Anamur Lisesi’nin hızlı solcusu Tahtakale’de yükselip patron oldu

Güncelleme Tarihi:

Anamur Lisesi’nin hızlı solcusu Tahtakale’de yükselip patron oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Anamurlu Hasan Eleman, lise yıllarında Halkın Kurtuluşu fraksiyonunda okulundaki eylemlere önderlik yaptı.

Eylemler nedeniyle hapse de giren Eleman, 12 Eylül darbesiyle İstanbul’a kaçtı. Üniversiteye hazırlanırken Tahtakale’de Sembol Kozmetik’te satış elemanı olarak çalışmaya başladı. Pazarlama yeteneğiyle hızla yükselen Eleman, önce bağımsız toptancı oldu, sonra şirketin tamamını satın aldı.

SEMBOL Kozmetik Sanayi A.Ş.’nin (Sembol) patronu H. Hasan Eleman, 1962’de Anamur’da doğdu. Anamur Lisesi’nde okurken, Halkın Kurtuluşu fraksiyonunun öğrenci liderlerinden biri olarak, öğrencilere eylemler, boykotlar yaptırdı. Bu yüzden defalarca gözaltına alındı, hapis yattı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi olunca İstanbul’a kaçan Hasan Eleman, bir taraftan üniversiteye hazırlanırken bir taraftan da Tahtakale’de kolonya firması Sembol’ün pazarlama elemanı olarak işe başladı. Hasan Eleman, kısa sürede Tahtakale’deki vadeli ve ’oyalamacı’ ticaretle mücadeleyi öğrendi. Sembol’de genel müdür yardımcısı oldu. Daha sonra bağımsız toptancı olarak yoluna devam etti. Kozmetikte 3 yılda Tahtakale’nin en büyük toptancıları arasına girmeyi başardı ve sonunda iş hayatına atıldığı Sembol’ün tamamını satın alarak sanayiciliğe adım attı. Hasan Eleman’ın şirketi geçen yıl 13 milyon YTL ciro yaptı, bu yıl 15 milyon YTL hedef koydu.

2 bin kişiye liderdim

Hasan Eleman, Anamur’daki hayatını şöyle anlatıyor: "1962 doğumluyum. Babam Anamur’da market işletirdi. Biz de 4 kardeş geçinip giderdik. Lise yıllarım çok çalkantılıydı. Anamur Lisesi’nde 16-17 yaşımdayken solcu gruplardan birinin (Halkın Kurutuluşu) başkanıydım. Bu yüzden 17 yaşında cezaevine birkaç kez girdim çıktım. Okulda, sürekli eylem, boykot, kavga, duvarlara yazı yazmak gibi eylemler yapıyorduk. Hızlı solcuydum ve 17’sinde 2 bin kişiyi bir sözümle sınıflardan indiriyordum. Aslında babam da annem de hacıydı ve benim durumuma çok üzülüyorlardı. Derken 12 Eylül 1980’de darbe oldu ve ben liseyi yeni bitirmiştim. Anamur’dan İstanbul’a kaçtım. Küçük kardeşim de İstanbul’da dersaneye gidiyordu, onun yanına geldim. Çünkü o dönemde, birçok gence faili meçhul olaylar yüklenebiliyordu. Ben bundan kurtulmak için İstanbul’a kaçtım."

Tesettürlü kıza áşık oldum

Üniversiteye girmek için kursa başlayan Hasan Eleman, bu arada müstakbel eşiyle tanıştığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "O da üniversiteye hazırlık için kursa gidiyordu. Ben İstanbul İşletme Fakülkesi’ni kazandım. O da Edebiyat Fakültesi’ni ama o gitmedi. Müstakbel eşim tesettürlüydü. Yani ben hızlı solcu olarak bir tesettürlü kıza áşık olmuştum. Şimdi düşünüyorum da ’niye böyle oldu?’ diye, herhalde anneme babama Anamur’da çok çektirmiştim, biraz da onların istediği gibi bir kızla evlenmeyi içten içe istiyordum. Biz evlenmeyi düşünüyorduk artık ve bir işe girmem gerekiyordu. Evlendik de, ama eşim şimdi tesettürlü değil. 1983’te üniversiteye kayıt yaptıracağım günlerde Tahtakale’de bir işe müracaat ettim. Sabıka kaydı istediler, kabarık geldi. Üniversite kayıtlarının son günü Sultanahmet Adliyesi’nden ’memlekete sorulmadan’ sabıka kaydı verildiğini duydum. Temiz sabıkayı işyerine verip işe girdim."

Öğrenci Hasan Tahtakale’de patron olmayı nasıl başardı

1980’de üniversiteye hazırlık için İstanbul’a gelen Hasan Eleman, Tahtakale’de satış elemanı oldu.

Pazarlamada ve tahsilatta ’kendine özgü çözümle’ başarı yakalayınca şirkette genel müdür yardımcısı oldu.

Bir süre sonra şirketten bayilik alarak ayrıldı ve Tahtakale’nin en büyük toptancıları arasına girdi.

1992’de eskiden çalıştığı şirketin satılacağını duyunca, kazandığı paralarla markayı ve üretim tesisini satın aldı.

Ürün gamını genişletti, kozmetik ürünleri üreten ve pazarlayan firma haline geldi. Ayrıca çocuk bezi işine de girdi.

Kendi markası dışında, Migros, Şok, Tansaş gibi zincir marketlere de fason üretim yapmaya başladı.

Sembol Kozmetik, bu yıl 15 milyon YTL ciro bekliyor. Gaziantep’te ürettirdiği Yumoş çocuk bezi ile Doğu ve Güneydoğu’da başarı kazandı.

3 senede genel müdür yardımcısı oldum, 1992’de de şirketi aldım

HASAN Eleman, 1983’te 22 bin lira maaş artı primle iş başı yaptığı, 5 Yahudi vatandaşa ait Sembol’de, Tahtakale’deki toptancılara satışla görevlendirilir. Kolonya üreten Sembol’ün ürünlerini vadeli pazarlarken, toptancıların müşteri çeki vermeleri yüzünden bir süre bocalar. Eleman şöyle konuşuyor: "Müşteri çekleri de ekstra vade ekleyen bir düzen oluşturmuştu. Normalde 3.5 ay vadeli satarken, toptancılara ’size 4.5 ay vade bana kendi çekinizi verin’ dedim. Onlar da kabul ettiler. Bir anda satışım ve tahsilat oranım yükseldi. Aylık primim 100 bin liraya tırmandı. Genel müdür yardımcısı oldum. Sonra da ’bayilik verin, toptancıya kendim satayım’ dedim. Toptancı oldum. Kozmetikten bir sürü markayı da pazarlamaya başladım. 1992’de Sembol’ün satışı gündeme geldiğinde, firmayı aldım. 2001 krizinden sonra ’sanayicisin, kendi markalarınla üret sat’ dedim. Tüm kozmetik ürünlerine girdim. Yumoş markasıyla çocuk bezine de girdim. Onu Gaziantep’te fason ürettiriyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!