Tarım sektörüne kredi müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Tarım sektörüne kredi müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2019 10:14

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin duyurduğu 284 milyon TL’lik kredi paketi, girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren tarım sektörünü sevindirdi.

Haberin Devamı

ÇANDIR’DAN ŞURA ÇAĞRISI
TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kırsal kalkınma, tohum fidan, çiğ süt ve hayvan yetiştiriciliği adı altında üreticilere bir hafta içinde 284 milyon lira teşvik verileceğini açıklaması, üretimin devamlılığı için mücadele eden tarım sektöründe umut yarattı. Kasım ayında kırsal kalkınma desteği adı altında 5 bin 261 kişiye 131 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan üretimi için de 12 firmaya 2,9 milyon lira ve hayvan desteği kapsamında 3 bin 465 yetiştiriciye 2,2 milyon lira yapacağını duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı, bu ay içinde 275 bin çiğ süt üreticisine de 148 milyon lira ödenmiş olacağını kaydetti. Tarım teşviklerinin yüksek maliyet sorunuyla mücadele eden çiftçiyi rahatlatacağını belirten sektör temsilcileri desteklerin tüm üreticileri kapsamasını istedi.
KIRSALDA YAŞAM TEŞVİK EDİLSİN
Çiftçinin uzun zamandır böyle bir desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, bu teşvik paketinin üreticiyi motive ederken üretime de katkı sağlayacağını söyledi. Ödemelerin erken yapılmasının üretimin sürekliliği bakımından önemine işaret eden Çandır sözlerine şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerde artık ürün ve çiftçi desteklemelerinden ziyade kırsalda yaşamayı teşvik eden politikalar geliştirilmeye başlandı. Kırsalda yaşamın sürmesi üretimin devamlılığı için çok önemli. Teşvikleri bu boyuta taşımalıyız ki kırsallar boşalmasın, tarım sektörü güç kaybetmesin. Sektör için bir beklentimiz de ertelenen Tarım Şurası’nın bir an önce toplanıp daha derli toplu ve geleceğe yönelik planlı politikaların hayata geçirilmesi. Önümüzü görerek hareket edebilmemiz için gelecek yılın hangi döneminde hangi teşviki alacağımızı bilmeliyiz.”
TÜM ÜRÜNLERE DESTEK TALEBİ
Tarımsal destek miktarının arttırılması ve destek kapsamına alınan ürün yelpazesinin genişletilmesi için Ankara’da görüşmeler yaptıklarını ifade eden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) süren bütçe görüşmelerinde tarıma ayrılacak payın yükseltilmesini sağlamak için oda olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Alp, “Desteklerden üreticinin tamamının faydalanabilmesi için belli ürünlerin değil pazar tezgahına çıkarılan tüm ürünlerin teşvik programına alınmasını istedik. Tarım maliyetleri her geçen gün artarken ürünler önceki yılların rakamlarında satılıyor. Bu zor koşullarda çiftçinin artan maliyet yüklerine karşı ayakta durup üretime devam edebilmesi için devletin destekleyici politikaları hayati önem taşıyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!