SAHTE İÇKİDE ÜRKÜTÜCÜ BİLANÇO

Güncelleme Tarihi:

SAHTE İÇKİDE ÜRKÜTÜCÜ BİLANÇO
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2019 10:06

Bu yaz Akdeniz’de 20’den fazla can alan sahte içkilere karşı denetimleri artıran Antalya Emniyeti, sahte ve kaçak içkiyle mücadelede ortaya çıkan ürkütücü bilançoyu açıkladı.

Haberin Devamı

TEMMUZ ayında Akdeniz Bölgesi’nde yasal olmayan yöntemlerle üretilen içki nedeniyle 22 ölüm ve çok sayıda zehirlenme vakası yaşandı. Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, kentte 2019 yılının ilk 7 ayında 44 bin 304 litre kaçak içki, 6 bin 597 alkol yapımında kullanılan malzeme, 458 litre etil, metil ve saf alkol gibi içki yapımı maddesi, 50 bin 642 içki şişesi ve bandrolü ele geçirildi.

74 BASKIN YAPILDI

Ölüm ve zehirlenmelerin ardından denetimleri sıkılaştıran Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün verilerine göre, il genelinde alkollü alkollü içki imalathanelerine ve içki kaçakçılığı suçlarına ilişkin 74 baskın yapıldı. İçine metil alkol karıştığında içen kişiyi ölüme kadar götürebilen sahte içki yapımı nedeniyle Aksu, Alanya, Demre, Finike, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Manavgat, Muratpaşa ve Serik’te operasyonların düzenlendiğini belirten Emniyet yetkilileri, sahte içki ve imalat malzemelerinin ele geçirildiği yerlerde işlemler başlattı.

MECLİS’E ÖNERGE

Haberin Devamı

Sahte ve kaçak alkol üretimi ve tüketiminde yaşanan artışın nedenlerinin tespiti ve sahte ve yaşanan ölüm olaylarının önlenmesi amacıyla TBMM Araştırma Komisyonu kurulması için ay başında Meclis’e soru önergesi verildi. Sahte içki vakalarının artış gösterdiği iller arasında Antalya’nın da sıralandığı önergede, “Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 18-25 Temmuz tarihleri arasında Adana, Antalya, Muğla, İstanbul, Kırşehir, Gaziantep, Tokat ve İzmir’de operasyonlar artırılmış, 2019 yılında 34 bin 203 litre ve 26 bin 205 şişe sahte içki, 32 bin 794 litre ve 17 bin 561 şişe etil alkol ile 7 bin 50 litre metil alkol ele geçirilmiştir. Sahte içki üretimindeki artışın nedenlerinin araştırılması ve ölüm olaylarının bir daha yaşanmaması amacıyla Araştırma Komisyonu kurularak hızla tedbir alınması gerekmektedir” denildi.

SAHTE 3 KAT ARTTI

Hem işletmelerde hem de evlerde üretilen içkilerdeki metil alkol tehlikesine karşı uyarıda bulunulan Antalya Kent Konseyi, konuyla ilgili çalışmasında şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda bandrollü alkol tüketimi yarı yarıya düşerken, kaçak alkol satışı ve tüketimi 3 kat artış gösterdi. Konaklama ve eğlence tesislerinin merkezi olan Antalya’da yaz sezonunda yapılan denetimlerde litrelerce kaçak içkinin ele geçirilmesi, oluşan sağlık tehdidini gözler önüne seriyor. İşletmeler maliyetleri düşürmek için bandrollü içecekler yerine alternatif yöntemlere başvuruyor. Bu konuya vakit kaybetmeden caydırıcı önlemlerle çözüm getirilmeli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!