Ana arterlere yol şeridi çizmek için kaynak mı yok

MODERN bir şehirde ulaşım en ciddi işlerden biridir. Vatandaşın zaman kaybetmeden, emniyet konfor içinde işine, okuluna gidip gelebilmesi bir gelişmişlik göstergesidir.

Haberin Devamı

Vatandaşın her gün iç içe olduğu trafik problemlerinin çözümü geçiktikce daha büyük ekonomik sıkıntıları beraberinde getirir. Bizim demokrasi kültürümüzde hesap verme sorma olmadığı gibi yolsuzluklar bugüne kadar yapanın yanında kar olmaya devam etmiştir. Yandaş zengin etmek için gereksiz kuruyan ithal ağaçlara, akraba seralarından alınıp kurutulan çiçeklere, hafriyata, onlarca defa değişen kaldırımlara kaynak bulunurken 1 milyonun üzerinde nufusu olan ‘şehir’lerde (Not: Ne yazık ki bazı cahiller için kaldırım, hafriyat yapılınca, köy kavramı şehir olarak anlaşılmaktadır) metro şartken, bol kazançlı, hafriyatı biten metro tünellerinde fareler cirit atmaktadır. Vergileri, harçları, cezaları artırmaya, yandaşlara ihale vermeye sıra geldi mi elini çabuk tutan belediye anlayışı, vatandaşın sıkıntısını çözecek hizmete geldi mi adeta üç maymunu oynamaktadır. Metro için paramız yok! Peki o zaman bu kadar parayı o boş tünellere niye döktün? Elbet bir gün bizim demokrasimizde de hesap sorma hakkı olacaktır.
Önemli bir durumda şehir trafiğinin yoğun olduğu ana arterlerde yol şeridi çizecek para olmaması... Sabah, akşam yoğun trafikte binlerce aracın olduğu arterlere bir bakın, hizada bir trafik akışı görebiliyor musunuz? Üçüncü dünya ülkelerinin bile çözdüğü, kurallara uymak, trafik emniyeti için olması gereken yol şeridi kavramı yıllardır unutuldu. ‘Avrupa başkenti’ olma iddiasındaki ‘çok bilmiş’, ikide bir gittiği dış gezilerinde vitrinlere bakacağına şehirlerdeki düzene, intizama hizmet kalitesine baksın.
? Ercüment ÖZÇELİK

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“Görmek istemeyenin gözüne soksanız, görenin de gözünü bağlasanız, her ikiside görmek istediğini görür.”
? (Anonim)

O asırlık ağaç nasıl yok edildi

İNÖNÜ Bulvarı Kara Kuvvetleri Kavşağı’nda, Cumhuriyetle yaşıt onlarca ağaç bir gecede diplerinden kesilerek yok edildi. Cadde bomboş kaldı. Kalıntılar, ibret belgesi gibi duruyor! Tartışmalı ‘battı-çıktı’ alt geçit yapılırken, kazılarda kökleri zarar görmüştü. Bir süre sonra kurudular... Ölenler-yaşayanlar, yaşına başına bakmadan kesildi. Gerekçe herhalde, “Yol ortasında kaldılar, trafiği yavaşlatıyorlar” olsa gerek!
Oysa, bu ülkemizin kurucusu ulu önder, kuruluş yıllarında ağacın dalına zarar vermesin diye köşkünü yürütüyor, ağaçtan uzağa götürüyordu. Taa o zaman, şimdiki teknolojileri zorluyor, ümmetten millete geçen halkına örnek olacak tavır sergiliyordu. Onun ‘emanetçileri’, ders çıkarmak şöyle dursun kolayı tercih edip, bir ‘geçit uğruna onlarca ağacın kuruması ve kökünden kesilmesine vesile oluyorlar ve kılları kıpırdamıyor!
? Metin ALTAY

Haberin Devamı

Teşekkürler Haldun Dormen

GEÇTİĞİMİZ günlerde, MS (multiple skleroz) hastaları ve yakınlarına psikolojik destek vermek amacıyla Ankamall Sanatolia Sahnesi’nde oynanan, Haldun Dormen’in yazdığı ve Metin Arslan’la birlikte yönettiği ‘Sil Baştan’ adlı oyun çok başarılı bir şekilde icra edilmiştir. MS hasta ve yakılarına büyük moral veren bu güzel oyunun sergilenmesinde başta usta tiyatrocu Haldun Dormen olmak üzere emeği geçen herkese MS hasta ve yakınları adına teşekkürler...
? Merih YAĞCIOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları