Anatomi kader midir

Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcisi Salvador Dali, estetik cerrahlara ilham veriyor.

Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ahmet Karacalar’a göre cerrahi girişim ya da medikal estetik sonrası Dali’nin eserlerindeki gibi estetik bir sonuçla karşılaşmamak için temel kural, yüzde ve bedendeki uyumun bozulmaması.

Doğallığı yaratan özelliklerin başında uyum geliyor. Bu durumun bozulması izleyene ünlü sanatçı Salvador Dali’nin resimlerinde olduğu gibi gerçeküstü bir deneyim yaşatabilir. Güzel bir çift kaş altında anlamlı bir çift göze bakarken, birden uyumsuz ve ilintisiz bir burunla karşılaşmak pek de olağan değildir. Yorgun yılların bütün izlerini taşıyan bir yüzde, aniden başka birisine ya da başka bir yaşa ait şişirilmiş ve hareketsiz bir dudakla karşılaşmak da gerçeküstü bir deneyimdir. Prof. Dr. Karacalar, yüzün ve bedenin özellikleri dikkate alınmadan değişen organın iğreti duracağını söylüyor:

"Bu tür sonuçlar ne yazık ki genelleme yapılarak estetik işlemler hakkında olumsuz yargılara neden oluyor. Doğru uygulandığında psikolojik, fonksiyonel, moral, motivasyon ve sosyal olarak sayısız yararları olan estetik cerrahi hakkında haksız bir şekilde olumsuz çıkarımlar yaratıyor. Ünlü psikiyatrist Freud’un ’Anatomi kaderdir’ sözleri, estetik cerrahi ile çoktan değişti. Estetik cerrahi kişiye kendi kaderini hükmetme gücü ve fırsatı veriyor" diyor.

Dali’nin eserleri ve estetik cerrahi arasında siz nasıl bir bağlantı kuruyorsunuz?

- Dali’ni bir erkek kardeşi ölmüş. Ailesi bunun üzerine bir çocuk sahibi daha olmaya karar veriyorlar. Ancak Dali’ye davranışları hep ölen kardeşe davranışları gibi oluyor. Ölen çocuğun adı da ilginç bir şekilde Salvador. Ben buradan ailesinin Salvador Dali’ye ölmüş çocuklarının acısını unutturacak bir obje olarak baktıkları sonucunu çıkardım. Dali yeni bir birey olamamaya çok tepki göstermiş ve çocukluğunda hep garip davranışlar içine girmiş. Büyüyünce de o tepki, "Sanatta da farklıyım" a dönmüş. Freud da Dali’yle ve eserleriyle çok ilgilenmiş mesleki olarak. Ve görmüş ki, her eserinde psikiyatrik bir atıf var. İlginçtir, Dali’nin "Metamorfoz" (dönüşüm) adlı eseri bizim branşımızda çok sık kullanılır. Bedensel dönüşümü gösterir. Sanatçının "Venüs" adı verdiği eseri -bizde Afrodit olarak bilinen güzellik tanrıçası- yine bizim mesleğimizle bağlantılı. "Uyku" ise bana yaşlanmaya karşı verilen mücadeleyi hatırlatıyor. Dali’nin çubuklarla desteklediği uyuyan yüzü gibi biz de cerrahi olarak insanoğlunu yaşlanmaya karşı desteklemeye çalışıyoruz.

Salvador Dali’nin sırttan resmettiği kızkardeşi birçok eserinin temasını oluşturmuş. Bu eserleriyle de estetik cerrahiye atıfta bulunmuş. Biz hep ön kısımlarımıza önem veririz; yüzümüz, göğüslerimiz vb. Ama aslında sadece başkalarının gördüğü arka taraflar da önemlidir. Örneğin, binlerce yıl önce Mısır kültüründe sırt çok önemliymiş. Günümüzde de Latin ülkelerinde kalça önemlidir. Şimdi gelelim bunun estetik açılımına; vücudumuzda belle sırtın birleşim yerinde bir açı vardır. Yaşla birlikte bu açı dolar ve kaybolur. Dekolte giyildiğinde sırt estetiği öne çıkar. Belin kavisi, kalça ve baldır estetiği hep öne çıkar.

Dali’nin eserleriyle sizin ön plana çıkarmak istediğiniz nokta nedir?

- Konuşulan, televizyonlarda birtakım programlarda ucuzlatılan, basit bir estetik cerrahi var. Aynı cerrahi bir de önyargılar oluşturuyor. Birbirine benzeyen insanlar yaratılıyor; aynı yüzler, aynı ifadeler... Aslında estetik cerrahinin sakıncalarından ve problemlerinden biri teknik ve teknolojik olarak çok gelişti ama işin sosyolojik ve derinliği olan kısım aynı paralelde değil. Birçok hekim hastayı obje olarak görüyor. Bu yüzden estetik cerrahi değil psiko-estetik cerrahi lafı doğrudur. Çünkü hastanıza çok iyi bir işlem de yapsanız mutlu edemeyebilirsiniz. Temel amaç mutluluk olduğuna göre işlem eksik demektir.

Peki, sizin hastalarınızı mutlu etme sırrınız nedir?

- Yapacağınız estetik kişiyle bire bir uyumlu olmalı; mesleğine, bakış açısına... Bunun için de psikiyatrik bir yaklaşım gerekli. Hastalar arasında önyargı oluşturan bir grup da var: "Estetik kötüdür, tek tip insanlar yaratılıyor" diyenler de az değil. Halbuki bahsettikleri kötü estetik cerrahidir.

Kötü estetik cerrahi nedir

Yaşlı bir kadına dolgun, hareketsiz 20’li yaşa uygun bir dudak yapıldığını düşünün. Ortaya çıkan görüntü şaşırtıcıdır; yaşlı bir yüzde böyle bir dudak. İlintisiz, absürt bir görüntü oluşur. Tıpkı Dali’nin eserlerindeki gibi sürrealist bir yüz yaratılmıştır. Oysa estetikte temel amaç uyumdur: Yüz-el uyumu, yüz-beden uyumu, yaş-kişilik uyumu...

Meme küçültme sağlık için estetik cerrahiye uygun bir örnektir. Kişi sadece daha güzel bir çift memeye sahip olmuyor; postürü, ağrılar, mantar sorunu, egzamalardan kurtuluyor. Sağlığı zihinnsel açıdan da ele almak gerekiyor.

ERKEĞİN 3 HALİ

Maceraperest, özgür ve karizmatik... Kadınları cezbeden farklı erkek karakterleri bu kez birbirinden çekici parfümlerde ruh buluyor.

Sıra dışı tutkular

Karizmatik ve kendine güvenli Silver Shadow erkeğini ardında bıraktığı unutulmaz ve esrarengiz kokudan tanırsınız. Silver Shadow Altitude erkeği irtifayla karakterinin farklı özelliklerini ortaya seriyor. Daha özgür, daha rahat, sıra dışı tutkularıyla sıra dışı bir adam!

Silver Shadow Private erkeği ise biraz daha gizemli, ve... Gece olunca hayatı renkleniyor. Baştan çıkarıcı doğallığı ise çekiciliğiyle farklı anlam kazanıyor.

Maskülen akorlara sahip parfüm tazeleyici bir kokuyla açılıyor. Meyveli-baharatlı tepe notaları, içeriğindeki kakule ve İtalyan bergamutu ile vurgulanıyor. Kalp notasında ise gizemli lavanta ve menekşe bulunurken dip notasında helva, siyah deri ve musk, maskülenliği vurguluyor.

Sınırları keşfetmek

Macera, uzaklarda daha önce hiç bulunmadığınız bir yerde... Davidoff Adventure, canlı ve cezbedici ruhuyla daha önce ayak basılmamış bir koku dünyasını keşfediyor. Ferah, baharatlı kokusu, dünyanın en vahşi, en canlı ve maskülen duygularından esinlenilerek oluşturulan karışımı cesur ve doğal.

Ürün mandalina, limon, bergamut, yağmur sonrası yağmur ormanlarının ferahlığı, Paraguay çayı yapraklarının yeşil enerjisiyle güçlenen ferah bir harmoniyi ve Şili kırmızı biberinin güçlü notalarını bir araya getiriyor.

Kalp notasında zıtlık içerisinde vahşi dünyanın sıcak baharatları aromatik siyah susam ve Güney Amerika yenibaharı, duyular üstünde heyecanlı bir koku deneyimi sunuyor.

Modern yaşam stili

1988 yılında Davidoff dünyaya yeni bir tazelik dalgasını tanıttı. Cool Water adlı bu parfüm, koku dünyasında bir öncüydü. Sadece bir hit değil, erkek parfümleri dünyasında yeni jenerasyon kokulara yol açan bir parfümdü. Yaratıcısı Pierre Bourdon’a göre Davidoff Cool Water’ın koku dünyasına katkısı "yeni bir tazelik".

Modern erkeğin yaşam stili kokusu olan Cool Water tazeliğin, erkeksiliğin, en derin duyguların ve bağımsızlığın simgesi oldu. Lost dizisinin karizmatik aktörü Josh Holloway’in yüzü olduğu Davidoff Cool Water, aromatik lavanta, kişniş, nane, biberiye ve portakal çiçeği; yasemin, meşe yosunu, sardunya ve sandal ağacından oluşan çiçeksi odunsu notalarla buluşuyor.

Dip notasında ise amber ve musk yer alıyor.
Yazarın Tüm Yazıları