Anayasa Mahkemesi Başkanı konuştu

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi Başkanı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 12:03

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Anayasa Mahkemesi, çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasını tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçilen Recep Kömürcü, mahkemede düzenlenecek törenle and içti. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yapılan törene, Gül, Toptan ve Erdoğan'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ile Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yüksek yargı organlarının bazı üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Kömürcü, konukları, salonun girişinde karşıladı.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, törende yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi'nin T.C Anayasası'nın en büyük güvencesi olduğunu söyledi.

 

Kılıç konuşmasında şunları söyledi;

 "Bu andın içilmesi zorunluluğu büyük anlam taşımaktadır.Anayasalar genel olarak devletin temel yapısını gösteren, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, devlet gücünü sınırlayan, toplumun barış içinde yaşamasını sağlayan metinlerdir. Tarih ve Türk ulusu önünde yüklenilen sorumluluğun önemini vurgulayan and içme töreninin anayasaya sadakat görevini simgeler. Anayasa Mahkemesi üyeleri görevlerinin yerine getirilmesi ve tanınan yetkilerin kullanılmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve toplumun huzurunu, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde Atatürk milliyetçiliğine bağlı, devletin bölünmezliği esasını göz önünde tutmak durumundadır. Anayasa Mahkemesi kurulduğundan bugüne kadar anayasanın bütünlüğünü koruma ve işlerliğini sağlamak için görevini içtenlikle sürdürmektedir.Anayasa Mahkemesi, çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nın tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacaktır. 2008 yılının son günlerinde çocukların bombalandığı bir dünyadan barışın, özgürlüğün insan onurunun yüceldiği bir dünyada buluşma dileğiyle 2009 yılının ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum."

 

Haberin Devamı

KÖMÜRCÜ AND İÇTİ

 

Kılıç'ın konuşmasının ardından Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçilen Recep Kömürcü and içti. Kömürcü'ye and içmesinin ardından Mahkeme Başkanı Kılıç, kisvesini giydirdi.

Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Gerçeker, Kılıç'ın makamında bir süre sohbet etti.

 

“KARIŞIKLIK OLDU”

Kılıç, mahkeme çıkışında, konuklarını uğurlarken, gazetecilerin, “And içme sırasında konukların bazılarının ayağa kalktığı, bazılarının kalkmadığı görüldü. Uygulama nasıldır?” sorusu üzerine, “Bu konuda bir karışıklık oldu. Ama normalde bütün yemin törenlerinde ayağa kalkılıyor ama orada Yüce Divan'daki uygulama ile buradaki uygulama arasında bir sıkıntı oldu” dedi.

Haberin Devamı

“Tüm katılımcıların mı kalkması gerekiyordu?” sorusuna Haşim Kılıç, “Evet” yanıtını verdi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!