GeriSeyahat Anadolu’ya ismini veren köy, özgün dokusuna kavuşuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Anadolu’ya ismini veren köy, özgün dokusuna kavuşuyor

Anadolu’ya ismini veren köy, özgün dokusuna kavuşuyor

Oruç Gazi ve annesi Kırmızı Ebe’nin yaşadığı, Anadolu adının ilk kez telaffuz edildiği tarihi Taşlıca Köyü özgün dokusuna kavuşuyor. Ankara’nın Kızılcıhamam ilçesindeki köy, ilçe kaymakamlığı, belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Taşlıca Güzelleştirme Derneği’nin işbirliğiyle restore ettirilecek. Çalışmalar kapsamında köydeki eski taş, ahşap ve kerpiç yapılar onarılarak işlevlendirilecek. Çevredeki türbeler ve her biri ayrı bir efsaneye sahip olan kayalar da, düzenleme çalışmalarıyla birlikte gerçek kimliğini bulacak.

Onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra köyün eski okul binası "Taşlıca ve Çevresi Araştırmaları Merkezi"ne dönüşecek. Karşısındaki bina ise "Taşlıca Köyü Geleneksel Kültürünü Yaşatma Merkezi" olacak. Köye ayrıca bir kültür evi yapılacak. Sokakları taş kaplanıp, çevresi ağaçlandırılacak. Köyde el sanatlarının canlandırılması için ahşap ve demircilik atölyelerinin kurulması planlanıyor.

Köy, her yıl Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe türbelerinin yanı sıra, Yalak Taşı ve Gelin Kayası nedeniyle ziyaretçı akınına uğruyor. Efsaneye göre, Yalak Taşı, Anadolu isminin doğduğu yer. Öyküsü şöyle: Selçuklu Hükümdarı Aláeddin Keykubat, Başköy Kalesi’nin fethinden dönüşte Taşlıca’ya uğrar. Ordunun geldiğini duyan Kırmızı Ebe, bir bakraç ayranı Yalak Taşı’nın oluğuna döker. Tüm ordu içtiği, mataralarını doldurduğu halde ayran bitmez. Kırmızı Ebe askerlere, "doldur gazilerim, doldur yiğitlerim" derken askerler, "Ana dolu" cevabını verir. Bu sözcük hafızalara kazınır. Sultan Aláeddin Keykubat, fetih tamamlanınca Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi’ye bu toprakları bağışlar. Anadolu ismi benimsenir.
False