Anadolu Üniversitesi'nin Gözlemevi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Anadolu Üniversitesinin Gözlemevi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 12:57

Anadolu Üniversitesi'nin Gözlemevi açıldı

Haberin Devamı


Hakan TÜRKTAN / ESKİŞEHİR,(DHA)- ANADOLU Üniversitesi'nin Borabey Göleti Kampüs alanında yer alan Anadolu Üniversitesi Yunusemre Gözlemevi açıldı.
Açılışını Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Naci Gündoğan'ın yaptığı Yunusemre Gözlemevi, Astrofizik Araştırma Modülü, Eğitim Modülü ve Gezegen Araştırmaları Simülasyon Modülü olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Rektör Prof.Dr.Naci Gündoğan açılışta yaptığı konuşmada, Gözlemevinde, yıldızların fiziksel, kimyasal, geometrik ve parlaklık değişkenliklerinin araştırılmasına yönelik gözlemlerin ve güneşteki patlama, leke değişkenliklerinin takip ve incelenme çalışmaları düzenli olarak takibinin gerçekleştirilebildiğini söyledi. Gündoğan şöyle devam etti:
"İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesindeki liselerin konu ile ilgili ünitelerinin işlenmesi aşamasında, öğretmen ve öğrenciler ile, Güneş ve Gezegen araştırma ve simülasyon senaryoları üzerinde eğitim çalışmaları gerçekleştirilecektir. Böylelikle üniversite bünyesinde yapılan derin uzaya yönelik bilimsel çalışmaların genç beyinlerde konu ile ilgili farkındalık oluşturması sağlanacaktır.  Bir sonraki aşamada Anadolu Üniversitesi ile bağlantılı olan, yurtdışındaki Türk öğrencilerin de benzer çalışmaları gerçekleştirmeleri hedeflenmektedir. Bu kapsamda aynı yaş grupları ile oluşturulacak bilim takımları, internet üzerinden, eş zamanlı olarak teleskop gözlemleri yaparak ve mars robotu uygulamaları gerçekleştirerek, ortak bilimsel çalışma deneyimi kazanacaklardır. Eskişehir Sazova Parkı Türk Dünyası Kubbesi içindeki Astronomi modülüne gerçek zamanlı bağlanılacak, gözlemevine gelemeyen ilgililere, bilimsel açıklamalar anlık ve gerçek zamanlı olarak aktarılabilecektir."
Gözlemevi hakkında bilgi veren Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Metin Altan da "Burada Eskişehir merkezli gökyüzündeki meteorlar gerçek zamanlı olarak takip edilmekte ve atmosfere girdiği anda otomatik olarak resmedilerek, video görüntüsü oluşturulmaktadır. Güneş teleskopu ile birlikte kullanılan farklı nitelikteki filtreler ile yapılan çalışmalarda, Güneşte meydana gelen patlamalar ile lekeler incelenmekte ve periyodik olarak takip edilmektedir. 30 kişilik eğitim sınıfındaki eğitim cihazları bu teleskoplardan görüntü alabilmekte ve eğitim sürecinde kullanılabilmektedir. Eğitim Modülünde Fizik ve Mühendislik lisans öğrencilerine verilen derslerin teorik ve deneysel aşamaları saha çalışması şeklinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!