"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Anılarımın deniz kenarı kenti

Çok güzel bir kenttir Samsun. Babam 1962 yılında imar, bayındırlık ve yapılaşmadan sorumlu nafia müdürü olarak Samsun’a atandı, çevre ilçe ve beldelere hizmet etme şansı yakaladı.

Bizler de babamın görevi dolayısıyla oraları tanıma ve bir sürü güzel anı yaşama şansını o zaman elde ettik. Deniz kenarındaki bir şehirde ilk defa uzun süreli yaşıyorduk. Deniz kenarındaki çay bahçelerine gidip oturmak, sahilde dondurma yiyerek dolaşmak ve kalkan ve hamsiyi bu kadar sık yiyebilmek bana çok değişik geliyordu.

Bu şehrin ailem açısından bu kadar değerli olmasının nedenlerinden biri de ağabeyimin sünnet düğününün orada yapılmış olmasıydı. Güzel bir sünnet düğünüydü ağabeyiminki. Herkes gönlünce eğlenirken bir taraftan da masalarda bulunan yemeklerin arasına ev yapımı suböreği ve baklavalar paylaştırılıyordu. Düğün yeri ikiye ayrılmıştı. Bahçe tarafı daha alaturkaydı ve o tarafta rakılar su gibi içiliyordu. Daha alafranga olan içeride ise zaman zaman şarap içildiği görülüyordu. Çalınan müzik de elbette içilen içkilere ayak uydurmak zorundaydı. İçeride zaman zaman pop müzik, zaman zamansa vals ya da tango çalan orkestra, nameleriyle konukları dansa davet ediyordu. Bahçedeyse bambaşka bir müzik rüzgarı esiyor, davul zurna eşliğinde çiftetelli oynanıyordu.

Zeytinyağlı patlıcan

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 5 adet ince uzun kemer patlıcan

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 10-12 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 su bardağı sıcak su

Patlıcanları saplarını kesmeden soyduktan sonra kesme tahtasının üzerine koyun. Sol elinizle sap kısmına bastırın. Keskin bir bıçakla, sap kısmının 2 parmak altından başlayarak uzunlamasına 3 eşit parça oluşturacak şekilde dilimleyin. Diğer patlıcanlara da aynı işlemi uygulayıp bol tuzlu suda 30-40 dakika bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Diğer taraftan, soğanları incecik doğrayın, sarmısakları ayıklayıp her birini ikiye bölün. Patlıcanların üzerine önce soğanları, sonra sarmısakları yerleştirin.

Tuz ve karabiberi serpiştirip zeytinyağını gezdirin. Yemeği orta ısılı ateşte, kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca sıcak suyu tencerenin kenarından aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yemeği servis tabağına aktarıp isterseniz üzerini incecik kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyerek servise sunun.

Elmalı öğrenci keki

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 1 su bardağı yoğurt

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 1 paket kabartma tozu

á 3 su bardağı un

Üzeri için;

á 2 adet orta boy tatlı elma

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu karışıma ilave edip tekrar çırpın. Diğer taraftan, orta boy bir kalıbı ya da yuvarlak bir cam kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın.

Hazırladığınız kek hamurunu kalıba aktarın. Elmaları yıkayıp ister soyarak, ister soymadan dörde bölün. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince ince dilimleyip kek hamurunun üzerine sırt sırta yerleştirin. Keki, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 40-45 dakika pişirip çıkarın. Üzerine pudra şekeri ve tarçın serpiştirip servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI