Anayasa Mahkemesi ikinci kez reddetti

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi ikinci kez reddetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 12:28

Almanya Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı parti NPD’nin kapatılması talebiyle yapılan başvuruyu reddetti. Yüksek mahkeme, 2003 yılında da NPD’nin kapatılma talebini kabul etmemişti.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasa Mahkemesi, Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) kapatılmaması yönünde karar verdi. Karlsruhe’deki Yüksek Mahkeme, dün yaptığı açıklamayla kararını duyurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, “Kapatma talebini başarıya götürecek somut deliler yok. Mahkemenin kararı birilerini rahatsız edebilir. Birilerinin hoşuna gider, birilerinin gitmeyebilir. Alınan karar ideolojik değildir” dedi. Vosskuhle, NPD’nin Anayasa düşmanı ve Nasyonalsosyalizme düşünsel açıdan yakın durduğuna ancak bu düşüncesini gerçekleştirecek güce ve potansiyele sahip olmadığını belirtti.

İLKİNDE DE REDDEDİLMİŞTİ
NPD’nin kapatılması amacıyla daha önce de Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştı. Federal Anayasa Mahkemesi 2003 yılında partinin yöneticilerinin istihbarat ajanı oldukları gerekçesiyle NPD’nin kapatılmaması yönünde karar vermişti. Yargıçlar, istihbaratla bağlantılı olanların NPD yönetiminden çekilmesini kapatma davası için o önemde şart koşmuştu. Mahkeme kapatmamaya gerekçe olarak, anayasaya aykırı eylem ve tutumlarda iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Dairesinin etkisinin olup olmadığının anlaşılamayacağını göstermişti.
Anayasa Mahkemesi daha önce iki parti hakkında kapatma kararı vermişti. Neonazi olduğu gerekçesiyle 1952 yılında Sosyalist İmparatorluk Partisi’ni, 1956 yılında da Almanya Komünist Partisi’nin kapatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!