Anadolu 500 şirketleri çok hızlı büyüdü

Hürriyet Haber
30.09.2012 - 00:00 | Son Güncelleme:

Ekonomist Dergisi’nin TEB ile birlikte yaptığı Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi araştırmasında geçen yılın birincisi Kroman Çelik bu yıl da zirvedeki yerini korurken, Anadolu şirketlerinin tamamının 2011’de adeta ‘göz kamaştırıcı’ şekilde büyümesi dikkat çekti.

Ciro artışında yüzde 34.5’lik büyüme (reel olarak yüzde 23.5) yakalayan Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi, bu ciroyla GSYİH’ya oranını 2010 yılına göre 1.1 puanlık artırarak yüzde 8.2’den yüzde 9.3’e çıkardı. İlk 3 sırayı Kroman Çelik, Erbakır ve Tosçelik’in aldığı listeyi oluşturan şirketlerin ihracatı da dikkat çekici bir büyüme içinde. 2010 yılında 13.1 milyar dolar ihracata imza atan Anadolu sermayesi, geçen yıl bunu yüzde 30’un üzerinde artırarak 17.1 milyar dolara çıkardı.

/images/100/0x0/55eb47a2f018fbb8f8b6f730

Ekonomist 8 yıldır açıklıyor

Türkiye’nin en saygın ekonomi dergilerinden Ekonomist’in 2004 yılında, o zamanki adıyla Fortis Bank ile başlattığı ve bugün TEB (Türkiye Ekonomi Bankası) ile devam ettirdiği Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi araştırmasının bu yıl dokuzuncusunu yayınlandı. Araştırma sonuçları Anadolu sermayesinin giderek Türkiye ekonomisinde ne kadar güçlü bir yer elde ettiğini çok daha açık şekilde ortaya koyuyor. 10 yıl önce ekonominin patikalarında yol almaya çalışan bu işletmeler, artık otobana çıkmış ve ekonomiyi taşıyan bir görünümde. Çünkü tüm parametrelerdeki büyümeleri Türkiye’nin genel ekonomik büyüme verilerini kat kat aşıyor.

Reel büyüme yüzde 23.5

Anadolu 500’ü oluşturan şirketlerin 2011 ciro toplamı 120.8 milyar lira oldu. Bu tutar 2010 yılında 89.7 milyar liraydı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) deflatörünü kullanarak yapılan hesaba göre cirodaki reel artış yüzde 23.5’i buldu. Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.5 büyüdüğünü dikkate alınırsa, Anadolu Kaplanları’nın 2011’deki performansının çok yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Anadolu 500’deki şirketlerden 2011 yılındaki toplam istihdamı 247 bin 252 kişi olarak görünüyor.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Sayfa Başı