde 5 büyüyecek (Tokyo yüzde 2, New York yüzde 2,2). Bu büyüme hızlarıyla ilk 100 ülke içinde İstanbul 22., Ankara ise Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad ile birlikte 24. sırada yer alacak.

İZMİR 2020’DE 114’ÜNCÜ OLACAK İlk 100’e giremeyen Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir ise 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüyecek. PWC’nin tahminlerine göre, İzmir’in satınalma gücü paritesiyle GSYH’sı 2020 yılında 62 milyar dolara çıkacak. Halen 117’nci sırada yer alan İzmir, 2020 yılında Helsinki’nin ardından 114’üncü sırayı alacak. 2020 yılında 100’üncü olan Almanya’nın Münih kentinin GSYH ise 73 milyar doları bulacak. İzmir’in 2020 yılında ilk 100’e girebilmesi için yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 5,9’a çekmesi gerekiyor.

Savunma sanayi ve yazılım sektörlerinde bir numarayız

OSTİM
Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (OSİAD), Dernek Merkezinde başlayan 16. Olağan Genel Kurulu toplantısında konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Ankara’nın savunma sanayi, yazılım sektörü ve elektrik-elektronik alanlarında bir numara olduğunu belirterek, bunda sanayi ve üniversite entegrasyonun da önemli bir rol oynadığını ifade etti.

ASO’nun da bir ilki gerçekleştirerek OSTİM’de bir ofis kurduğunu anlatan Çağlayan, böylelikle sanayicinin Odaya gelmeden bütün işlemlerini buradan halledebildiğini kaydetti.

Türkiye’de nitelikli eleman yetiştirilmesinin önemini vurgulayan Çağlayan, "başka çaremiz yok, bu ulusal, milli bir politika olmalı" dedi. Mesleki eğitim yapılanmasının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, Türkiye’nin hangi alanda rekabet etmek istiyorsa da o alandaki ihtiyacı gidermeye dönük çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

ASO’DAN2023 ÇALIŞMASI Türkiye’de bütün problemin kısa süreli programlar yapmak olduğunu savunan Çağlayan, ülkenin 2008, 2009 programları yerine 2025 yılı gibi uzun dönemli programlama yapması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda kendilerinin Ankara’nın "2023 Stratejik Gelecek Tasarımı" çalışmasını planlaması çalışmasını hazırladıklarını anlatan Çağlayan, bununla Ankara’nın sanayisinin, ekonomisinin, turizminin gelecekte nerede olacağının belirleneceğini ifade etti. Merkezleri Ankara’da bulunan Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank, Ziraat Bankası gibi kurum ve kuruluşların İstanbul’a taşınması yönünde önerileri de eleştiren Çağlayan, şöyle devam etti: "Bunlar İstanbul’a götürülerek, faizler düşecekse, yatırımlar artacaksa, istihdam artacaksa, götürsünler ama Ankara’da sökülen her çiviye karşı durmamamız lazım. Bunların taşınması, otobüsçüsünden taksicisine, lokantacısına kadar herkesi menfi etkileyecek, o zaman niye gitsin?"

KOBİ’ler sahipsizlikten küçülüyor

OSİAD Başkanı Nihat Güçlü de Türkiye’de bazı şirketlerin büyürken, KOBİ’lerin sahipsizlikten küçüldüğünü savundu. Gelişen teknolojinin insan gücüne olan ihtiyacını azalttığına, işsizliği artırdığına ve sosyal sorunlara yol açtığına işaret etti.

Güçlü, "teknolojik gelişmelere ülkemizdeki yatırım ortamındaki olumsuzluklar, girdi maliyetindeki yükseklikler de eklenince KOBİ’ler can çekişiyor, her yıl büyüyoruz ama KOBİ’ler bu büyümeden pay alamıyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!