Anestezi alan hastalar için “maske”

Güncelleme Tarihi:

Anestezi alan hastalar için “maske”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 14:10

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi'nde anestezi teknikeri olarak görev yapan Özal Erkan Demir, ameliyat sonrasında hastaların uyandırılma aşamasında oksijenle buharın birlikte verilmesini sağlayan maske geliştirdi.

Maske projesiyle, Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin düzenlediği “Anestezi'de Yaratıcı Proje” yarışmasında birincilik ödülüne layık görülen Demir, yaptığı açıklamada, 11 yıldır anestezi teknikeri olarak görev yaptığını belirterek, ameliyat sonrasında oksijenle buharın birlikte daha etkin ve daha kolay verilmesini sağlayan bir maske yaptığını söyledi.

Hastaların ameliyat sonrası uyandırılması aşamasını ve yoğun bakım ünitesindeki durumlarını göz önünde bulundurarak, hayalinde canlandırdığı projeyi gerçeğe dönüştürdüğünü belirten Demir, hastaların tedavisine katkı sağlayacağına inandığı maskeyi geliştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu maskeyi, genel anestezi almış hastaların uyandırılma safhasıyla kliniklerdeki tedaviler sırasında buhar ve oksijenin aynı anda verilmesinin gerekli görüldüğü durumlarda kullanılması amacıyla geliştirdim” dedi.

Demir, proje çalışmasında, kliniklerde aynı amaçla kullanılacak askılı maskeyi de geliştirerek, buharın etkin olması, iş gücü kazanımı ve hasta konforunun artırılmasını sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Projenin patentini almak için başvuruda bulunduğunu anlatan Demir, tıp çevrelerinde ilgiyle karşılanan maskenin hastanelerde kullanılabilmesi için destek beklediğini kaydetti.

Demir, proje yarışmasında kazandığı ödülünü ise Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin sonbahar seminerinde alacak.

“Ödem ve sekresyonlara bağlı darlıkları azaltacak”

Aynı hastanede görev yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Savaş Sonar da Demir'in geliştirdiği maskeyle hastalara oksijenle verilen buharın üst solunum yollarındaki ödem ve sekresyonlara bağlı darlık olma ihtimalini azaltacağını, hava yollarının daha kolay bir şekilde temizlemesini sağlayacağını söyledi.
Maskenin sadece ameliyathane koşullarında değil ayılma ünitelerinde, yoğun bakımlarda, acil servislerde ve diğer klinik servislerde kullanılabileceğine işaret eden Sonar, oksijenle birlikte buhar tedavisine ihtiyaç duyan bazı hastalarda da maskenin kullanılmasıyla daha etkili, kolay ve başarılı sonuçlar elde edileceğini düşündüklerini ifade etti.

Geliştirilen maskenin tüm hastanelerde kullanılabilecek bir ürün olduğunu dile getiren Sonar, hastanelerinden böylesine güzel bir başarının çıkmasının herkesi sevindirdiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!