Anayasanın büyük hocası Prof. Dr. Teziç yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Anayasanın büyük hocası Prof. Dr. Teziç yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 21:33

Eski YÖK Başkanı, Türkiye’nin önde gelen anayasa hukukçularından Prof. Dr. Erdoğan Teziç dün sabah yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Teziç, Galatasaray Lisesi yıllarında yıldız bir voleybol oyuncusuydu. Uluslararası şampiyonalarda Türkiye’yi temsil etmişti.

Haberin Devamı

Galatasaray Lisesi yıllarında hem parlak bir öğrenci hem de yıldız bir voleybol oyuncusuydu Prof. Dr. Erdoğan Teziç. Voleybol macerası, liseden sonra Galatasaray takımında da devam etti. Milli takımın 1954’te Belgrad’da oynadığı maçta forma giydi. Aralarında dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonası ve Akdeniz Oyunları’nın da olduğu turnuvalarda Türkiye’yi temsil etti. Takım kaptanlığı da yapan Teziç, tam 29 kez milli oldu. Spordan akademisyenliğe geçerken uzun süre voleybolu bırakamadı. Doktora için burslu olarak Fransa’ya gitmişti. Burada da Paris Üniversitesi’nin takımında oynadı. Spor yaşamı 1966’ya kadar sürdü. Sporla yakın ilişkisi bir süre çalıştığı Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Hukuk Komisyonu’nda da devam etti.

GALATASARAY’DA REKTÖR OLDU

Haberin Devamı

Galatasaray Lisesi Müdürlüğü, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunan Prof. Dr. Teziç, 1993 - 2000 yılları arasında da TBMM Başkanlığı Hukuk Danışmanlığı’nı yürüttü. 2000’de Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Teziç, Paris Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaptı.

TÜRBAN TARTIŞMALARI VE 367 KOŞULU

Prof. Dr. Teziç, 8 Aralık 2003’te 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK Başkanlığı’na atandı. Prof. Dr. Teziç’in üniversitelerdeki türban yasağının devamını savunması en çok eleştirildiği konulardan olmuştu. Prof. Dr. Teziç, 2007 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Meclis toplantı yeter sayısı hakkındaki görüşlerini açıklamıştı. YÖK Rektörler Komitesi’ni toplayarak basın açıklaması yapan Teziç, 367 milletvekili olması koşulunu dile getirmişti. Teziç’in YÖK Başkanlığı döneminde eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e ‘intihal yaptığı’ gerekçesiyle ‘öğretim üyeliğinden çıkarma cezası’ verilmişti. Dinçer, o dönemde Başbakanlık Müsteşarı’ydı.

Teziç, YÖK Başkanlığı döneminde FETÖ mensubu polislerin hedefindeydi. Prof. Dr. Teziç, çok sayıda bürokrat ve siyasinin yer aldığı ‘VIP dinleme listesine’ uydurma bir gerekçeyle eklenmiş; telefonları gizlice dinlenmişti.

Haberin Devamı

TC LİYAKAT NİŞANI ÖDÜLÜ

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Prof. Dr. Teziç’i 2004’te Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirdi. Eylül 2004’te de Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur (Fransa Devleti Onur Lejyonu Nişanı’nın en üst derecesi olan ‘Commandeur (Büyük Şövalye)’ rütbesine layık görüldü. Teziç, görev süresinin dolmasıyla 9 Aralık 2007’de görevini Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a devretmişti.

81 yaşında olan Prof. Dr. Teziç, dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Teziç’in küçük oğlu Kuthan Erkaya, Hürriyet’e babasının durumunun bir yıldır kritik olduğunu söyledi. Babasının son günlerini evinde geçirdiğini anlatan Kuthan Erkaya, “Cenaze namazı büyük ihtimalle salı günü Bebek Camisi’nde kılınacak. Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek” dedi.

Haberin Devamı

Anayasanın büyük hocası Prof. Dr. Teziç yaşamını yitirdi

EN SEVDİĞİ FOTOĞRAF KARESİ

Teziç’in küçük oğlu Kuthan Erkaya, “Babamın çok sevdiği bir fotoğraftı” diyerek paylaştı bu fotoğrafı. Oğlu Kuthan Erkaya fotoğrafın Erdoğan Teziç’in YÖK Başkanlığı’nın ilk zamanlarında çekildiğini söyledi. Çalışma odasında kütüphanenin önünde çekilen fotoğrafta Erdoğan Teziç ve eşi Deniz Teziç; oğulları Kuthan Erkaya ile Kerem Teziç birlikte birlikte gülümsüyor.

TAZİYE MESAJLARI

‘UNUTULMAZ KAPTAN’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç: Eski YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. E. Teziç hocanın ölüm haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah’tan rahmet, değerli ailesine başsağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Hocaların hocası, tanımaktan onur duyduğum büyük hukukçu Prof. Dr. Erdoğan Teziç’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Allah rahmet eylesin.

Galatasaray Spor Kulübü: Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesi, voleybolda Galatasaray ve Türk Milli Takımı’nın unutulmaz kaptanı, Galatasaray camiasının önemli isimlerinden Prof. Dr. Erdoğan Teziç’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Teziç’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Galatasaray Camiası’na başsağlığı diliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!