Konsey’den maliyet sözü

Güncelleme Tarihi:

Konsey’den maliyet sözü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2019 10:18

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütün litre fiyatını 2 lira 30 kuruşta sabitlemesi maliyetleri her geçen gün artan Batı Akdeniz’li üreticiyi tedirgin etti.

Haberin Devamı

SÜT ÜRETİCİSİNE FİYAT GARANTİSİ
ÜLKEMİZDE çiğ süt referans fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi’nin soğutulmuş çiğ süt referans fiyatını 15 Kasım 2019’dan 31 Aralık 2020’ye kadar litre başına 2 lira 30 kuruşta sabitlemesi giderleri her geçen gün artan üreticiyi tedirgin etti.
‘TEDİRGİN OLMAYIN’
Üreticileri temsilen konseyde bulunan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Burdur ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan da üreticiye ‘tedirgin olmayın’ diye seslendi.
‘DÜNYADA SOYA FİYATLARI DÜŞÜYOR’

Çiğ süt referans fiyatının litre başına 1 lira 70 kuruştan 2 liraya çıktığı dönemde bu kararın 31 Aralık’a kadar alındığını, ama üreticinin durumu göz önünde bulundurularak yeniden süt konseyinin toplanarak süt fiyatını revize ettiğini açıklayan Özcan şöyle dedi:
“Fiyat 2 lira 30 kuruşta sabitlendi. Bu fiyatın 2020’nin sonuna kadar geçerli olması yetiştiricinin önünü görmesi adına güzel. Tabi bununla alakalı yemcilerle de görüşülüp uzun vadede yem fiyatlarının yükselmeyeceğini söylediler. ‘Dünyada soyada bir fiyat düşmesi var. Dolayısıyla yem fiyatlarında bir artış gözükmüyor’ dediler.”
FİYAT ARTARSA YENİDEN TOPLANACAK
“Keşke önümüzü 1 yıl değil de 5 yıl görebilsek. Ama yem fiyatları artar, üretim maliyetleri yükselir ve dengeler değişirse konsey yeniden toplanıp fiyatı revize edecek diye bir ibaremiz var. Bunun da kararı yazıldı.”
‘ÇARKIMIZI ÇEVİREBİLİRİZ’
Kendisinin de üretici olduğunu ve üreticileri temsilen konseyde bulunduğunu açıklayan Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz konseyden 2 lira 50 kuruş istedik. 2 lira 30 kuruşta karar kılındı. Devlet desteğiyle ilgili desteklemenin düzenleneceğini düşünüyorum. Bazı yerlerde süt desteklemelerinin kalkacağı belirtildi. Süt desteklemeleri kalkmaz. Kayıt dışına çıkar bu daha çok zarar. Hem devletin zararı hem de gıdanın kayıt dışına çıkması tüketici açısından iyi değil. Onun için az da olsa süt teşviği devam eder. Bu da en az 10 kuruş olur diye tahmin ediyoruz. Maliyet de sabitlenirse 2 lira 40 kuruş ile çarkımızı çevirebiliriz diye düşünüyorum.”
KONSEY’DEN AÇIKLAMA
Ulusal Süt Konseyi, i nternet sitesinden yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ulusal Süt Konseyi soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı; yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ süt için, 15 Kasım 2019 – 31 Aralık 2020 tarihlerini kapsamak üzere 2,30 TL/Lt olarak belirlenmiş olup, piyasa koşullarında oluşabilecek kayda değer değişikliklerde Konseyimizce yeniden değerlendirme yapılacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!