"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Anadolu’ya göçen yemekler

Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya’nın oluşturduğu bölgeye neden Rumeli dediğimizi biliyor musunuz?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölgelerde yaşayan Rum vatandaşlar yüzünden. Yükselme Dönemi’nde topraklarını genişleten Osmanlı İmparatorluğu’nun Türk vatandaşları da bölgeye göç etmeye başlamışlar ve iki kültür birbirini etkilenmiş. Ancak Osmanlı’da işler yolunda gitmemeye başladığında ’Rumeli’de yaşayan Türkler tekrar Anadolu’ya dönmüş. Dönerken Rumlar’dan öğrendikleri ve kendi kültürleri gibi benimsedikleri yemek kültürünü de beraberlerinde getirmişler. Oralarda yapılıp topraklarımıza taşınan et yemeklerine gelince, köfteler ve üzerine yoğurt dökülerek sunulan etler bu listenin başında yer alıyor. Aslında bu iki kültür birbiri içinde o kadar güzel erimiş ki, hangi yemeğin kime ait olduğunu ayırt etmek de çok zor. Ve belki de zenginliğin sırrı burada gizli; yani birbirini yok etmeden birbiri içinde erimekte...

Mantarlı rizotto

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı rizotto pirinci

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 adet kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 5 su bardağı tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peynir

Mantarlı harç için;

á 8-10 adet taze mantar

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp kaynattıktan sonra ocağın altını kısık ateşe getirin. Üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Diğer taraftan, tereyağı ve zeytinyağını orta boy pilav tenceresine ya da wok tavasına aktarın. Yağ erimeye başlayınca incecik kıydığınız kuru soğanı ve incecik kıyılmış sarmısağı ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine pirincin tamamını aktarın. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 4-5 dakika kavurun. Sıcak haldeki tavuk suyundan 1 kepçe kadar alıp, kavrulan pirincin üzerine aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederken, tavuk suyunu kepçe kepçe ikişer dakika aralıklarla pirincin üzerine aktarmaya devam edin. Bu işin püf noktası; pirinci tıpkı helva kavurur gibi sürekli karıştırarak kavurmak ve suyunu çeken pirincin üzerine hemen sıcak tavuk suyu katıp suyunu çekinceye kadar pişirmektir. Bu işlemi tavuk suyu bitinceye kadar sürdürün. Tavuk suyu bitince rizotto da pişmiş demektir. Hafif sulu kıvamlı olan ve pirincin oldukça diri kaldığı bir yemektir rizotto. Ocaktan aldığınız rizotto sıcakken üzerine peyniri ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında 7-8 dakika kadar kavurduğunuz dilimlenmiş mantarları da rizottoya ekleyip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurtlu şakşuka

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet kemer patlıcan

á 2 yeşil çarliston biber

á 1 kırmızı çarliston biber

Sos için;

á 4 adet orta boy domates

á Yarım yemek kaşığı domates salçası

á 6 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi

á 1 adet kesmeşeker

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 2 su bardağı yoğurt

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ikiye bölün. Parçalardan her birini uzunlamasına üç eşit parçaya bölüp bir santim uzunluğunda doğrayın. Tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Diğer taraftan, çarliston biberleri ince halkalar halinde doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp patlıcan ve biberleri iyice yumuşayıncaya kadar kızartın. Sonra kağıt havlu serilmiş tabağa aktarın. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, irice doğranmış sarmısak, soyulup tavla zarı formunda doğraymış domates ve salçayı tencereye aktarın. Sirke, kesmeşeker, tuz ve karabiberi ekleyip tencereyi orta ısılı ateşe oturtun. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 5 dakika daha pişirin. Kızarttığınız patlıcan ve biberleri servis tabağına alıp üzerine domates sosunu, en üste yoğurdu gezdirin.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI