Anayasa değişince asgari ücretli 200 lira fazla mı alacak

SON günlerde en çok tartışılan konulardan biri de bu..

Haberin Devamı

5 milyon asgari ücretliden kesilen verginin kalkacağı, böylelikle milyonlarca işçinin eline geçen paranın 200 lira artacağının açıklanması, işçi kesiminde büyük heyecan yarattı.

BAKAN ÇELİK’İN AÇIKLAMASI

Basında çıkan haberlerin, Bakan Çelik tarafından da doğrulanması, bu heyecanı daha çok artırdı.

Bakan Çelik’in, bir gazetede yayınlanan açıklaması aşağıdaki gibi:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretten kesilen verginin işçinin mi patronun mu cebine gireceğine yönelik tartışmaya son noktayı koydu.

Bakan Çelik, 200 liralık farkın işçide kalacağını açıkladı. Böylece asgari ücretliden elde edilen 6,6 milyarlık vergi çalışanların cebine gidecek.
Bu da asgari ücretlinin cebine yılda 2 bin 400 lira fazla para girmesi anlamına geliyor.”

Haberin Devamı

BİR FIKRA

Adamın biri “Kurban” konusunu anlatıyormuş:

“Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah’a dua etmiş ve ‘Yarabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim’ demiş... Dua tutmuş; kızının adını Ayşe koymuş... Gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş. Hz. Davut kızını yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail gökten bir keçiyle çıkagelmiş ve ‘Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et’ demiş...”

Dinleyenlerden biri dayanamamış:

Yahu bunun neresini düzelteyim... Hz. Davut değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilen de keçi değil koç olacaktı!”

OLAY FIKRA GİBİ

Fıkrada olduğu gibi hangi birini düzeltelim?

Birincisi: Asgari ücretliden kesilen vergi 200 lira değil!

Bekâr işçide 53 TL, evli eşi çalışmayan; iki çocukluda 20 TL. Dört çocuğu olanda “7” TL. Yani hesapta “büyük bir hata” var!..

İkincisi: Asgari ücret vergi dışı bırakılınca, bundan sadece asgari ücretliler değil, tüm ücretliler yararlanır.

Üçüncüsü: asgari ücret vergi dışı bırakıldığında, ücretlilerin cebine girecek vergi 6,6 milyar TL değil.

Haziran 2012 itibariyle; 12 milyon 087 bin SSK’lı (4/a’lı) işçi ve 2 milyon 630 bin memur (4/c’li) yani 14 milyon 717 bin “ücretli” var. Kişi başına yılda 2 bin
400 lira vergi kesildiği iddia ediliyor. O halde, asgari ücret vergi dışı bırakılınca, ücretlinin cebine girecek ilave para;

14 milyon 717 bin ücretli x 2.400 TL = 35 milyar 320 milyon TL eder.

Bu para büyük para, hem de çok büyük para. 2012 bütçe açığı hedefinin iki katı!

Dördüncüsü: Asgari ücretin bekârlarda zaten yüzde 65’i, evli iki çocukluda ise yüzde 90’ı, her yılın ilk 6 ayında dört ve daha fazla çocuğu olanlarda tamamı vergi dışı.

Beşincisi: Asgari ücretle ilgili 200 TL’lik kesinti var ama Tablo-I’de de gördüğünüz gibi bunun büyük kısmı, işçiden kesilen SSK ve işsizlik sigortası primi kesintileri. Vergi kesintisi en fazla (o da bekâr işçide) 53 TL.

Fıkrada olduğu gibi, hangi birini düzeltelim.

Bakanlıkta, bu konuları ve hesabı çok iyi bilen maliyeciler de var. Bakanlığın kendi sitesinde de doğru tablo yer alıyor.

Ona rağmen Sayın Bakan’a yanlış veriler ve bilgiler verilmiş.

Bakan yanıltılınca o da kamuoyunu yanıltmış!

Sonuç olarak, asgari ücretin tamamı vergi dışı bırakılınca, ücretler 200 TL artmayacak. Bekârda 53 TL, evlilerde de 5-10 lira ya da 20-30 TL artacak!..

Haberin Devamı

Anayasa değişince asgari ücretli 200 lira fazla mı alacak

 

Yazarın Tüm Yazıları