Ani kilo alıp vermek kalp krizi riskini artırıyor

Havalar ısındı, kalın giysilerin rafa kaldırılmasıyla fazlalıklar da ortaya çıktı. Yaklaşan tatil planlarının arasında zayıflamak da var. Mayo ya da bikininizin içinde fit görünmek için yapacağınız bazı diyetler beraberinde ciddi sorunları getirebilir. Önerim, hızla zayıflatanlara değil, beslenme uzmanının size özel programlayacağı diyetlere itibar edin.

Haberin Devamı

Uzun saatler aç kalmak, tek tip besinlerin (protein gibi) alındığı diyetler ve uzun kış uykusundan sonra vücuda birden yüklenen egzersiz programları sizi zayıflatabilir ama bu arada farkında olmadan kalp sağlığınızı bozabilirsiniz.
Kardiyoloji uzmanı Dr. Utku Zor, özellikle tek tip beslenmenin uygulandığı ya da uzun süren açlıkların yaşandığı diyetlerin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkisi bulunduğunu hatırlatıyor. “Ayda 10 kilo vermeyi bile vadeden bu beslenme programları metabolizmayı tam anlamıyla alt üst ediyor, tansiyon düşüklüğüne, kan şekerinde düzensizliğe, elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinde bozukluğa, baygınlıklara ve kalp sorunlarına neden olabiliyor” diyor.
Diyetin yanı sıra kış ayları boyunca hareketsiz kalanların zayıflama uğruna hızlı bir tempoda egzersize başlamaları da kalbi yorabiliyor. Dr. Zor, “Sağlığı göz ardı etmeden zayıflamanın en önemli kurallarından biri haftada 0,5-1 kiloyu aşmamak” diyor. Dr. Zor şu uyarılarda bulunuyor:
* UZUN SÜRELİ AÇLIK TANSİYON VE KAN ŞEKERİNİ OYNATIR: Kısa süre içerisinde fazla kilo vermek isteyenlerin yaptığı en önemli hatalardan biri şok diyetler. Bu diyetlerde uzun süre aç kalınıyor ve öğünlerdeki yemek miktarları çok azalıyor. Öğün atlayarak yapılan diyetlerde ilk olarak metabolizma bu durumdan etkileniyor. Tansiyonda ani düşüşler ve kan şekerinde düzensizlikler meydana geliyor. Bu durumu takiben de aşırı halsizlik, baygınlık gibi sorunlar yaşanabiliyor.
* ŞOK DİYETLER DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR: Şok diyetleri bırakınca kilolar hızla geri alınıyor. Bu da diyabete davetiye çıkarmak anlamına geliyor. Belki yazı zayıf geçiriyorsunuz. Ama yaz motivasyonunun sona ermesiyle sonbaharda giden kilolar geri gelmeye başlıyor. Kilonun hızla aşınması insülin direncine yol açarak şeker metabolizmasında dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu tür dalgalanmalar da şeker hastalığına yakalanma riskini artırıyor.
* KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRMAYIN: Ani kilo alıp vermek kalp krizi riskini artırıyor. Beslenme düzeninde yapılan ani değişiklikler, kolesterol düzeylerini dalgalandırıyor. Kısa sürede yüzde 10 veya daha fazla kilo artışı olan orta yaşlılarda ilerleyen yıllarda kalp krizi riskinin arttığı gözleniyor.
* PROTEİN DİYETLER KOLESTEROLÜ UÇURUYOR: Son yılların en popüler diyetlerinden olan protein diyetleri gerçekten de hızlı kilo verdiriyor. Ancak uzun süre yapıldığında vücutta pek çok dengeyi alt üst ediyor. Sadece proteinden zengin gıdaların alınması kolesterol ve doymuş yağ oranını artırıyor. Bu diyetlerle kilo kaybı yaşansa da kişilerin kötü kolesterol düzeyleri artıp, iyi huylu kolesterol düzeylerinde düşüş yaşanıyor. Ayrıca yeni çalışmalar, fazla protein alımının diyabet riskini artırdığı gösteriyor.
* SPORA ANİDEN YÜKLENMEYİN: Bu da kalp krizi riskini artırıyor. Bütün bir kış hareketsiz kalıp, baharda spora fazla yüklenilmesi kalbi de haliyle yoruyor. Özellikle 40 yaşın üzerindeyseniz ve tansiyonala kolesterol yüksekliği gibi sorunlarınız varsa spora başlamadan önce bir kardiyoloğa görünün.

Yazarın Tüm Yazıları